Brezigarjevih Šest dni v Kataloniji je bilo premalo

Znani tržaški publicist Bojan Brezigar je pri založbi Modrijan izdal knjigo Šest dni v Kataloniji s predgovorom katalonskega zunanjega ministra Raüla Romeve in prvega predsednika samostojne Slovenije Milana Kučana ter s sklepnim intervjujem z dr. Dimitrijem Ruplom, ki je sprejel predlog Kataloncev, da koordinira delo mednarodne parlamentarne delegacije, kakih 35 poslancev iz 15 držav, delo, ki ga je opravil izvrstno, kot piše Brezigar.

Rupel 72231_832991_15a12c5092_8801737_medium.jpg

Dr. Dimitrij Rupel v Barceloni, foto Primorski dnevnik/ANSA

Dnevnik obsega dneve od četrtka, 28. septembra, do ponedeljka, 2. oktobra, pogovor z dr. Ruplom pa je nastal v četrtek, 12.oktobra, v Ljubljani.

Najzanimivejši je opis dogajanja na dan referenduma 1. oktobra.

Danes je Brezigarjeva knjiga vsebinsko že tako presežena, da se zastavlja vprašanje, ali je smiselno izdajati knjigo, dokler niso stvari zaokrožene, torej neodvisnost Republike Katalonije uradno v parlamenti razglašena, še bolj pa, če počakaš na vse že zdavnaj pričakovane reakcije iz Madrida, kar se je zgodilo in seveda še zdaleč ni katalonska zgodba končana.

Brezigar 52503_599404__DSC7302_3_5953074_medium.jpg

Bojan Brezigar, foto arhiv Primorskega dnevnika

Veliko bolj smiselno bi bilo, da bi Bojan Brezigar napisal knjigo po decembrskih volitvah in imel tako veliko več stvarnega gradiva za širšo analizo situacije tako v Španiji, Kataloniji, EU, Evropi in svetu.

Kar pove Brezigar namreč že vemo, še več, vemo časovno in stvarno več, ker se knjiga konča prehitro. Sodnikovega žvižga ni dočakala.

V politiki je tako, da stvari lahko zastarijo v enem dnevu, če je naslednji dan informacija povsem drugačna. S tem padejo vse analize in se spremenijo v začasne, trenutne, kot nekakšna “pobožna želja”, ne pa realnost, kaj šele ciljnost “novinarskega projekta”.

Kako so španski specialci tepli volivce, smo videli, ne da bi bilo za to potrebno Brezigarjevo opisovanje. Je pa najboljši del knjige vsekakor zgolj reportažni.

Podobno je precej previdno, ker se ni želel ali se še ni mogel izreči in opredeliti, reagiranje samega Rupla. Malo drzna je njegova omemba, češ da ne bi bil noben problem za vstop Katalonije v Evropsko unijo in da za to zadošča en sam sestanek. To bi pa res rad videl. Medtem ko Brezigar in Rupel ugibata, ali se bo aktiviral 155. člen španske ustave, se je to že zdavnaj zgodilo. Brezigar ne odpira vprašanja, kakšen je odnos katalonske Cerkve do osamosvojitve države, kakšen Svetega sedeža…(Nekaj malega je pri omembi duhovnika Hilarija Raguera). Niti ne odpirata teme, na kaj vse Kraljevinja Španija v resnici lahko razpade (po osamosvojitvi in ustanovitvi Republike Katalonije). Še manj je odpiranja teme spremembe španske ustave z možnostjo osamosvojitev tistih pokrajin, ki bi si to želele.

Sest-dni-v-Kataloniji_bookfull.jpg

Gre za morebitni razpad več temeljnih držav Evropske unije z možnostjo konstituiranje Združenih držav Evrope (z Rusijo oziroma Rusko federacijo in državami, ki še niso članice EU ?). Vsi nastopajoči se delajo, kot da gre v Španiji zgolj za Katalonijo, a gre za vse regije oziroma avtonomne pokrajine, pri čemer je bil že objavljen zemljevid, po katerem lahko razpade Kraljevina Španija na kar enajst samostojnih držav ali državic, podobno kot Francija na šest držav…

Brezigar premalo odpira preoblem “antirevolucije” oziroma manifestacij v zagovor obstoja enotne Kraljevine Španije. To je povezano s  prav tako neprikazano realnostjo teže referenduma, če je na volišča prišlo le 43 % volivcev oziroma volilnih upravičencev.

Iz Ruplovega intervjuja bi vendarle pričakoval konkretne analize, kaj vse je Slovenija dejansko že imela, ko se je osamosvajala, čeprav pravi, da smo imeli vse, razen obrambnega (? – imeli smo TO…) in zunanjega ministrstva, ne pove pa, česa vse nima Katalonija, da bi dejansko “pokrila” svojo novo državo. Raje je tiho ali pa sta tiho, kot da bi se “zamerila” prijateljem Kataloncem. Podobno Milan Kučan.

Za Rupla sta predsednik Puigdemont in zunanji minister Romeva prizadevna, zelo zavzeta in resna človeka… A vam to kaj pove ?

img_1725.jpg

Žive naj vsi narodi…pred španskim veleposlaništvom v Ljubljani, foto Marijan Zlobec

Peticija v podporo katalonskemu narodu je bila že večkrat objavljena in ni kak avtorski dokument, poleg tega je bilo podpisanih še več drugih peticij, ki jih v knjigi ni, niti niso omenjene, čeprav so bile ravno tako javne.

Nesmiselno je povzemanje, kaj so o neodvisni Kataloniji mimogrede izrekli slovenski vodilni politiki, ker to ni imelo nobene teže ne tedaj in še manj sedaj.

Knjiga je nastala prehitro in premalo poglobljeno. Je pa morda edina na to temo sploh v Evropi ? Ne vem. Je sicer avtorski, publicistični pogled, a to nima nobene veljave v politični praksi. Novinarji vsekakor ne bodo zrušili Kraljevine Španije, so pa pomagali pri osamosvajanju Slovenije…

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.