Španci nocoj nagradili kar Evropsko unijo

Španski premier Mariano Rajoy je nocoj obiskal Oviedo in se v Teatro Campoamor udeležil podelitve nagrad Premios Princesa de Asturias 2017. Skupaj je nagrad bilo osem. Dogodek ne bi bil morda tako pomemben, če se ne bi ob nagradah, ki jih je podelil španski kralj Filip VI, slovesnosti udeležili najvišji gosti, predstavniki Evropske unije: predsednik evropske komisije Jean Claude Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani.

DMmS0x_X4AE82YO.jpg

Premio Princesa de Asturias de la Concordia, voditelje EU prepoznate celo v hrbet

Seveda pa ni bil niti malo slučaj, da je nagrado (Premio Princesa de Asturias de la Concordia) prejela sama Evropska unija. Mariano Rajoy, prvi premier po letu 1981, ki je to manifestacijo sploh obiskal, je tako našel čvrsto podporo EU pri jutrišnjih odločitvah glede blokade katalonske osamosvojitve.

07c94_tajarey.png.jpeg

Španski kralj Filip VI. in predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani danes v Oviedu

Sijajna špansko bruseljska taktika. Španski kralj Filip VI. se je že danes dopoldne v hotelu v Oviedu srečal s predsednikom evropskega parlamenta Antoniom Tajanijem.

Kdor je gledal neposredni prenos na španski televiziji, je hitro ugotovil, da se Kataloncem slabo piše. Enotnost Madrida in Bruslja je neizmerna, tako rekoč “orgiastična”. Prihod vseh treh vodilnih v Evropski uniji v Španijo, dan pred napovedano razglasitvijo neodvisne Katalonije in istočasno ali posledično ali predhodno uveljavitvijo 155. člena španske ustave ter ukinitvijo katalonske avtonomije, je najbolj jasna podpora enotnosti in nedeljivosti Kraljevine Španije.

Juncker je že pred dnevi dejal, da če dovolijo Kataloniji, da se odcepi, bodo podobno želeli doseči še preostali. In potem bi imeli v Evropi 90 držav.

Osamosvojitve Katalonije in dejanske osmislitve plebiscitnih rezultatov ter razglasitve Republike Katalonije brez vojne ne bo. (Bi smeli napovedati v oklepaju)

Marijan Zlobec

2 thoughts on “Španci nocoj nagradili kar Evropsko unijo

 1. K tej enotnosti, da ne rečemo monolitnosti organov in funkcionarjev EU je svoj nedostojni kamenček priložil tudi premier RS dr. Miro Cerar, ki je v kamere nacionalke iz Bruslja med drugim izjavil, da Slovenija in Katalonija ob zahtevah po osamosvojitvi nista bili v enakem položaju: Slovenija da se je osvobajala iz enostrankarske “diktature” SFRJ, Katalonija pa da se skuša osvoboditi oklepa “demokratične” Kraljevine Španije.
  Izjava je na prvi pogled sicer zgodovinsko in politično korektna, a le, če sprejemamo medijsko dokumentirano preprečevanje referendumskega opredeljevanja katalonskega ljudstva s sredstvi policijske prisile in nasilja kot izkazovanje in potrjevanje “demokracije” in “spoštovanja temeljnih človekovih pravic in svoboščin”.
  Večini državljanov v EU se nesorazmerno brutalno policijsko nasilje španske države nad nenasilnimi in neoboroženimi katalonskimi množicami, ki so želele z demokratičnim glasovanjem izraziti svojo legitimno politično voljo, nikakor ne zdi “demokratično”.

  Všeč mi je

 2. Ni dolgo tega, ko se je v Španiji obetala vladavina Podemosa.
  Vsi vodilni mediji v Sloveniji so simpatizirali s Podemosom, saj je podobno gibanje kot Siriza v Grčiji. Tudi v Sloveniji raste levica.
  Ko poslušam govore Pužemonta, me spminjajo na govore socialističnih voditeljev po svetu, od Venezuele, pa Kube in Severne Koreje. Tudi Slovenska levica ima podoben besednjak.
  Po zakonih demokracije, je nihanje politične opredelitve nujno. Za socalisti pridejo na oblast konzervativci. Za njimi zopet socialisti. V Španiji je malo manjkalo, da vlado prevzame Podemos. Rahoj se je več kot leto dni trudil, da mu je uspelo sestaviti vlado, ki jo je potrdil Španski parlament.
  V Sloveniji takšnih nihanj ni. Opazen pa je upad opozicije. Slovenija postaja trdna socialistična država. Vedno bolj. Levica očitno ne bo zapustila oblasti vsaj še desetletje, če ne več.
  Očitno pa tudi je, da Slovenija vedno bolj zaostaja.
  Cerarju pač ne preostane drugega, kot da piha v rog vladajoči desnici v Evropi in s tem slepi Evropo, da je Slovenija demokratična država. Ni! Slovenija ni demokratična država, saj se v Sloveniji ne izmenjavajo leve in desne vlade. Ne gleda na to, kako slaba vlada vlada Sloveniji, za njo prihaja še slabša.
  Podpora Španiji je samo slepilo.
  Tako kot slepi doma Slovence, Cerar slepi tudi Evropo.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.