Košarkarska žoga zlatih fantov na 33. SKS zlahka premagala vse knjige

Tradicionalna dražba Antikvariata Glavan v okviru 33. Slovenskega knjižnega sejma je ponujala poleg zbirateljskih predmetovm, starih knjig in tiskov še nekaj športnih žog, kapo in knjig z ilustracijami v dobrodelni namen. Proti pričakovanju, ali pa niti ne, je na dražbi zmagala košarkarska žoga s podpisi slovenskih košarkarjev, ki so na evropskem prvenstvu v Carigradu zmagali v vseh tekmah in si priborili zlato medaljo.

IMG_5490.jpg

Rok Glavan je sicer prinesel sinov šparovček, v katerem je bilo devetdeset evrov, a se je hitro izkazalo, da je šparovček premajhen. Draženje ni bilo počasno, niti ne toliko napeto, ker se je cena za žogo dvigovala tako skokovito, 500, 1000, 1500, 2000, da smo komaj dihali. Kupec ni bil niti ljubljanski župan, niti predsednik republike ali predsednik vlade… Kulturni minister pa tudi ni motil.

IMG_5470.jpg

Vsekakor je dobil unikatni športni predmet, če je to žoga, s katero so v Carigradu zares igrali; vsekakor pa so podpisi pravi.

Slabše so jo odnesli drugi športni rekviziti. Za nogometno žogo s podpisi slovenskih reprezentantov z izhodiščno ceno 200 evrov se ni potegoval nihče: če reprezentanca ne zmaguje, tudi podpisi nogometašev ne zmagujejo.

IMG_5507.jpg

Še slabše se je godilo rokometni žogi RK Krim s podpisi igralk sezone 2016/2017 z izhodiščno ceno 100 evrov: ni bilo nič.

IMG_5503.jpg

Malo bolje, a vendarle ne ravno briljantno, se je izkazala kapa Los Angeles Kings s podpisom Anžeta Kopitarja. Začeli so s petdesetimi evri in končali pri stošestdesetih. Vsaj nekaj.

IMG_5472.jpg

Začelo se je sicer z “dražbo” stola, ker je bila dvorana prepolna.

IMG_5468.jpg

Torej je šport dosegel maksimum z 2000 EUR.

IMG_5513.jpg

Večji spopadi so bili za najboljše knjige iz slovenske literarne zgodovine.

IMG_5494.jpg

Martin Krpan kot simbol 33. Slovenskega knjižnega sejma je dosegel lepo ceno: od izhodiščnih, zelo visokih 250 evrov je dosegel vrtoglavih 650 evrov.

Nekdo je dražil preko neposrednega telefonskega stika z realnim dražiteljem, skritim doma. Očitno je imel toliko denarja, da je vsaj dvakrat zmagal. Pri Vodnikovih Pesmih za pokušino (Pesme sa pokushino iz leta 1806) za 800 evrov in pri Prešernu v Stritarjevi izdaji iz leta 1866 za 520.

IMG_5484.jpg

Dober je bil odmev na grafike, ilustracije in knjige podarjene v dobrodelne namene.

IMG_5517.jpg

V imenu Kristusovih ran, enajst originalnih linoreznih plošč in mapa desetih grafik Doreta Klemenčiča je od 400 poskočila na 700 evrov.

Ivan Cankar je poskočil s 50 na kar 300 evrov, a s podpisom pisatelja in posvetilom Mici Pfeiferjevi, gostilničarki in gospodinji na Rožniku. Boj je bil zelo hud.

Knjiga je šla v prave roke, če sem prav videl.

Marijan Zlobec

One thought on “Košarkarska žoga zlatih fantov na 33. SKS zlahka premagala vse knjige

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.