V milanski Scali bodo začeli sezono z opero Andrea Chénier

Medtem ko operna sezona po Evropi poteka v polnem razmahu, pa ostaja milanska Scala z uradnim začetkom nove sezone zadnja, a to še ne pomeni, da tam opernega in baletnega programa ni, le da čakajo na uradni začetek, to pa je 7. decembra, na god milanskega patrona svetega Ambroža ali Ambrozija. Letos bodo sezono odprli z opero Andrea Chénier Umberta Giordana.

img_8343.jpg

Ovacije za Ano Netrebko v Scali po Devici Orleanski, foto Marijan Zlobec

Kako je bilo s svetim Ambrožem v resnici? Na to vprašanje med drugim odgovarja Tine Hribar v svoji zadnji knjigi Nesmrtnost in neumrljivost. Ambrož (339 – 397) je postal milanski škof leta 374, leto dni po smrti Atanazija Aleksandrijskega. Ko je Ambrož kot dober rimski uradnik prišel mirit hrupno zborovanje, na katerem naj bi izvolili novega milanskega škofa, je nastopil tako odločno, da ga je množica takoj soglasno izbrala. Oklicali so ga za škofa, in ko je prispelo cesarjevo dovoljenje, je bil krščen ter čez osem dni posvečen v škofa, čeprav kanonska pravila niso dovoljevala, da bi novokrščenec postal kar takoj škof… Ambrož je še danes v bistvu patron mesta, ki je nekako vso zgodovino bilo proti Rimu, zato ne presenečajo odcepitvene težnje in želja severne Italije po ustanovitvi novepo narodnosti italijanske, a neodvisne države Padanije.

chailly-in-campo-per-toscanini-628x353.jpg

Riccardo Chailly pred Toscaninijevim spomenikom v Scali, foto vivimilano

V zadnjih letih spremljajo premiero 7. decembra ostri varnostni ukrepi zaradi groženj z atentati, še posebej islamske države, pred tem pa so bili protesti proti oligarhiji, ki si lahko privošči, s tem da se pride gospoda pokazat, pregrešno drage vstopnice (2000,1000 EUR), potem, pa še drago večerjo. A imajo zagotovoljeno veliko publiceto v vseh vodilnih italijanskih revijah v smislu koga smo videli. Revije objavijo 24 strani družabne kronike in pozabijo povedati, katero opero so sploh gledali.

No, kot ste opazili, ima tudi Slovenija vse več milijonarjev, ki bi si lahko privošččili vstopnice po zgornjih cenah, le da nimamo programa, ki bi tak shod omogočil ali ponujal.  Vse gre skupaj.

Opero Andrea Chénier bo dirigiral šef dirigent Scale Riccardo Chailly, ki je sicer nekajkrat že gostoval pri nas, režiser bo Mario Martone, scenografinja Margherita Palli, kostumografinja Ursula Patzak, koreografinja Daniela Schiavoni in oblikovalec luči Pasquale Mari.

Netrebko maxresdefault.jpg

Ana Netrebko

Vendar pa ta imena ne predstavljajo kakšnega večjega magneta in se ne morejo primerjati s pevsko zasedbo, v kateri bo prvič v Scali skupaj nastopil zakonski par sopranistke Ane Netrebko kot Maddalene de Coigny in tenorista Yusifa Eyvazova v naslovni vlogi Andrea Chéniera, tretji glavni operni lik Carla Gérarda bo interpretiral baritonist Carlo Salsi, grofica de Coigny pa bo sopranistka Mariana Penčeva.

Pred premiero 7. decembra pripravljajo običajno uvodno predstavo za mlade obiskovalce do tridesetih let (3. decembra), vendar pa bodo vse vstopnice izdane le na ime posameznika in bo moral vsakdo pokazati pred vhodom v Scalo svoj osebni dokument, v gledališče pa priti najmanj pol ure pred začetkom predstave. Varnostni ukrepi predvidevajo, da je med možnimi teroristi žal največ ravno mladih ljudi, kar je največja evropska teroristična žalost. Vstopnica bo sicer stala zgolj simboličnih dvajset evrov.

Posnetek iz leta 2014 z moskovskega Rdečega trga

Duet iz opere Andrea Chénier objavljen 25.  avgusta letos 

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.