Jenkova nagrada Veroniki Dintinjana

Zvečer so v Kulturnem domu, ki je hkrati še Gasilski dom v Mavčicah podelili letošnjo Jenkovo nagrado za najboljšo slovensko pesniško zbirko v zadnjih dveh letih. Nagrajenka je pesnica Veronika Dintinjana za svojo zbirko V suhem doku. Nagrado je podelil predsednik Društva slovenskih pisateljev Ivo Svetina.

IMG_3503.jpg

Veronika Dintinjana in Ivo Svetina, vse fotografije Marijan Zlobec

“Žirija za Jenkovo nagrado se je letos znašla pred še posebej kočljivo izbiro, saj je brala gotovo eno najboljših pesniških dveletij zadnjih desetletij, ki je prineslo številne uspele pesniške izdelke uveljavljenih pesnikov kot tudi nekaterih mlajših, pa vendarle do kraja formiranih glasov. Prav tak je zven Veronike Dintinjana v njeni komaj drugi pesniški zbirki V suhem doku, s katero je nadgradila poetiko nič manj dovršenega in odmevnega prvenca Rumeno gori grm forzicij.

IMG_3511.jpg

Veronika Dintinjana in Nina Kokelj

Glavna odlika njenih pesmi je poravnava in spojitev izpovedne in pripovedne funkcije jezika. Ko pesmi upovedujejo najbolj intimne izkušnje, je hkrati tako, kot da bi spregovoril svet, kot da bi si besedo vzele skrivnosti življenja samega. Ob tem pesnica motivno-tematsko uravnoteži klasično in sodobno. Ko se spopada z antičnimi miti, se ogne vsem značilnim pastem, v katerih bi mnogokdo od najboljših zavil na pota moralne vzvišenosti in neaktualnosti. Antična snov med verzi Veronike Dintinjana postane stvar današnjosti, stvarnosti, skorajda vsakdanjosti. Njeni verzi med vrsticami pritrjujejo: da, vrhunska poezija še vedno relevantno ubeseduje vse, o čemer je vredno govoriti.

IMG_3509.jpg

Veronika Dintinjana z diplomo

Zbirka je pisana z veliko premišljenostjo, s pomočjo katere ima vsaka beseda svojo barvo, svoje mesto v vsebini in ritmu. Izbira besed in gradnja podobja sta obredno skrbni, prenos pomenov svečeniško natančen. Misli so prožne, skozi verze svetita intuicija in razum, pesmi kot celota so dovršene, ritem zbirke pa se skozi posamezne cikle stopnjuje. Zbirka se ne izneveri niti nepisani zahtevi bralstva, naj bo sodobno pesništvo aktualno, če ne že kar angažirano. Nekaj te miselnosti določene pesmi brez napora ponotranjijo in prinašajo vesten, a nevsiljiv (eko)aktivizem. Nemogoče je spregledati še pesničino veliko človečnost, zmožnost vživljanja v raznolike bivanjske izkušnje. Poezija Veronike Dintinjana je živa, a uravnotežena, mogočna, a krhka.

IMG_3515.jpg

Veronika Dintinjana in Rudi Zevnik, predsednik Društva Šmonca

Pesmi rastejo same iz sebe, a se ne izčrpajo, razbohotijo se do končne poante, ki iz pesmi vsakič znova vzklije brez umetelnosti, zdi se da organsko. Kjer bi pri marsikaterem pesniku velike teme (čas, minevanje, miti, spomin, iskanje doma) in kirurška natančnost besede posrkale iz zraka ves pesniški kisik, pesmi Veronike Dintinjana zagotovijo še tisto ključno – da polnih pljuč diha tudi neizrečeno, neizrekljivo. ” (Strokovna žirija za Jenkovo nagrado 2017).

IMG_3451.jpg

Nagovor Iva Svetine ob Jenkovem spomeniku v Podreči

Slovesnost se je začela že ob spomeniku Simonu Jenku v Podreči s pevskim nastopom Lovskega pevskega zbora KD iz Medvod pod vodstvom Milana Bajžlja in polaganjem venca in cvetja ob spomeniku ob 182. obletnici rojstva Simona Jenka. Goste in domačine je pozdravil Rudi Zevnik, predsednik KD Simona Jenka – Šmonca, Mavčiče.

IMG_3460.jpg

Ifigenija Simonović, predsednica slovenskega PEN

IMG_3420.jpg

Slovenska pesem ob spomeniku

Jenkova nagrada je ena najuglednejših slovenskih literarnih nagrad, stanovska nagrada, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Prvi  Jenkov nagrajenec je bil leta 1986 Niko Grafenauer.

IMG_3422.jpg

Letos je o nominiranih pesniških zbirkah odločala žirija v sestavi; Mojca Pišek (predsednica), Goran Dekleva, Majda Kne, Diana Pungeršič, Glorjana Veber.

IMG_3436.jpg

Rudi Zevnik ob Jenkovem spomeniku

Nominirane pesniške zbirke so bile:

Veronika Dintinjana: V suhem doku, LUD Literatura, Ljubljana, 2016
Milan Jesih: Maršal, Beletrina, Ljubljana, 2017
Svetlana Makarovič: Zima vezilja, Mladinska knjiga, Ljubljana, 2016
Miklavž Komelj: Liebestod, Založba Goga, Novo mesto, 2017
Andrej Medved: Kočijaž smrti, Hyperion, Koper, 2016

IMG_3473.jpg

Slovenska pesem v Kulturnem domu v Mavčicah

IMG_3487.jpg

Slavnostni nagovor Iva Svetine

Ivo Svetina je orisal težko življenjsko in pesniško pot Simona Jenka. Na koncu pa se je vprašal, kakšen je položaj slovenskega pesnika danes, če je bil že Jenko žrtev kranjskega janzenizma, ozkosrčnosti, zaplankanosti in črnih talarjev, ki so nenehno plahutali krog vsakega odprtega srca, v katerem se je porajala Pesem ? Na vprašanje si ni odgovoril, ampak je pozval, naj si na to vprašanje odgovori vsak pesnik sam.

IMG_3495.jpg

Pesniški nastop Milana Jesiha, nominiranega za letošnjo nagrado in pred tem že dvakratnega nagrajenca z Jenkovo nagrado

IMG_3544.jpg

Nominirance in utemeljitev nagrade je podala Nina Kokelj

IMG_3540.jpg

Kot gost je nastopil begunski pesnik iz Iraka z rezidenco v Ljubljani Sameer Sayegh

IMG_3523.jpg

Čestitka predsednice slovenskega PEN Ifigenije Simonović

IMG_3542.jpg

Predstavitev slovenske podpore begunskim pisateljem

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.