V Beogradu so odprli obnovljeni Muzej savremene umetnosti

V Beogradu so danes dopoldan odprli obnovljeni Muzej savremene umetnosti. Zgradba je bila spričo prenove zaprta kar deset let, zato je ponovno odprtje muzeja, ki hrani mnoge dragocenosti, velik kulturni dogodek mednarodnega pomena.

muzej.jpg

Množica pred odprtjem muzeja, foto spletne strani N1

Za otvoritveno razstavo so izbrali dela umetnosti Jugoslavije in Srbije pod skupnim naslovom Sekvence. Razstava obsega nad 300 del iz 20. stoletja pa do danes. Sedanji direktor Muzeja savremene umetnosti je Slobodan Nakarada.

9tAktkqTURBXy8xZTUyMDU5NTk4MjllMTUzY2Q3Yjk3OTAxYzE5NDYxNS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA.jpeg

Zgradba Muzeja savremene umetnosti je delo arhitektov Ivana Antića in Ivanke Raspopović, zgradili pa so ga med leti 1960 in 1965, ko so ga 20. oktobra odprli, zaprli pa leta 2007, ko se je začela prva faza rekonstrukcije in adaptacije. V času obnove se je zamenjalo šest ministrov za kulturo in štirje direktorji muzeja, zato se je obnova zavlekla. Glavne zasluge je na koncu imel sicer že bivši kulturni minister Ivan Tasovac.

maxresdefault-59e8ba1272a8b.jpg

Muzej je postavljen na Ušću

Odprtje obnovljenega muzeja sovpada z 20. oktobrom 1944, ko je bil osvobojen Beograd v drugi svetovni voujni.

Muzej_savremene_umetnosti_bg_1000x0.jpg

Muzej danes hrani okrog 8000 del iz Srbije in Balkana, kot to sami predstavljajo. Nekateri trdijo, da je to najboljša zbirka jugoslovanske umetnosti, saj hranijo lep izbor še hrvaških in slovenskih del aktualnih in najbolj znanih umetnikov.

muzej-savremene-umetnosti.jpg

Prišlo je ogromno ljudi, tudi iz Slovenije (Mirsad Begić) in Avstrije (Boris Podrecca); vsi hvalijo lep muzej na sijajni lokaciji na Ušću. Med gosti so bili premierka Ana Brnabić, beograjski župan Siniša Mali, kulturni minister Vladan Vukosavljević ter bivša kulturna ministra Ivan Tasovac in Nebojša Bradić.

49mktkqTURBXy9kY2QyYjA4YzRjOGEwNTQ3YjQ3ZGJlNTkxN2I4NTRkOS5qcGVnkZMCzQMmAA.jpeg

V televizijski anketi med obiskovalci se je pokazalo, da so Beograjčani nad novim ali obnovljenim muzejem ne le navdušemi, ampak skoraj vzhičeni. Izjave kot “prečudovito” niso bile redke.

HZzktkqTURBXy8zZDNkZTBkNzE4ZDBiNmUzYjk5NjUyMGNmMTEzZGNjYy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA.jpeg

Otvoritvene slovesnosti s kulturnimi dogodki bodo trajale ves tede. Na odprtju se je zgodil večurni baletni performans z gosti iz Frankfurta in Dresdna ter domačimi baletniki v koreografiji Jakopa Godanija.

c0DktkqTURBXy9lN2NlZDZiZTljYzQ3MDU5YjVkY2UyODY3YWQxOTIwNC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA.jpeg

Avtor postavitve prve razstave Sekvence je dr. Dejan Sretenović, kustosa pa mag. Mišela Blanuša in dr. Zoran Erić. Sekvence obsegajo 18 postaj ali sekvenc kot časovni niz razvoja jugoslovanske in srbske umetnosti, sam izraz pa je iz filmske terminologije.

emCktkqTURBXy85MGExMTBmOWJjNjI0ZDAwYjBjYjQ4YmU2YWUyZDEyZC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA.jpeg

Med slovenskimi umetniki sta zastopana velika slikarja Gabrijel Stupica in Marij Pregelj

2IBktkqTURBXy8xMWVlZTFhMmIxNTkyN2RlMmE2N2Y1YTVjZWZhZjBlZS5qcGVnkZQCAM0BCMI.jpeg

Odprtje muzeja

nDyktkqTURBXy83ZjY1ODBiZDEzZTcwMDYxZmRmMGQzOGMyMjBlYjg2Zi5qcGVnkZQCAM0BCMI.jpeg

Ogled premierke Ane Brnabić

dAzktkqTURBXy85Nzk5MzM1MzQwYTdkZGQxMjI5ZGVjNjBlOTdlODg1MS5qcGVnkZQCAM0BCMI.jpeg

Odprtje s koreografijo

Marijan Zlobec

One thought on “V Beogradu so odprli obnovljeni Muzej savremene umetnosti

  1. Res je ! Čudovit objekt, zelo kvalitetna obnova in odlična zbirka ex Yu slikarskih in kiparskih mojstrovin . (Samo pripomba Marijan .. poleg Stupice in Preglja sta tam v tej postavitvi še brata Kralj in Bernik ter čudoviti skulpturi Dolinarja in Kralja ). Zgleda , da je bila popoldne tam res velika gneča , zvečer pa skorajda prazen muzej …Sem užival ob misli, kako dobri smo bili Slovenci v letih 50 in 60 …

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.