Beletrina vzpostavila bralnik Biblos

Študentska založba Beletrina je poleg prve slovenske e-knjižnice in e-knjigarne Biblos razvila tudi bralnik, ki je prilagojen sistemu Biblos, nanj pa je možno naložiti tudi knjige drugih ponudnikov. Kaj to pomeni, kaže že uporabnost in razširjenost dandanašnji, jutri pa bo to obveza slehernega človeka, ki se sploh ukvarja z branjem literature oziroma knjig.

image006.jpg

Časi se spreminjajo in knjige prav tako. Danes ni več nujno, da so natisnjene na papir in imajo trde platnice, bolj pomembno je, da so nam na voljo, ko imamo zanje čas – in da jih – ne da bi nas dodatno obtežile, vedno lahko nosimo s seboj. Pri založbi Beletrina so leta 2013 vzpostavili platformo Biblos, ki je prva slovenska e-knjižnica in e-knjigarna, povezana tudi s slovenskimi splošnimi knjižnicami, letos pa so razvili tudi bralnik, prilagojen sistemu Biblos, na katerega pa je moč nalagati tudi knjige drugih ponudnikov. Bralnik je majhen in lahek, nanj pa je možno naložiti več kot dva tisoč knjig. Obstaja v dveh različicah, brez lučke in z lučko, preko Biblosove spletne strani pa ga je že možno kupiti. Bralniki bodo za izposojo na voljo tudi v knjižnicah.

Nalaganje knjig na bralnik, pametni telefon ali računalnik

Sistem Biblos so pri Beletrini razvili tako za izposojo kot nakup knjig. Članom knjižnice omogoča izposojo na daljavo in nalaganje knjig na bralnik, pametni telefon ali računalnik – kadarkoli in kjerkoli. Knjiga na izbrani napravi ostane štirinajst dni, nato pa se samodejno izbriše, kar pomeni, da uporabniki Biblosa ne plačujejo zamudnin ali nadomestila za izgubljene knjige.

vojnovic487-3-img_8415.jpg

Goran Vojnović s Figo preko Biblosa, foto Marijan Zlobec

Biblos po eni strani omogoča enostavno izposojanje knjig iz domačega fotelja, pa tudi nakup e-knjige, ki je bistveno cenejša kot so klasične knjige. To pa niso edine prednosti sistema Biblos, za katerega pri Beletrini upajo, da bo približal e-knjigo vsem generacijam in različnim uporabnikom. Zadnji podatki namreč kažejo, da se Biblos med uporabniki vse bolj uveljavlja, kar potrjujejo zadnje številke, po katerih si je kar 15 odstotkov bralcev Fige Gorana Vojnovića le-to izposodilo preko Biblosa. V letu 2017 si je doslej e-knjigo izposodilo že več kot 4500 uporabnikov.

Toliko povzemam iz uradne informacije Beletrine, ki pa je še daljša in neposredno nagovarja k nakupu oziroma objavlja pogoje in prednosti branja knjig, naloženih na platformo oziroma bralnik Biblos.

Pot do knjig nikoli ni bila lažja!

Zgornje geslo je sicer veljavno, a je še vedno v ospredju ali predpogoj vsega, da si človek branja sploh želi. To pa je težje vprašanje: bralci bodo ostali isti, ne glede na “sredstvo” ali prenosnika “knjig”.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s