Skladateljica Brina Jež Brezavšček ob šestdesetletnici

Znana in priznana slovenska skladateljica Brina Jež Brezavšček praznuje šestdesetletnico. Svoj življenjski in ustvarjalni jubilej namerava proslaviti s samostojnim avtorskim večerom. Koncert bo jutri ob 20. uri v Rdeči dvorani Magistrata v Ljubljani.

default.jpg

Brina Jež Brezavšček, foto http://www.brina,jez.brezavscek.net

Skladateljica Brina Jež Brezavšček je svojo glasbeno pot pričela s klavirjem. Kot obetavna pianistka je tako leta 1977 osvojila prvo mesto in zlato nagrado na Republiškem tekmovanju mladih pianistov. Študirala je muzikologijo, iz kompozicije pa je leta 1981 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Uroša Kreka. Študijsko se je izpopolnjevala na mednarodnih tečajih, za klavirsko igro v Pecsu (1974), za kompozicijo v Grožnjanu (1978) in Darmstadtu (1984), za elektroakustično glasbo v Beogradu (1985) in Gradcu (1988). Leta 1994 je bila povabljena k realizaciji skladb v elektronskem studiu CIRM v Nici in istega leta še v elektronski studio GRM v Parizu.

_59cbdaee151ad.jpg

Skladateljica Brina Jež Brezavšček, foto Pedagoška akademija, Univerza v Ljubljani 

Njene skladbe so bile izvajane na Tribunah glasbenega ustvarjanja v Opatiji, Slovenskih glasbenih dnevih ter Nočeh slovenskih skladateljev, Kogojevih dnevih v Kanalu, Festivalu Radovljica, Festivalu komorne glasbe Radenci, koncertih v organizaciji društva Muzina, na Glasbenem biennalu v Zagrebu, na svetovnem muzikološkem in skladateljskem srečanju Arbeitstagung v Darmstadtu, na Musikmonatu v Baslu, na Mittelfestu v Čedadu, na Rostrumu v Parizu, na avtorskem večeru v Nici, na Musici Danubiani v Romuniji, na Musici femini v Muenchnu (1998), Stuttgartu, Schleiningenu, Bruslju, Benetkah, Seattlu, Washingtonu, itd.

Lastnost njenega skladateljskega opusa so svojstvena in različnost iskanja. V zadnjem času se jedro njenega zanimanja odpira navzven, s spoštovanjem človekove celovitosti in materialnega ter duhovnega okolja.

Poleg skladanja se je udejstvovala tudi kot pianistka z izvajanjem svojih del ter v duu s soprogom violinistom Brankom Brezavščkom ter kot glasbena publicistka v različnih medijih.

Kot je znano, Brina Jež Brezavšček izvira iz znane slovenske glasbene družine. Njen oče je skladatelj Jakob Jež, mati pa sopranistka Olga Jež.

184.jpg

Brina Jež Brezavšček, foto SIGIC

“Avtorica je v svojem opusu zavezana predvsem ustvarjanju na področju komorne glasbe. V dolgoletnem ustvarjalnem obdobju je sledila loku glasbenega razvoja in obravnavala različna tematska področja, od osebne intime, poseganja v namišljene in realne svetove do družbeno kritične tematike. Ves čas v območju sodobnih kompozicijskih tehnik in izraza so bila njena dela izvajana na mnogih domačih in mednarodnih koncertnih ter festivalskih prizoriščih. Tokrat bodo na koncertu zazvenele skladbe: Zelene pokrajine za violino in harfo, Sedem zlatih peres za flavto in violino, Osameli kamni za flavto in harfo, prvič bo izvedena skladba Sedem listov (K-R-I-S-H-N-A) za sopransko kljunasto flavto, nadalje Song G za glas – izbrani stavki, Dialogi za altovsko in Petzold kljunasto flavto ter Estampie za godalni kvartet.” (Iz predstavitve programa).

170608-podelitev-Zupancicevih-nagrad-nrovan-046.jpg

Skladatelj Jakob Jež ob prejemu  Župančičeve nagrade 

Koncert prireja društvo za sodobno glasbo Sozven. Sooblikovali ga bodo uveljavljeni poustvarjalci, violinist Branko Brezavšček, harfistka Tina Žerdin, flavtistka Anja Clift, izvajalka na kljunastih flavtah Maruša Brezavšček, mezzosopranistka Barbara Jernejčič Fürst, izvajalka na Petzold kljunasti flavti Friederike Klek ter člani godalnega kvarteta Dissonance.

Uvodno besedo bo imel muzikolog dr. Matjaž Barbo.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s