Vrhovno sodišče glede Damjana Damjanoviča pritrdilo Ministrstvu za kulturo, SF pa na Kitajskem

Zadeva okrog razrešitve direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča se vendarle počasi razrešuje ali celo bliža svojemu dolgemu, več kot eno leto trajajočemu koncu. Medtem je Slovenska filharmonija na hitro gostovala v Pekingu na Kitajskem z dvema koncertoma. Nekaj lepih fotografij je sicer na svojem FB profilu objavil skladatelj Aldo Kumar, ki je odpotoval z orkestrom in gostujočim dirigentom Jamesom Juddom na svojo predstavitev v eno najlepših azijskih koncertnih dvoran oziroma glasbenih centrov.

Kumar 2 25395866_1806807679331033_3844366549752504279_n.jpg

Pekinška dvorana od zunaj, foto FB profil/Aldo Kumar

Slovenska filharmonija je bila gost redne koncertne dejavnosti Nacionalnega centra performativnih umetnosti. Orkester je pod taktirko Jamesa Judda, ki je pred tem gostoval v Ljubljani,  na prvem koncertu nastopil z Beethovnovo Simfonijo št. 3, Eroico, Brahmsovimi Madžarskimi plesi, suito iz Hrestača Petra Iljiča Čajkovskega in slovenskima skladbama Zgradil je lepi vrt Alda Kumarja ter Spomin Slavka Avsenika v orkestraciji Bojana Adamiča.

Na drugem koncertu so izvedli uverturo iz Mozartove opere Figarova svadbaSimfonijo št. 4  Italijansko Feliksa Mendelssohn-Bartholdyja, uverturo iz Rossinijeve opere Viljem TellKlavirski koncert št. 2 Sergeja Rahmaninova z 22-letnim kanadsko-kitajskim pianistom Tim Zhangom in suito iz baleta Hrestač.

Kumar 25445955_1806808362664298_4793648599665930989_n.jpg

Slovenski skladatelj Aldo Kumar v Pekingu

Vrhovno sodišče je med samim gostovanjem slovenskih glasbenikov v Pekingu ugodilo pritožbi Ministrstva za kulturo na začasno odredbo, s katero je upravno sodišče zadržalo razrešitev direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča, o čemer smo že poročali. Začasna odredba je prenehala veljati, s tem pa tudi zadržanje sklepa o njegovi razrešitvi.

damjanovic.jpg

Damjan Damjanovič

Ministrstvo je sklep o Damjanovičevi razrešitvi s položaja direktorja SF izdalo 18. oktobra. Razrešitev bi se morala zgoditi 15. novembra, a je Damjanovič sprožil upravni spor. Upravno sodišče je na prvi stopnji ugodilo njegovi zahtevi in do pravnomočne odločitve zadržalo učinkovanje sklepa kulturnega ministrstva. Vrhovno sodišče pa je sedaj pritožbi ministrstva ugodilo.

 

Kumar 3 25354060_1806808365997631_3275817754669502411_n.jpg

Aldo Kumar in dirigent James Judd v Pekingu

Vrhovno sodišče poudarja, da je imenovanje na vodstveni položaj v javnem sektorju, povezan z varstvom javnega interesa in izvajanjem javnih nalog, tudi na položaj direktorja javnega zavoda, privilegij in ne pravica posameznika.

Sklep ministrstva, da se Damjanoviča razreši s položaja, velja, vendar pa direktor odločitev še lahko izpodbija z drugimi pravnimi sredstvi.

Damjan Damjanovič je direktor Slovenske filharmonije že od leta 2003, mandat pa bi se mu iztekel šele oktobra prihodnje leto.

Marijan Zlobec

4 thoughts on “Vrhovno sodišče glede Damjana Damjanoviča pritrdilo Ministrstvu za kulturo, SF pa na Kitajskem

 1. Grozljivo je, kako se Slovenija spreminja v komunistično republiko.
  Da, pred leti, pred osamosvojitvijo se je Slovenija imenovala Socialistična republika Slovenija. Ni bila samostojna, ni bila demokratična. Sedaj je samostojna, ni pa več ne demokratična, niti socialistična, je kar komunistična. Pravzaprav boljševistična.
  To, kar se dogaja v Sloveniji, se na svetu dogaja samo še v Venezueli in Severni Koreji.
  Komunisti težijo, da imajo popolni nadzor nad celotno družbo. In to se v Sloveniji postopno dogaja.
  Ob osamosvojitvi so sicer začasno sestopili z oblasti, pa vendar so zadržali vse vzvode, ki so potrebni za vladanje. Zadržali so nadzor nad financami, zadržali so nadzor nad gospodarstvom in mediji. Zadržali so nadzor nad šolstvom.
  Kultura in kulturniki so po naravi bolj levi, zato na to področje komunistom ni bilo potrebno pretirano posegati, saj so se razmere same od sebe postavljale po njihovi želji.
  V totalitarizmu, v katerega se Slovenija potaplja, pa so že najmanjši odkloni za komuniste ekscesi, ki jih je potrebno sankcionirati.
  Tako je prišlo do škandala, ki bi moral pretresti državo in pljuskniti preko meja. a se v zatohli Sloveniji to ni zgodilo in očitno se še dolgo ne bo nič spremenilo.
  Komunisti ne morejo kar tako odkrito posegati v kulturo, kot so v času zrelega samoupravnega socializma. Takrat je lahko CK ZK podal direktive in tako imenovani kulturniki so se takoj pokorili in stopili na pot, ki jo je nakazal CK ZK. To so pač morali storiti, če so želeli biti zraven. Če so hoteli razstavljati, če so hoteli, da se njihova dela tiskajo ali predvajajo.
  Danes je potrebno diktat zaviti v celofan in na neposlušne in nekompatibilne poslati sindikate.
  Ti so tako in tako v rokah komunistov in nad njimi je samo še CK v ilegali.
  Očitno sindikati danes obvladujejo sceno in so vdana moč nevidnih sil, ki postopno, a intenzivno pretvarjajo Slovenijo v komunistično republiko.
  Da nad vsem bitjem in žitjem v Sloveniji visi komunistična mreža, ki se po potrebi zgosti nad neposlušnimi, je jasno. In Damjanovič je eden tistih neposlušnežev, ki ga je potrebno izločiti.
  Kako to gre, pa so komunisti jasno demonstrirali. Niso izumili nič novega, poslužili so se stare in poznane komunistično- boljševistične metode. Sindikat je ugotovil, da tovariš Damjanovič ne sledi Marxovim mislim in delu, njegovo vedenje ni v skladu z Leninovimi načeli in ne ustreza liku samoupravljavca, kot ga lahko zasledimo v Kardeljevih razpravah, zato pač ne more več voditi Slovenske filharmonije, ki deluje in se razvija skladno z marksizmom, leninizmom in sloni na trdnih temeljih Kardeljevega samoupravljanja.
  Minister, ki je zaveden in razgledan marksist, je seveda prisluhnil samoupranim sindikalistom in tovarišu Damjanoviču podal suspenz.
  Ta se je sicer pritožil in pokazal, da njegovo stališče sloni na buržoaznih in malomeščanskih temeljih, ki nimajo mesta v marksistični družbi. Na svojo stran je sicer pridobil delovno sodišče, ki mu je pritrdilo, a pozitivne sile marksizma in samoupravljanja na vrhovnm sodišču so se zavedle svoje revolucionarne dolžnosti in malomeščanskega Dajanoviča dokončno suspendirale.
  Ni mesta za malomeščanščino v slovenski kulturi. Takšni pojavi, kot je Damjanovič, so sicer osamljeni, a vendar, potrebno je postopati odločno in ne dopustiti, da v slovensko kulturo zaide protirevolucija, ki bi utegnila načeti čvrste temelje našega samoupravljanja, ki ga nadgrajujemo v samostojni Sloveniji in s tem zagotavljamo vsem občanom in občankam, delavcem in delavkam kulturno in svetlo prihodnost.
  P.S. Če sem pri latovščini kaj izpustil ali netočno navedel, mi oprostite, saj je od časov, ko sem moral takšno sranje dnevno požirati, minilo že mnogo let. Poboljšal se bom, saj se očitno zgodovina vrača.

  Všeč mi je

  1. To, da minister ali ministrica nastavlja vodilne ljudi, je normalno, saj je minister najvišji predstavnik resorja in s svojo odločitvijo sprejme tudi odgovornost. Cirkus, ki ga uganjamo v Sloveniji, je samo maska in teater.
   Nedopustno pa je, da nekoga s funkcije odstavlja sindikat. Sindikat lahko zahteva večje plače, nabavo ozimnice ali kurjave, tako kot v Titovi Jugoslaviji, nikakor pa se ne more spuščati v to, kdo vodi inštitucijo. Tudi v umetniški koncept in kako ta koncept izvesti se sindikat nima pravice spuščati.
   Poteza sindikata se lahko primerja samo še z neumnostmi, ki jih počno v Severni Koreji. Kakšna je potem razlika med Slovenijo in Severno Korejo?
   ( Atomsko bombo in rakete pusti ob strani)

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.