Festival Ljubljana obljublja za Valentinovo tenorista Ramóna Vargasa

Festival Ljubljana organizira svoj že drugi Zimski festival v sodelovanju z Grand Hotelom Union in v njihovi znameniti secesijski Unionski dvorani. Tokrat pa še posebej omenjajo, da bo Valentinovo letos še posebno romantično. V Ljubljano ponovno prihaja eden vodilnih opernih pevcev 21. stoletja Ramón Vargas, ki je leta 2009 že navdušil občinstvo Festivala Ljubljana z večerom opernih arij. Koncert v GHU bo 14. februarja ob 19. uri.

Vargas (1).png

Ramón Vargas, foto arhiv Festivala Ljubljana

Mehiški pevec je poznan po ekspresivnem in liričnem glasu, najbolj pa mu leži romantični belcanto repertoar, ki bo zaznamoval tudi koncert v Ljubljani. Redno nastopa v milanski Scali, londonski operni hiši, dunajski Državni operi, Veronski areni, Bastiljski operi idr. V karieri je sodeloval s številnimi priznanimi imeni iz sveta opere, kot so Angela Gheorghiu, Ana Netrebko in Renée Fleming. Podobno kot Caruso tudi on meni, da se glas opernega pevca razvija približno do 45. leta, ko postane najboljši, in da je prav zdaj v tem zlatem obdobju, ko že ima veliko izkušenj, obenem pa tudi izjemno vokalno sposobnost. Prejel je številne mednarodne nagrade.

Vargas 670x420_scala3.jpg

Ramón Vargas kot Hoffmann v Lutrovi kleti v Scali, foto Teatro alla Scala

V prostem času ga sproščajo romantična glasba in balade, posluša pa tudi jazz. Priznani umetnik uživa v petju in je pri svojem delu vedno iskren ter pravi, da opera ponuja veliko različnih razlogov za obisk. Nekateri pridejo zaradi glasbe, drugi zaradi scene, tretji zaradi posamezne arije ali točno določenega umetnika… In prav vsi razlogi so dobri, vsekakor pa bi ji tudi tisti, ki sicer v opero ne zahajajo, morali dati vsaj priložnost in bi morda po nekaj poskusih ugotovili, da jim v resnici ustreza.

Sloviti pevec je znan tudi po humanitarnem delu, z ženo sta namreč leta 2000 ustanovila dobrodelni sklad. Vanj Vargas prispeva tudi del prihodkov s koncertov, na katerih nastopa. Sredstva namenja pomoči otrokom in staršem otrok s posebnimi potrebami ter usposabljanju terapevtov.

Vargas 670x420_scala2.jpg

Marko Letonja dirigira Hoffmannove pripovedke z Ramónom Vargasom v Scali

Prejel je nagrado Lauri-Volpi za najboljšega opernega pevca, nagrado Gina Tanija za umetniške dosežke, Britanska opera ga je razglasila za umetnika leta, avstrijska revija Festspiele pa ga od leta 1999 vsako leto uvrsti med vodilne svetovne tenoriste. Leta 2001 mu je Nemška fono akademija podelila nagrado ECHO Klasik – pevec leta.

Ramon Vargas je sodeloval s slovenskim dirigentom Markom Letonjo, ko sta leta 2012 skupaj nastopila v Offenbachovih Hoffmannovih pripovedkah v  milanski Scali. Režiser je bil sloviti Robert Carsen.

hasanagic_elvira057_ih-Edit.jpg

Elvira Hasanagić, foto arhiv Festivala Ljubljana

Na koncertu se mu bo pridružila sopranistka Elvira Hasanagić, ki jo kritiki, publika in strokovna javnost že vse od začetka profesionalne pevske poti označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni. V eni od najpomembnejših strokovnih nemških revij Das Opernglas so jo za vlogo Lucie v Donizettijevi operi Lucia di Lammermoor razglasili za novo pevko belcanta. Sodelovala je z orkestri svetovnega kova, kot sta Simfonični orkester Bavarskega radia in Berlinska državna kapela, s Slovensko filharmonijo in Orkestrom Državnega gledališča am Gärtnerplatz iz Münchna. Za umetniške dosežke v letu 2017 sta ji mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelila naslov mlada umetnica leta 2017. Je dobitnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih Leta 2016 je prejela prvo nagrado in posebno nagrado žirije na mednarodnem tekmovanju Zinka Kunc Milanov ter je ali je bila štipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nemškega združenja gledališč, Fundacije Ana in društva Richard Wagner Ljubljana.

Facundo-Agudin-bach.jpg

Facundo Agudin

Solista se bosta z najlepšimi arijami Mozarta, Donizettija, Puccinija, Čajkovskega, Ciléa, Verdija in Rossinija predstavila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko argentinskega maestra Facunda Agudina.

Marijan Zlobec

One thought on “Festival Ljubljana obljublja za Valentinovo tenorista Ramóna Vargasa

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.