Koncert v spomin prof. Pavleta Kornhauserja

Letos decembra mineva dve leti (15. decembra 2015), odkar se je v 92. letu starosti poslovil legendarni, svetovno znani pediater, pianist in humanist prof. dr. Pavle Kornhauser.

prof-dr-pavle-kornhauser.jpg

Prof. dr. Pavle Kornhauser, foto arhiv Zdravniška zbornica Slovenije

Pogosto so ga opisovali kot najboljšega pianista med zdravniki in najboljšega zdravnika med pianisti. Bil pa je še zagret javni delavec, publicist, polemik, kritik, organizator, mentor. Najraje se je oglašal v Sobotni prilogi Dela.

Prof. dr. Pavle Kornhauser je bil ustanovitelj prve enote za intenzivno terapijo otrok v nekdanji Jugoslaviji, ki je leta 1974 zaživela na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo v UKC Ljubljana in je bila tedaj ena največjih in najbolje opremljenih v Evropi. Omogočila je, da so lahko operirali tudi male srčne bolnike. Bil pa je, kot rečeno, odličen glasbenik, ki se je izpopolnjeval pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak, čeprav uradno na Akademiji za glasbo ni študiral.

Kornhauser img_78441.jpg

Primarij, univerzitetni profesor, glasbenik in doktor Pavle Kornhauser v avli Slovenske filharmonije 3. decembra 2015, foto Marijan Zlobec

Na pobudo zdravnika in glasbenika, dr. med. Marka Zupana in v sodelovanju z glasbeniki ter njegovimi svojci Zdravniška zbornica Slovenije pripravlja spominski koncertni večer vrhunske glasbe pod naslovom In memoriam prof. dr. Pavleta Kornhauserja.

Koncert bo danes zvečer ob 19. uri v dvorani Domus Medica na Dunajski 162. Nastopili bodo violinisti Marko in Katarina Zupan, pianisti Andraž in Matej Cerar ter Katja Sinkovič, zbor Vox Medicorum  in zborovodkinja Barbara Maurer.

Marijan Zlobec

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.