V Ljubljano prihaja slavni violinist Nigel Kennedy

Na drugi Zimski festival Festivala Ljubljana, ki bo potekal februarja v Unionski dvorani Grand Hotela Union, prvič k nam prihaja vsestranski britanski glasbenik in violinski virtuoz Nigel Kennedy, eden najbolj razvpitih klasičnih glasbenikov preteklih desetletij. S svojo “divjo”, povsem zunaj koncertnih konvencij, interpretacijo Vivaldijevih Štirih letnih časov je tako rekoč čez noč osvojil ves glasbeni svet, še posebej pa mlado občinstvo, dotlej ne ravno pogostega obiskovalca klasičnih koncertov. Uvedel je neposrednost, spontanost, atraktivnost, precej izrazito pop držo in oblačenje, ekscentrično frizuro…, a je najprej znal igrati. Nigel Kennedy se je sicer rodil že 28. decembra 1956 in je tako rekoč na “pragu let”, kar pa pri glasbenikih ni oprijemljivo, ampak subjektivno število.

Kennedy - Head Shot - RANKIN HI RES 2 (1).jpg

Nigel Kennedy, foto arhiv Festivala Ljubljana

Zvezdniški umetnik bo imel v Ljubljani koncert 10. februarja in se bo predstavil z glasbo Johanna Sebastiana Bacha, eno lastno kompozicijo ter z uspešnicami bratov Georgea in Ire Gershwina.

Kennedy 5 96914e5770014e42f4ccda0bea19a5b4a3166f1e.jpg

Najbolj legendarni posnetek Štirih letnih časov  Nigela Kennedyja

Kennedy se s svojim humanitarnim delovanjem in neobičajnim nastopom  približa občinstvu, obenem pa z edinstvenim pristopom, virtuozno tehniko, velikim talentom in izjemno karizmo močno izstopa. Je eden najbolje prodajanih violinistov vseh časov. Pogosto združuje različne stile in tehnike igranja ter išče nove, tudi kontroverzne načine izražanja. Sodeloval je z veliko glasbeniki različnih žanrov, med drugim s Paulom McCartneyjem, skupino The Who in pevcem skupine Led Zeppelin. Za svoje delo je prejel številne mednarodne nagrade.

Kennedy 1 IMG_8928_3 (1).jpg

Nigel Kennedy

Unikatnega umetnika so nekonvencionalni prijemi spremljali že od začetka glasbene poti. Učiteljica violine je očitno zaznala njegovo drugačnost in ga kot majhnega otroka zelo nenavadno spodbujala k učenju: od njega je zahtevala zgolj pet minut vaje, nagrajevala pa ga je s sladkarijami. Njena praksa je kmalu obrodila sadove, saj je Kennedy že zelo zgodaj začel veljati za čudežnega dečka.

Kennedy 4 R-6987295-1431078407-6543.jpeg

S sedmimi leti je začel obiskovati glasbeno šolo Yehudi Menuhin, kasneje pa se je izobraževal v New Yorku na najuglednejši glasbeni akademiji na svetu, to je judovska The Juilliard School of Music. Že pri šestnajstih letih je prvič nastopil v najslavnejši ameriški in še posebej newyorški koncertni dvorani Carnegie Hall. Pri osemindvajsetih letih je posnel prvi album, na katerem je izvedel znani Violinski koncert Edwarda Elgarja.

Kennedy 7 51kwITVG3kL.jpg

Kennedy z Elgarjem

Usodno je bilo leto 1989, ko je ob spremljavi Angleškega komornega orkestra zaslovel s posnetkom Vivaldijevih Štirih letnih časov. Ta se je s tremi milijoni prodanih albumov zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbolje prodajan posnetek klasične glasbe.

nigel-kennedy-1990-1409757023-hero-wide-0.jpg

Nigel Kennedy leta 1990

Zvezdniški violinist je vsestranski glasbenik, virtuoz, prepričljiv talent in nekonformistični umetnik, ki se rad približa občinstvu z nenavadnimi potezami, tako da na primer na koncertih ne nosi suknjiča in kravate ali metuljčka… Pravijo celo, da prekine koncert in si skupaj z občinstvom ogleda tekmo svojega priljubljenega nogometnega kluba Aston Villa, ampak to je bolj anekdota.

Kennedy 2 MI0000957432.jpg

Štirje letni časi

NigelKennedy_BrahmsViolinConcerto_077775418729.jpg

Brahmsov Violinski koncert

Kennedy 8 0209b41d7b77c438a026377c6d6e90e1--nigel-kennedy-orchestra.jpg

Še Mendelssohn in Bruch

»Veliki športniki vedno težijo k izboljšavam, celo ko so na prvem mestu, niso zadovoljni in želijo doseči še več, in tak sem tudi jaz. Veliko moram še doseči, zelo sem navdušen nad prihodnostjo,« pravi Kennedy, ki verjetno ravno zaradi svoje ljubezni do nogometa včasih primerja glasbo s tekmovalnim športom.

Kennedy 6 600x600bf.jpg

Nigel Kennedy z glasbo Vivaldija, Masseneta, Brahmsa, Chopina…in lastnimi Preludiji ter Melody in the Wind

Kennedy 3 R-1652153-1235324113.jpeg

Kot humanist in humanitarec se zavzema za neprivilegirane in revne, bori se proti zatiranju manjšin in za tiste, katerih glas bi sicer preslišali. Je dobitnik številnih mednarodnih nagrad (Echo, Bambi, Grammy idr.), med drugim je leta 1997 prejel nagrado Brit za neizmeren prispevek k britanski glasbi.

Kennedy 10 1200x630bb.jpg

Salut d’Amour

 

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.