Razstava Plečnikova Ljubljana na Dunaju

Na Dunaju so odprli razstavo Plečnikova Ljubljana. Pripravili so jo v osrednji mestni knjižnici Hauptbücherei am Gürtel in je takoj pritegnila mnogo obiskovalcev, saj je Jože Plečnik pomembno zaznamoval tudi arhitekturno podobo avstrijske prestolnice.

csm_Plecnik4_e5f7ae01f8.jpg

Plečnik na Dunaju, foto SKICA/Marko Kovič

Odprtje je pospremila predstavitev knjige Simboli v Plečnikovi arhitekturi priznanega arhitekta in velikega poznavalca Plečnika, dr. Andreja Hrauskyja, ki je letos izšla v angleškem jeziku. Dogodek je potekal tudi v znamenju slovenskih kulinaričnih specialitet, za katere je poskrbela Slovenska turistična organizacija (STO). Razstava bo odprta do 30. novembra.

img_9718.jpg

Razstavo so ob obeležitvi Plečnikovega leta v Sloveniji zasnovali Ministrstvo za kulturo RS, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter Plečnikova hiša (Muzeji in galerije Ljubljana).

orig_vabilo_1-_stran_-_pot_k_modrosti_v_nuk.jpg

Pot k modrosti v NUK, 1941, foto Andrej Hrausky

Gostovanje razstave je uvodni dogodek v pestro dogajanje na največjem avstrijskem knjižnem sejmu Buch Wien (od 8. do 12. novembra), v okviru katerega se bodo v naslednjih dneh na sejmu in v mestu predstavili tudi naši avtorji, slovenski pesniki in pisatelji oziroma pesnice in pisateljice: Dino Bauk, Andrej Blatnik, Primož Čučnik, Milan Dekleva, Veronika Dintinjana, Evald Flisar, Maja Haderlap, Jerneja Jezernik, Florjan Lipuš, Cvetka Lipuš, Ana Pepelnik, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Aleš Šteger, Maja Vidmar in Jani Virk.

Na posebnem dogodku na sejmu bodo predstavljali tudi aktualne slovenske otroške knjige, JAK pa bo v okviru sejma organizirala tudi srečanje slovenskih in avstrijskih založnikov.

img_9748.jpg

Andrej Hrausky v Galeriji Dessa med odprtjem razstave Plečnikova sodobnost, foto Marijan Zlobec

Že danes bo tako v prostorih Österreichische Gesellschaft für Literatur potekal literarni večer s pisateljem Florjanom Lipušem, ki je letos praznoval častitljivih 80 let. Osrednja tema pogovora s Katjo Gasser, kulturno urednico avstrijskega radia ORF, bo njegov roman Mirne duše (Litera, 2015), ki je letos izšel tudi v nemškem prevodu Johannesa Strutza z naslovom Seelenruhig pri založbi Jung und Jung, dotaknila pa se bosta tudi usode njegove družine in strahot, ki jih je doživela v času druge svetovne vojne, položaja koroških Slovencev danes in odmevne zavrnitve žirije za avstrijsko državno nagrado za literaturo, ki je leta 2016 zavrnila predlog za podelitev nagrade Lipušu, ker ne piše nemško.

Slovensko nacionalno stojnico (B05) najdete v dvorani D (Halle D), več o drugih dogodkih pa na tej povezavi: Buch Wien – slovenski program

(iz predstavitve dunajske razstave JAK)

Drevi, v sredo, se bo pričel osrednji program petdnevnega mednarodnega 10. dunajskega knjižnega sejma (na dunajskem sejmišču Messe (dvorana D). Tudi koroške slovenske založbe Drava (stojnica B01), Mohorjeva (C05) in Wieser (B01) imajo svoje stojnice na Dunaju. Nove knjige Založbe Fran so na ogled na stojnici združenja avtoric in avtorjev / IG Autorinnen Autoren (E16). 

Slovenija kot ena od posebnih gostij sejma se bo predstavila še s posebnimi prireditvami v okviru „Slowenische Literaturwoche“.  V četrtek, 9.novembra, ob 18.uri pa bo v »Korotanu« na Dunaju (Albertgasse 48) “martinovanje s knjigami“: tržaška Korošica dr. Marija Jurić Pahor bo predstavila svojo novo knjigo Gedächtnis des Krieges. Die Isonzofront in der Erinnerungskultur von Soldaten und Zivilisten, hkrati pa bo odprta razstava o soški fronti „Collio – Brda. In den Ecken 1915-1917“. Pozdravne besede bo imela mag. Ksenija Škrilec, veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju. 

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.