Spomin na dr. Kornhauserja bolj v zdravniškem in družinskem krogu

Lepo je bilo sinoči na spominskem koncertu ob drugi obletnici smrti mednarodno priznanega slovenskega zdravnika, pediatra, profesorja, publicista, polemika, glasbenika in kulturno-znanstvenega organizatorja dr. Pavleta Kornhauserja v dvorani Zdravniške zbornice Slovenije.

Čebašek IMG_8304.jpg

Zdenka Čebašek Travnik, vse fotografije Marijan Zlobec

O dr. Pavletu Kornhauserju so spregovorili povezovalec večera in koncertni violinist, nastopajoči Marko Zupan, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije dr. Zdenka Čebašek Travnik, dr. Božena Skalicky, še posebej spontano pa oba sicer nastopajoča vnuka, pianista Matej in Andraž Cerar.

Zupan 1 IMG_8317.jpg

Marko Zupan

Če bi rekel, da sem pričakoval kakšno primerjalno kritiko, vsaj v duhu javnega nastopanja dr. Pavleta Kornhauserja, stanja v zdravstvu danes, tega nisem dočakal. Prevladovala je hvalnica znanega pediatra, ki je bil med drugim soustanovitelj in voditelj komornega ansambla Pro medico, Kulturno-umetniškega društva kliničnega centra in medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher, zdravniških koncertov v Slovenski filharmoniji, v cerkvi sv. Jakoba in cerkvi sv. Florijana ter še kje.

Zupan IMG_8296.jpg

Zupan je poudaril, da je z dr. Kornhauserjem sodeloval trideset let. Občudoval je njegovo vitalnost in karakter; posebno trdoživost; ni odnehal, dokler tistega, kar si je zadal, ni izpeljal do uresničitve. Zupan je ocenil, da bi Kornhauser, če bi ostal pri svojem sicer ljubiteljskem pianizmu, dosegel mednarodno kariero, ker je bil v svojem poklicu neverjetno vztrajen, v glasbi pa amater z dušo.

Na celotni spominski slovesnosti je nekako umanjkala Kornhauserjeva kritična, lahko bi rekel celo družbenokritična komponenta, kot jo je izkazoval še posebej v zadnjem obdobju svojega življenja in javnega nastopanja.

Cerar IMG_8308.jpg

Matej Cerar

Tu  mu je najbolj šlo “na roko” Delo s Sobotno prilogo, kjer je objavil nekatere svoje daljše prispevke, še bolj pa Poštni predal 29, kjer pa se je vse pogosteje oglašal ne le ob kulturnih temah, ampak celo povsem političnih. Večkrat je presenetil s svojo javno besedo, ko so drugi molčali.

Nekatere svoje tekste je ponatisnil v svoji obsežni ali debeli knjigi Zakaj sem ponosen, da sem zdravnik. V njej sem šele sinoči odkril svoj intervju s profesorjem in pianistom, ki sem ga opravil kot mlad novinar za tedanji tednik ITD. To je bilo že leta 1977 in Kornhauser ga je objavil kar čez dve strani knjige, tako rekoč v “naravni velikosti”. Spominjam se, da je bil zdravnik velik “picajzel”, kot bi se reklo; nenehno je nekaj popravljal, pilil, se vtikaval, hotel imeti zadnjo besedo… Kasneje sva se še ničkolikokrat srečala, nazadnje, kot sem opazil po datumu, natanko dvanajst dni pred njegovo smrtjo, ko je še prišel na zdravniški koncert v Slovensko filharmonijo (decembra 2015) in me je sam veselo poklical, ko je sedel v avli SF in ga v množici nisem opazil.

Sinkovič IMG_8345.jpg

Katja Sinkovič

Sinoči smo premalo slišali o Kornhauserjevem življenjskem, poklicnem in umetniškem nazoru, kar pa je vseeno nekoliko bolj razumljivo, če pomislimo, da je proslava ali in momoriam trajala dve uri.

Koncertni program je zasnoval Marko Zupan v kontekstu Kornhauserjevih želja in odnosa do glasbe ali še posebej posameznih skladb na programu. Zupan je vse to lepo sproti razlagal.

Zupan 5 IMG_8356.jpg

Katarina in Marko Zupan

Od Bachove Chaconne iz Partite št. 2 v d – molu za solo violino v izvedbi Zupanove hčerke Katarine Zupan, sam Marko Zupan pa je uvodoma zaigral svojo skladbo posvečeno Pavletu; elegično, žalno, malo balkansko občuteno, s ponavljanjem določenih glasbenih motivov, z dvojemkami poudarjenim dialogom z zdravnikom…Dobro je to napisal in izvedel.

Zupan 3 IMG_8321.jpg

Katarina Zupan

Nastopila sta oba Kornhauserjeva vnuka, ljubiteljska pianista; Andraž Cerar s prvim stavkom Beethovnove Sonate št. 8 op. 13 v c-molu Patetične, Matej Cerar s Chopinovim Nokturnom op. 48, št. 1 v c-molu. Pianistka Katja Sinkovič, ki ji je bil dr. Kornhauser mecen, potem ko je slišal njen še študentski nastop s Čajkovskim (Prvi klavirski koncert), je zaigrala dve Chopinovi kompoziciji: Fantasie impromptu v cis-molu op. 66 in Polonaise v As-duru Heroique op. 53.

Vox IMG_8350.jpg

Vox Medicorum

Zatem je nastopil mešani zbor Vox Medicorum z zborovodkinjo in skladateljico Barbaro Maurer. Katarina in Marko Zupan sta predstavila pet iz 44 duetov za dve violini Bele Bartoka. Zupan je povedal, da je bil Kornhauser po materini strani Madžar in da je tekoče govoril madžarsko, še posebej je vse presenetil na mednarodnem kongresu zdravnikov v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma leta 2005 z madžarskim nagovorom gostov iz Madžarske.

Zupan 4 IMG_8360.jpg

Marko Zupan in Katja Sinkovič

Sledila je še Franckova Sonata za violino in klavir v A-duru (4. stavek) z Markom Zupanom in Katjo Sinkovič ter Brahmsov priljubljeni Madžarski ples št. 5 v g-molu v priredbi za klavir štiriročno z Andražem in Matejem Cerarjem.

Cerar IMG_8373.jpg

Kornhauserjeva vnuka Andraž in Matej Cerar po zadnjem nastopu z Brahmsom

Slišali smo predlog, da bi spominski koncerti za dr. Pavleta Kornhauserja postali tradicionalni. Dr. Pavle Kornhauser je verjel v mlade ljudi, smo prav tako slišali, jim nudil svoje znanje ter podporo.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.