Dva srbska glasbenika na Mladih virtuozih

Festival Ljubljana gosti na sedmem koncertu 25. mednarodnega cikla Mladi virtuozi v sodelovanju z beograjskim festivalom za mlade talente ArtLink dva srbska umetnika. Koncert bosta tako zaznamovala pianist Pavle Krstić in violončelist Petar Pejčić. Koncert bo v četrtek, 25. januarja, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.

Pavle Krstić.jpg

Pavle Krstić, foto arhiv Festivala Ljubljana

Izkušena mlada umetnika se bosta predstavila s programom, ki združuje tako romantično glasbo kot tudi glasbo 20. stoletja. V prvem delu koncerta bo nastopil Pavle Krstič, ki je pri desetih letih nastopil z orkestrom, pri svojih dvanastih pa je imel prvi solistični recital. Je dobitnik več kot 30 nagrad in priznanj na domačih in mednarodnih tekmovanjih. V drugem delu koncerta bo na klavirju spremljal Petra Pejčića, ki se je že pri štirih letih začel učiti violončelo. Violončelist je prejemnik mnogih prvih nagrad na tekmovanjih v domači Srbiji kot tudi mednarodnih tekmovanj v Franciji, Avstriji in na Češkem.

Petar Pejčić.jpg

Petar Pejčić, foto arhiv Festivala Ljubljana

Srbski pianist Pavle Krstić (1998) od leta 2013 študira v razredu Pavla Gigilova na salzburškem Mozarteumu. Pri sedemnajstih letih je nastopil na svetovni pianistični konferenci v Novem Sadu z obema Chopinovima klavirskima koncertoma z Ansamblom Stanislav Binički Ministrstva za obrambo pod vodstvom Pavleta Medakovića, igral je tudi z Ukrajinsko nacionalno filharmonijo pod taktirko Mikola Djadjura.  Koncertiral je v Srbiji, Črni gori, Avstriji, Italiji, Španiji, Švici, Lihtenštajnu, Rusiji, Ukrajini, Kazahstanu in na Hrvaškem. Sodeloval je na glasbenih festivalih in poletnih akademijah, kot so Vienna Young Pianists, Astana Piano Passion, Next Generation, International Mendelssohn Academy v Leipzigu, Accademia Internazionale di Musica di Cagliari, Wilhelm Kempff Academy v Positanu, Mozarteum International Summer Academy v Salzburgu idr.

Krstić maxresdefault.jpg

Pavle Krstić

Na mojstrskih tečajih se je izpopolnjeval pod mentorstvom profesorjev, kot so Pavel Gililov, Christiane Karajeva, Andrea Bonatta, Arbo Valdma, Tatjana Zelikman, Natalia Troull, Siegfried Mauser, Rita Kinka.  V letu 2016 je prejel nagrado ArtLink – Société Générale kot najbolj obetaven mladi glasbeni umetnik Srbije. Na sporedu bodo dela Frederica Chopina, Roberta Schumanna in Sergeja Rahmaninova.

Pejčić dnwelpz3.jpg

Petar Pejčić

Petar Pejčić (2002) se je že pri štirih letih začel učiti violončelo pri Judit Niderholcer Josifoska v Beogradu. Trenutno obiskuje Visoko šolo za glasbo in gledališče v Leipzigu v razredu Petra Brunsa in glasbeno gimnazijo v Dresdnu. Od leta 2008 pobira prve nagrade na tekmovanjih v domači Srbiji, je tudi nagrajenec mednarodnih tekmovanj Aleksander Glazunov v Parizu, Liezen v Avstriji, Heran na Češkem. Prvi solistični koncert je zaigral z devetimi leti. Udeležil se je beograjskega Cello Festa in poglabljal znanje na mojstrskih tečajih pri profesorjih, kot so Ksenija Janković, David Starkweder, Dragan Djordjević. Sodeloval je na seminarjih glasbenega cikla mladih talentov ArtLink – Société Générale pod mentorstvom Jana Voglerja, na Orkesterkampu igral pod taktirko Ivana Meylemansa, na mojstrskih tečajih v Neuhardenbergu se izpopolnjeval pri Miri Wang, Janu Voglerju in Anttiju Siirali, v Bernu pa je bil na seminarju pri Petru Brunsu. Na festivalu Moritzburg je igral v več zasedbah in kot solist. Z Ansamblom Stanislav Binički Ministrstva za obrambo je izvajal Saint-Saënsov Koncert za violončelo in orkester, kar je tudi posneto na zgoščenki revije Muzika klasika. S Komornim orkestrom Ljubica Marić iz Beograda je izvajal Rococo variacije. Leta 2017 je igral Lalojev Koncert za violončelo s Simfoničnim orkestrom Beograjskega radia pod taktirko Jacopa Siparija.

Pejčić maxresdefault.jpg

Petar Pejčić

Ob spremljavi pianista Pavla Krstića bo predstavil dela Roberta Schumanna in Dimitrija Šostakoviča.

Krstić hqdefault.jpg

Pavle Krstić

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.