Mohorjevo skrbi za naše duševno in telesno zdravje

Celjska Mohorjeva družba je v zadnjem času imela toliko različnih predstavitev novih knjig, predavanj, pogovorov, jubilejnih dogodkov, sodelovanje na 33. Slovenskem knjižnem sejmu, jubilejnih izdaj (dr. Andrej Capuder), da bi že sami po sebi zadoščali za poročanje nekajkrat na teden. Tu na kratko dodajamo še nekaj predstavitev “za nazaj”.

Ramovš 5 DSC03120

Ravnateljica Celjske Mohorjeve družbe dr. Tanja Ozvatič, fotografije CMD/Nina Brumec

Jubilejni Mohorjev koledar najstarejše slovenske založbe za leto 2018 poleg koledarskih podatkov prinaša še poučne, zgo­dovinske in portretne prispevke, širi domača in tuja obzorja ter se ozira po naravni in kulturni dediščini naše domovine.

MD 1 IMG_6907

Urednica Alenka Veber

Mohorjev koledar vstopa v 160. leto izhajanja, zato med bralce prihaja nekoliko prenovljen in z novo vsebino: ubrano v smiselne in zaključene sklope. Z njimi Celjska Mohorjeva družba želi spomniti na pomembne dogodke iz svetovne in domače zgodovine. Tokrat posebej izpostavljajo prispevke v sklopu Priden kot čebela in Pobegi v naravo. Urednica je bila Alenka Veber.

Predstavitev Redne zbirke Celjske Mohorjeve družbe

Redna zbirka Celjske Mohorjeve družbe za leto 2018 ponovno prinaša raznovrstno branje za vse generacije.

Cvetko DSC03199

Predstavitev Redne zbirke Celjske Mohorjeve družbe

Zbirka, edinstvena v vsej Evropi, prihaja med naročnike že 166 let. Kot adventni knjižni dar ohranja izročilo in vabilo bl. Antona Martina Slomška, naj mohorjevke sprejme medse sleherna slovenska družina. Paket petih knjig družino v razvedrilu poveže, jo s priročniki vzgaja in poučuje, z večerniškimi povestmi pa notranje bogati. Celjska Mohorjeva družba želi prijetno branje!

Stiški pater Branko Petauer je napisal roman Puščavska vrtnica. Roman o življenju krščanske skupnosti v prvih stoletjih po Kristusovem rojstvu pripoveduje o znamenitem obdobju vladavine kraljice Zenobije (240–275) in njeni tragični usodi. V osrednjo pripoved pa je vtkana ljubezenska zgodba med trgovčevim sinom Johananom in kraljičino sužnjo Šošano.

Cvetko 1 DSC03183

Nagovor mag. Igorja Cvetka

Mag. Igor Cvetko je za redno zbirko Celjske Mohorjeve družbe napisal Otroške igre na Slovenskem od A do Ž. Nepogrešljiv priročnik z nazornimi opisi, ilustracijami, notami … za vse, ki bi se radi igrali igre, ki so se jih nekoč že, pa so nanje pozabili; ki so se jih igrali s prijatelji na ulici ali ob večerih v krogu družine. Saj je prav igra ključnega pomena za zdravo in srečno otroštvo! Idejna zasnova, besedilo in ilustracije je avtorsko delo mag. Igorja Cvetka. Spremni besedi sta napisali Jelena Sitar in ddr. Marija Stanonik, ki je vsebino knjige postavila v širši slovenski in zgodovinsko-tradicijski kontekst.

literarno-popoldne-foto-17122

Med bralci bo poleg Koledarja in Pratike najbrž vzbudila veliko zanimanja nova knjiga dr. Jožeta Ramovša Sožitje v družini Sto domačih zdravil za dušo in telo 3.

Ramovš DSC03165

Dr. Jože Ramovš

Poljudno strokovna knjiga, ki odgovarja na aktualne potrebe po učenju lepših odnosov v družini. Je smiselno nadaljevanje avtorjevih prejšnjih uspešnic Sto domačih zdravil za dušo in telo, ki tokrat postreže z osebno in družbeno orientacijo, učenjem lepega komuniciranja in razvijanjem sožitja v družini ob vsakdanjih in tudi ob prelomnih življenjskih situacijah.

Ramovš 1 DSC03156

Dr. Jože Ramovš in stiški pater Branko Petauer

Ramovševa knjiga je razdeljena na tri velike tematske sklope, manjša poglavja in nešteto podpoglavij, dolgih stran, dve ali tri, tako da bralec lahko poišče v nekem trenutku najbolj iskano svojo “temo” in si nanjo s pomočjo Ramovševe knjige odgovori.

Morda so splošno zanimiva opažanja, da je za nas Slovence zgodovinska naloga življenje v sožitju. Ramovš ugotavlja, da imamo Slovenci zelo dobro razvito sposobnost samostojnosti, slabo razvito pa sposobnost za lepo sožitje, komuniciranje in sodelovanje.

V zgodovinskem smislu pa ugotavlja, da “delitev” ni od danes ali od včeraj, ampak dobesedno pravi:”Na slovenskem ozemlju smo imeli tam od pomladi narodov sredi 19. stoletja takšno politično vodenje in družbeno ozračje, da so tisti, ki jim je bila poverjena javna vzgoja in oblikovanje mnenja, skozi šest generacij učili in širili medsebojno delitev ali diferenciacijo ljudi na “naše” in “one”, “prave” in “napačne”, “napredne” in “nazadnjaške”…”

Ramovš 2 DSC03146

Jože Ramovš je napisal tretjo knjigo Sožitje v družini

Najmlajšim je namenjena pobarvanka Marka Radosavljevića Slovenska ornamentika. Radosavljevič (r. 1972) je likovni pedagog, ilustrator, grafični oblikovalec in multimedijski producent. Posveča se glasbenemu, likovnemu in filmskemu ustvarjanju. Pobarvanka Slovenska ornamentika je plod njegovega večletnega  sistematičnega  proučevanja  vizualne identitete slovanskih narodov.

Ramovš 3 DSC03133

Odmevna tiskovna konferenca

Pobarvanka je namenjena predvsem odraslim, saj barvanje sprošča, pomirja, osredotoča naše misli in vzpodbuja ustvarjalnost. Barvali boste moderne motive, sestavljene iz avtohtone dediščine slovenske ornamentike, avtor pa predlaga tudi nekaj tehnik za doseganje posebnih učinkov. Spremno besedilo je napisala prof. Jerneja Planinšek Žlof. Sklicuje se, med drugim, na ugotavljanje Jožeta Karlovška že leta 1935, da se slovenski ornament razlikuje od ornamentov drugih narodov in pove, kakšne so njegove značilnosti.

Ramovš 4 DSC03126

Konec uspešnega založniškega in jubilejnega leta

Poleg Redne zbirke Celjske Mohorjeve družbe za leto 2018 sta bili nazadnje odmevno predstavljeni dve knjigi iste avtorice – Elisabeth Lukas z naslovom Osnove logoterapije Človeška podoba in metode v prevodu Jožeta Stabeja in Vse se uglasi in izpolni v prevodu Janka Jeromna in Tadeje Petrovčič Jerina. Obe sta izšli v zbirki Smisel, ki jo ureja Jože Ramovš.

V logoterapiji je veliko nasvetov, ugotovitev, primerov… Vse v korist človekovega duševnega in telesnega zdravja.

Iz Slovenije DSC03476

Maria L. Vidic med urednico Tadejo Petrovič Jerina in prevajalcem Nikijem Neubauerjem

Posebno pozornost je vzbudila dvojezična knjiga Iz Slovenije z upanjem/From Slovenia with hope Marie L. Vidic, podnaslovljena kot Izseljenska povest. Maria L. Vidic se je rodila na Nizozemskem in se je od malega zanimala za svoje slovenske korenine ter raziskovala, kako so se njeni predniki v prvih desetletjih dvajsetega stoletja prek nemškega Porurja naselili v holandsko pokrajino Limburg. Njena pričevanjska knjiga zajema čas od nekako leta 1906 do 1935 in se zatem “skokovito” preseli v Cleveland in seže do razglasitve demokratične Slovenije.

Iz Slovenije 1 DSC03479

Maria L. Vidic

Maria L. Vidic je bila nazadnje aktivna tako v nizozemskem parlamentu kot v Svetu Evrope, kjer je bila predsednica nizozemske parlamentarne delegacije.

O nekaterih drugih knjigah Celjske Mohorjeve družbe, ki so izšle v zadnjem mesecu dni, pa smo tu že poročali posebej.

Iz Slovenije 4 DSC03513

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.