Prihajajo novi, že 25. Mladi virtuozi

S koncertom mladih gruzijskih pianistov Ekaterine Nikoladze in Ilie Lomtatidzeja se 19. oktobra začenja že 25. mednarodni cikel Mladi virtuozi. Na trinajstih koncertih se bodo zvrstili nastopi več kot štiridesetih mladih, obetavnih glasbenikov iz Slovenije in tujine, ki kljub mladosti že presenečajo s svojo virtuoznostjo in muzikalno zrelostjo. Mednarodni koncertni cikel bo trajal do 5. aprila 2018. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank. Že prvi koncert bo prava pianistična poslastica.

Ekaterine Nikoladze.jpg

Trinajstletna Ekaterina Nikoladze, foto Festival Ljubljana

Letos vstopamo že v 25. sezono mednarodnega cikla Mladi virtuozi. Koncertni cikel, ki bo potekal med 19. oktobrom in 5. aprilom 2018, je posvečen ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na trinajstih koncertih se bodo predstavili slovenski umetniki, ki se šolajo na glasbenih akademijah doma in v tujini, pridružili pa se jim bodo tudi nadarjeni vrstniki iz Črne gore, Gruzije, Makedonije, Srbije, Španije in Ukrajine, s Hrvaške, Poljske in Portugalske.

Na prvem koncertu 19. oktobra ob 19.30 bosta v Viteški dvorani Križank nastopila najmlajša koncertna pianista Ekaterina Nikoladze in Ilia Lompatidze iz Gruzije. 

Trinajstletna gruzijska pianistka Ekaterine Nikoladze se je začela učiti klavir pri šestih letih na glasbeni šoli v rojstnem mestu Kutaisi pri Tinatini Endeladze. Osvojila je že več priznanj in nagrad na državnih tekmovanjih v Gruziji. Leta 2016 je bila povabljena na glasbeni festival Batumi, kjer je sodelovala na mojstrskem tečaju in pridobila posebno priznanje festivala. Na pobudo pianistke Eliso Bolkvadze, ki skrbi za umetniško vodstvo festivala v Batumiju, bo Ekaterine nastopila tudi v Ljubljani.

Njen program bo obsegan naslednje skladbe:

Michel Sogny: Štiri Prolegomene k glasbeni eidetiki in Štiri Etude, Franz  Liszt: Uteha št. 3, S. 172, Bidzina Kvernadze: Poem, Johannes Brahms: Rapsodija št. 2, op. 79 in  Intermezzo št. 2, op. 118, Sergej Rahmaninov: Preludij v cis-molu št. 2, op. 3 in Sergej Prokofjev: Sarkazmi op. 17

Illia Lomtatidze.jpg

Štirinajstletni Ilia Lomtatidze, foto Festival Ljubljana

V Tbilisiju rojeni Ilia Lomtatidze je 14-letni glasbeni talent, ki je začel igrati klavir pri osmih letih po metodi francoskega skladatelja, pianista, psihologa in pedagoga Michela Sognyja (r. 1947) kot eden najuspešnejših varovancev njegove Fundacije talentov SOS. Njegove koncerte je Mezzo TV prenašala v 45 državah, enako TV 5 Monde. Leta 2015 je Ilia osvojil prvo nagrado na mednarodnem klavirskem tekmovanju Astana Piano Passion v Kazahstanu in edini prejel posebno nagrado kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva. Fundacija talentov SOS podpira študij največjih pianističnih talentov v Sankt Peterburgu, Gruziji in Švici.

ilya-lomtatidze.jpg

Pri dvanajstih letih

Ilia Lomtatidze je kljub mladosti že prejel vrsto mednarodnih nagrad, kot na IV. International Musical Contest-Festival “Reniassance” v Armeniji (prva nagrada, 2012), zlati ključ (Golden Key) na  International Music Festival za mlade pianiste v Frankfurtu (Grand Prix, 2013), na Astana Piano Passion International Competition (prva nagrada, 2015); na International A. Babajanyan Contest-Festival v Erevanu (prva nagrada); na International N. Gabunia Musical Competition (prva nagrada, 2013); na International Festival-Competition “Harmony” v Turčiji  (Grand Prix, 2014); na International Competition “Future Stars” v Tbilisiju, Gruzija (Grand Prix, 2014).

ilia-lomtatidze-11ans-georgie.jpeg

Njegov program napoveduje naslednja dela: Michel Sogny: Tri Prolegomene k glasbeni eidetiki in Tri Etude, Ludwig van Beethoven: Sonata št. 14 »V mesečini« v cis-molu op. 27, št. 2, Frederic Chopin: Scherzo v cis-molu št. 3, op. 39, Franz Liszt: Mefistov valček št. 1, S. 514 / in George Bizet – Vladimir Horowitz: Variacije Carmen.

Že to naravnost kliče vse ljubitelje pianizma, da obema očitno izjemno nadarjenima pianistoma prisluhnejo. To sta pianistični imeni prihodnosti, še posebej Ilia Lomtatidze.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s