Cankarjeve Podobe iz sanj z ilustracijami Janeza Bernika

Cankarjevo leto pri Beletrini pričenjajo, kakor klasiku slovenske literature najbolj pristaja. Izdali so Cankarjeve Podobe iz sanj, avtorjevo poslednjo knjigo in knjigo, ki predstavlja vrhunec Cankarjevega simbolizma. Enemu največjih med mojstri pisanja še pristaja, da ne izstopa le po besedi, ampak tudi po izgledu. Podobam iz sanj so zato nadeli na oko in dotik posebej lepe platnice, zgodbe v knjigi pa pospremili s številnimi ilustracijami akademika Janeza Bernika (1933 -2016).

Cankar-Podobe_iz_sanj copy.jpg

Takšne se prilegajo knjižni zbirki ljubiteljev in poznavalcev najžlahtnejše literature in knjižni polici estetskih občutljivcev. Enako se prilegajo dlanem, ki jo poklonijo ali prejmejo v dar.

bernik-pr.jpg

Janez Bernik – Podobe iz sanj

Podobe iz sanj so Cankarjeva zadnja zbirka kratke proze in njegova poslednja knjiga, v kateri pisatelj z metaforično in simbolno močno obteženo govorico spregovori o vojnih grozotah in slutnji lastnega konca. Delo, ki pomeni vrhunec Cankarjevega simbolizma, je nastalo med letoma 1914 in 1917, zato je po pisateljevih besedah razumljivo, da v njej »marsikatera beseda ni tako postavljena, kakor bi po vsej pravici morala biti, in da je marsikatera zastrta in zabrisana«. Knjiga, s katero založba Beletrina obeležuje stoletnico pisateljeve smrti, je opremljena z ilustracijami Janeza Bernika,

Ponatisnjenemu Cankarjevemu besedilu sta dodani spremni besedi dr. Janka Kosa in dr. Milčka Komelja, dveh uglednih slovenskih umetnostnih tin literarnih zgodovinarjev, teoretikov in akademikov.

Kos-Cankar-knjiga-in-avtor (1).gif

Ivan Cankar (1876–1918) je klasik slovenske literature in eden najboljših avtorjev srednjeevropske moderne, zato bo njegov jubilej prav gotovo vzbudil širši mednarodni interes zanj. V nemščino je menda preveden že skoraj v celoti.

Njegova pesniške zbirka Erotika (1899) pomeni začetek slovenske moderne. V drugi polovici svojega življenja se je posvečal pisanju proze in dramatike, ki so ju zaznamovali romantika, naturalizem, simbolizem in impresionizem.

V Cankarjevem letu bodo pri Beletrini izdali še zbirko esejev Misliti Ivana Cankarja dr. Janka Kosa in monografijo Ivan Cankar ddr. Igorja Grdine. (Po tiskovnem sporočilu).

thumb_579_book_medium.jpg

Ivan Cankar – Knjiga za lahkomiselne ljudi (Beletrina)

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.