Novi musical Briljantina poleti v Križankah

Končno smo dočakali razkritje največje skrivnosti prihodnjega ljubljanskega poletja in prireditev na 66. Ljubljana Festivalu, pravzaprav še pred njegovo uradno otvoritveno slovesnostjo. Kot predtakt bo namreč nekako sredi junija dočakal premiero novi musical v slovenščini po originalni verziji, tako gledališki kot filmski – Briljantina. To sta danes na tiskovni konferenci v Viteški dvorani Križank razkrila tako direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek kot direktor Prospot d.o.o. Radovljica in producent Jurij Franko.

Brlek 3 IMG_6181.jpg

Darko Brlek in Jurij Franko, vse fotografije s tiskovne konference Marijan Zlobec

Smo v času, ko se je ravno musical pokazal kot zelo priljubljena glasbeno-gledališka zvrst, ne le v Sloveniji, ampak še v ostalih državah na Balkanu. Čeprav se je zdela informacija, da bodo musical Mamma Mia! že 24. decembra premierno uprizorili v Makedoniji, sicer v slovenski produkciji, a z makedonskimi pevci in v makedonščini, že “eksotična”, pa še bolj preseneča, do bo pozno poleti prihodnje leto Mamma Mia! uprizorjena še v Bolgariji in Romuniji, to je v bolgarščini in romunščini. Producent Jurij Franko je tako uspel kot “balkanski producent” doseči nekaj, o čemer morda na začetku priprav in sodelovanja z izvirnimi producenti in nosilci avrtorskih pravic niti ni razmišljal. Še več, so že pogovori, da bi musical Mamma Mia! uprizorili še v albanščini, a je za to še čas. Vsekakor pa jeMamma Mia! dočakala že nad sto ponovitev, menda 120, od tega jih je bilo, kot je povedal Darko Brlek, samo v Poletnem gledališču v Križankah dvaindvajset in si jih je ogledalo 31.000 gledalcev.

Franko IMG_6193.jpg

Jurij Franko

Brlek je povedal, da bodo vse slovenske musicale, ki so bili uprizorjeni v koprodukciji Festivala Ljubljana, poleti 2018 ponovno uvrstili v program, tako že junija, avgusta in septembra. Ker bo do poletja dokončana obnova Poletnega gledališča vključno z novo streho, bo avgusta, ko bodo nekateri koncerti in druge prireditve oziroma predstave v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, istočasno potekale še predstave musicalov v Križankah. Brlek je še povedal, da se bo začela prodaja vstopnic za Briljantino takoj po novem letu.

Brlek 1 IMG_6183.jpg

Darko Brlek

Jurij Franko je o Briljantini povedal, da je bila premierno uprizorjena leta 1971 na sceni Kingston Mines Theatre v Chicagu. Leto zatem pa je bila Briljantina uprizorjena že na Broadwayu. Zgodba o zlati dobi rokenrola, ki se dogaja ob koncu petdesetih let, zgodba o mladih ljudeh različnih socialnih statusov, a z enako željo po prijateljstvu, zgodba o ljubezni, odraščanju in dozorevanju, sanjah in upanjih o prihodnosti je večna tema in razlog za uspeh predstave tudi 45 let po premieri. Musical Briljantina je bil z velikim uspehom uprizorjen v gledališčih po  vsem svetu.

Pižama 1 IMG_6220.jpg

Tiskovna konferenca

Jurij Franko je še posebej omenil film, ki je pripomogel k svetovnemu uspehu musicala Briljantina leta 1978, v katerem sta glavni vlogi odigrala takrat mlad in uspešen igralec John Travolta in pevka avstralskega rodu Olivia Newton John. Film Briljantina sodi med pet najpopularnejših filmskih muzikalov vseh časov, glasba iz filma pa je prodana v milijonskih nakladah in je bila nominirana za nagrade oskar in zlati globus.

Starejši obiskovalciu kinodvoran se spominjamo, kako velik uspeh je doživel film in menda se je potem začelo celo poučevati plesne korake, ki so jih videli v filmu.

Franko se je še posebej lotil problema celovitosti uprizoritve, to je integralne verzije, ki bo vključila še štiri pesmi, ki so bile v prvotni verziji musicala izpuščene, dodana pa v filmu. Prav tako je odprl problem jezika v predstavi. Prvotne pomisleke, češ da je slovenščina premalo spevna, je zavrgla že predstava Mamma Mia!, za katero je prevod oskrbel Tomaž Domicelj. Kasneje je bila napravljena natančna analiza (celo doktorska disertacija) o primerjavi originala in slovenskega prevoda, še posebej na poudarku uporabe zlogov in vokalov. Ugotovitev je bila presenetljiva; več kot 90% teksta je zlogovno in vokalno ostala ista ali enaka, torej je Domicelj napravil sijajen prevod.

Pižama IMG_6215.jpg

Boštjan Gorenc – Pižama

V Briljantini pa bosta prevajalca dva: večino teksta bo ali že je prevedel Boštjan Gorenc -Pižama, vse pesmi pa spet Tomaž Domicelj. Pižama je med drugim povedal, da je jezikovna podoba prevoda nekako osrednje slovenska, a ne ljubljanska, tako da bi besedilo lahko sprejeli za svoje povsod po Sloveniji. Poizkušal je prevodu dati nekoliko patine, a ne dlje kot do konca osemdesetih ali začetka devetdesetih let, da ne bi vse zvenelo povsem sodobno, ker zgodba ni taka.

1610b0c969b42cd78b252ec6.jpg

John Travolta v Briljantini

Kar pa je bistveno: za nastop v Briljantini bodo imeli avdicije, na katere se lahko prijavi tako rekoč vsakdo, ki se čuti sposobnega in misli, da zna ali bi lahko uspešno sodeloval v predstavi. Vsekakor Briljantina sploh ni rezervirana za vse, ki so že nastopili v musicalu Mamma Mia!. Avdicije bodo od 12. do 14. januarja 2018 verjetno kar v Viteški dvorani Križank. Pogoji za sodelovanje na avdiciji, kot je povedal Franko, bodo objavljeni na Facebook strani Briljantina, informacije pa bo mogoče dobiti tudi na e-naslovu info@prospot.si.

2092935_olivia-newton-john-john-travolta-grease-zoom-03f6e6d6-12b8-458b-a48c-e12d49ed35b1.jpg

Olivia Newton John in John Travolta v Briljantini

Glede na avdicije je razumljivo, da je zasedba še odprta, ni pa vse “ostalo”. Tako je že določeno, da bo režiser Briljantine Jug Radivojević, ki je režiral tudi slovensko in srbsko različico musicala Mamma Mia!, scenograf bo Aleksandar Denić-Sale, glasbeni vodja pa Patrik Greblo.

Jurij Franko je še povedal, da bo ansambel večji, vsekakor bosta dodana dva saksofona, poleg tega pa je še omenil, da bodo imeli poseben ansambel plesalcev in pevski zbor. Omenil je še veliko število solistov; vseh jih bo kar sedemnajst, med njimi pa jih ima deset opaznejšo, nekateri pa seveda glavno vlogo, a je vtis bil, kot da je za čisto vse še odprto in da bo o končnem izboru nastopajočih odločala avdicija.

Briljantina 71Uv5e4w-RL._SL1071_.jpg

Prizor iz filma Briljantina

Brlek je ob omembi skupnega projekta Festivala Ljubljana in Prospot d.o.o., ki ga vodi direktor Jurij Franko, dal nekaj prvih informacij še o prenovi Poletnega gledališča v Križankah. Prihodnji teden bodo odprli ponudbe prispele na javni razpis. Dela naj bi trajala štiri mesece, a bo streha vseeno zelo občutljiva, opremljena s posebnimi senzorji, kar bo v praksi pomenilo, da se bo, če bo veter ob nevihti prevelik, avtomatično zaprla. Obnovili bodo celoto gledališče, tudi oder, svetlobni park, orkestrsko jamo… ne bodo pa povečevali kapacitet zgoraj oziroma na vrhu gledališča.

Datuma premiere Briljantine še niso določili, bo pa nekje v sredini junija.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.