Kipar Matjaž Počivavšek razstavlja v Zagrebu

V Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu bodo 12. oktobra odprli pregledno razstavo novejših del akademskega kiparja Matjaža Počivavška iz Ljubljane. Naslov razstave je Matjaž Počivavšek: sine cera. cum cera. (brez voska. z voskom). Kustos razstave je Miroslav Gašparović, razstavo pa spremlja esej o kiparju dr. Jureta Mikuža.

počivavšek-1-e1458895801655.jpg

Matjaž Počivavšek, foto Koridor – križišče umetnosti

Matjaža Počivavška v Zagrebu predstavljajo kot enega najpomembnejših slovenskih likovnih umetnikov – kiparjev. Na tej razstavi postavlja na ogled dela iz plemenitih kovin, železa, ebenovine, brona in granita, pa tudi v novem, tradicionalno nekiparskem materialu – vosku.

“Počivavšekov ideal oduvijek je bila skulptura stvorena bez intervencije ljudske ruke – acheiropoieton. Tako u procesu izrade željeznih monolita lijeva: „vosak, koji ne koristi kao što bi to bilo za očekivati kao samostalni podatni materijal za modeliranje ili lijevanje bronce, nego uvođenjem nove materije nastavlja propitivati i problematizirati područje suodnose oprečnih materijalnih svojstava – voska i željeza.

Osim toga mijenja se i forma – skulpture postaju monumentalne, nastaju monoliti, gotovo primordijalnog značenja i snage. Upravo u tim pomacima, kao i u procesu sljubljivanja željeza i voska, koliko god to naizgled paradoksalno zvučalo, uvodi proces „kontrolirane slučajnosti“ . Naime, kroz kontrolirano lijevanje  voska na željezo,  koji se svojom teksturom i bojom sliježe na željeznu podlogu,  stvaraju se nove materijalne relacije između mekanog, podatnog  voska i tvrde željezne osnove. Osim toga, odnos između trajnosti željeza i temporalnosti, nježnosti i podatnosti voska,  zasigurno je svojevrstan kiparski Jin i Jang.“ (iz predgovora kustosa razstave in direktorja Muzeja za umetnost in obrt, Miroslava Gašparovića).

IMG_6003.jpg

Matjaž Počivavšek z ženo, foto Marijan Zlobec

Matjaž Počivavšek se je rodil leta 1955 v Ljubljani. Leta 1974 je maturiral na II. Gimnaziiji v Ljubljani. Študij je nadaljeval na kiparskem oddelku ALU pri profesorjih Zdenku Kalinu, Dragu Tršarju in Slavku Tihcu. Študij na Akademiji je zaključil leta 1978 po zagovoru diplomske naloge z naslovom Kiparski objekt: Rodin – Brancusi. Študij je nadaljeval na kiparski specialki pri Slavku Tihcu. Po opravljeni specialki je odšel na študij v tujino in sicer na New York Studio School (1980-1981), kjer je študiral pod mentorstvom Williama Tuckerja, in na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts v Parizu (1983 do 1986). Od leta 1983 je živel v Parizu, kjer je odprl tudi kiparski atelje in imel več razstav, leta 1996 pa se je vrnil v Slovenijo in se zaposlil kot docent na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

IMG_5993.jpg

Počivavšek je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada in Jakopičevo nagrado, nagrado fundacije Pollock-Krasner v New Yorku in francosko državno štipendijo za študij v Parizu.

V Zagrebu je samostojno že razstavljal, in sicer v Galeriji Forum leta 2002.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s