Za Jenkovo nagrado kar pet močnih pesnikov

Le še nekaj dni nas loči od podelitvge letošnje Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Podelitev bo na Sorškem polju v petek, 27. oktobra. Udeleženci slovesnosti se bodo najprej zbrali pri spomeniku Simonu Jenku na Podreči, potem pa se bodo skupaj odpravili v dvorano gasilskega doma v Mavčicah na slovesno prireditev, razglasitev nagrajenca in podelitev nagrade ter posebnega priznanja.

IMG_1450.jpg

Milan Jesih je nominiran  s svojo pesniško zbirko Maršal, foto Marijan Zlobec

Jenkova nagrada je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, stanovska nagrada, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Prvi  Jenkov nagrajenec je bil leta 1986 pesnik Niko Grafenauer.

Letos je o nominiranih pesniških zbirkah odločala žirija v sestavi: Mojca Pišek (predsednica), Goran Dekleva, Majda Kne, Diana Pungeršič in Glorjana Veber. 

 

NOMINIRANE PESNIŠKE ZBRIKE:

Veronika Dintinjana: V suhem doku, LUD Literatura, Ljubljana, 2016
Milan Jesih: Maršal, Beletrina, Ljubljana, 2017
Svetlana Makarovič: Zima vezilja, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2016
Miklavž Komelj: Liebestod, Založba Goga, Novo mesto, 2017
Andrej Medved: Kočijaž smrti, Hyperion, Koper, 2016

novak-img_8797.jpg

Boris A. Novak s tremi knjigami epa v verzih Vrata nepovrata v prostorih Društva slovenskih pisateljev, foto Marijan Zlobec

Posebna omemba strokovne žirije za Jenkovo nagrado 2017

Pri pregledovanju slovenske pesniške bere preteklih let je nemogoče spregledati epos Borisa A. Novaka Vrata nepovrata (Zemljevidi domotožja 2014, Čas očetov 2016, Bivališča duš 2017),  ki se v treh knjigah pne čez 2300 strani in 40.000 verzov. Nedvomno predstavlja vrhunec v avtorjevem izjemno plodovitem in kvalitetnem opusu, hkrati pa nesporno pomeni enega od vrhov slovenske umetne besede zadnjih desetletij. A mojstrski unikum predstavlja tudi trd oreh za vzporejanje, tehtanje, merjenje in primerjanje z drugimi umetniško vrhunskimi, a po mnogih parametrih neprimerljivimi pesniškimi deli, ki so izšla v preteklih dveh letih. Kakor bi bilo lirsko poezijo tvegano primerjati z romanom, tako bi jo bilo tvegano primerjati z epom. Strokovna žirija za Jenkovo nagrado v letu 2017 zato Vratom nepovrata Borisa A. Novaka namenja posebno omembo, s katero želi opozoriti na vrhunsko delo sodobne slovenske literature, ki si zasluži vso pozornost bralstva in pristojnih institucij, ki nagrajujejo življenjsko delo. (iz obrazložitve žirije DSP).

novak-4-img_8877.jpg

Čestitka predsednika DSP Iva Svetine pesniku Borisu A. Novaku, avtorju najobsežnejšega slovenskega epa Vrata nepovrata, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.