Odprto pismo predsedniku vlade dr. Miru Cerarju

Spoštovani predsednik Vlade dr. Miro Cerar, z zadnjo odločbo Ministrstva za kulturo, številka 6110-128/2017/2, z dne 5. 1. 2018, je program Seviqc Brežice, tako kot vrsta izjemno uglednih, prodornih in mednarodno priznanih programov slovenske nevladne kulture, izpadel iz večletnega sofinanciranja, v katerem je bil vse od leta 2004, ko je Ministrstvo za kulturo uvedlo to obliko podpore vrhunski slovenski ustvarjalnosti.

cerar-20140922_cerar_rdax_275x370.jpg

Dr. Miro Cerar

Močno dvomim, da smo zdaj kaj slabši, kot smo bili pred štirimi leti, ko je bila sklenjena prejšnja pogodba, nasprotno, odzivi strokovne javnosti in mednarodne skupnosti nas prepričajo o izjemnem kulturnem prispevku tako v Sloveniji, v Evropi in širše v svetu. Seviqc Brežice je Slovenijo postavil na mednarodni zemljevid izjemnih kulturnih dosežkov; pri tem mu je vse do letos ob strani stala država.
Slovenija dosega izjemno gospodarsko rast, delež državnega proračuna za kulturo se veča, kljub temu pa sredstva za nevladni del kulture vztrajno padajo. Ker gre za ubijalski trend, sem Vam konec septembra napisal odprto pismo, kjer med svojimi zahtevami navajam le najbolj eklatantne probleme, ki zadevajo tako naš program kot celoten nevladni sektor v kulturi. To pismo sem napisal tudi kot prispevek k razmišljanjem o novem kulturnemu modelu. V njem pravim, da brez Vaše politične podpore in podpore vlade Mira Cerarja ni mogoče resno poseči v več kot dvajsetletno zamrznjeno stanje v kulturi zaradi kulturne politike, ki je zaradi svojega obrobnega položaja in politične odrinjenosti pristala na tako stanje.

maxresdefault2.jpg

Seveda se lahko prijavimo na enoletni projektni razpis, kjer pa bi po ustni informaciji lahko prejeli največ 40.000 EUR. Vendar smo z že dosedanjo subvencijo v višini 95.000 EUR letno komaj vzdržali, še nekaj let nazaj je bila 145.000 EUR, kar pa tudi ni bilo tako visoko, da ne bi povzročalo finančnih težav. Lahko napravimo manj programa, ampak brez pogonskih stroškov in stroškov dela ne gre. Resni festivali zahtevajo tudi večletno programsko pripravo, torej so lahko uspešni samo ob stabilni sistemski podpori.
Ministrstvo za kulturo pa si želi več izvedenega programa za še manj sredstev. Gre pa tudi za vprašanje, kako velik naj bo nek festival, ki ni zgolj prodaja koncertov, ampak ima tako kot naš globoko vpete razvojne in izobraževalne vsebine različnih vidikov. Veliki festivali so temu primerno dragi. Salzburški je nekaj čez 60 mio EUR, ljubljanski preko 4 mio EUR, mi smo bili še v 2010 na 700.000 EUR, potem pa se je pričel ples. Sredstva so obupno padala, občine so se večinoma zapirale v svoje lokalne programe. Zdaj je konjunktura, sredstva za take, kot smo mi, pa še nadalje padajo. To lahko razumem le kot politiko izčrpavanja, verjetno tudi z ambicijo, da enkrat pač prenehamo. Regionalnega sofinanciranja Slovenija ne pozna, kako izgleda lokalno, kjer država ni ničesar naredila za vsaj majhne premike na bolje, sem opisal v prejšnjem odprtem pismu. Od slovenskega sofinanciranja je odvisno tudi evropsko, ker nobena evropska subvencija ne pokriva vseh stroškov v celoti. V teh razmerah smo eksistenčno odvisni od sofinanciranja na državnem nivoju.

Ars Ramovš, Zavod za umetnost, marketing, promocijo in investiranje

img_foto_katjasmolar_4685.jpg

Seviqc Brežice

V 35 letih smo zgradili močno in mednarodno prepoznavno blagovno znamko, ki bi morala biti Sloveniji v ponos, še posebej zdaj, ko je leto 2018 razglašeno za Evropsko leto kulturne dediščine. Seviqc Brežice že ves čas vključuje kulturno dediščino kot osnovni gradbeni element našega programa. Spodbudili smo vrsto akcij in razmišljanj o obnovi slovenskih mestnih jeder in objektov kulturne dediščine, zgradili smo sceno, ki lahko kaj pokaže tudi na mednarodnem področju, razvili smo publiko, ki potrebuje staro glasbo.

brezice-2.jpg

Ekonomski profit, ki ga dajemo tej družbi, čeprav smo butična produkcija, ni toliko v več prodani turistični ponudbi in s tem povezanimi davki, ampak mnogo bolj v spodbujanju okvira, ki omogoča še bistveno širše in globlje trženje od zgolj festivalskega. Vložek v Seviqc Brežice je vložek v razvoj širšega okolja, Ministrstvo za kulturo očitno meni, da je prišel čas, ko država tega ne potrebuje več.
Delujemo na deficitarnem področju stare glasbe, tako Slovenije kot širše regije. Smo edini član REMA v tem delu Evrope. Evropsko združenje za staro glasbo REMA šteje ta hip 87 članov iz 20 držav, večinoma najuglednejših evropskih festivalov stare glasbe. Že vsa leta imam sedež v tajno voljenem upravnem odboru in sem koordinator enega petih nacionalnih komitejev REMA (za jugovzhodno Evropo). Seviqc Brežice je nosilec znaka EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), mednarodna žirija ga je v aprilu 2017 ponovno ocenila kot »vznemirljiv in navdihujoč festival stare glasbe, ki si prizadeva za strategije, ki večajo zanimanje za koncerte in dajejo nove vrednote in perspektive, da jih približajo na različne načine. Festival lahko razvije nove strategije za razvoj publike«. Tudi strokovna komisija ministrstva meni, da Seviqc Brežice »že 35 let pomembno sooblikuje slovenski kulturni prostor«.

ramovc5a1-64940664_ramovs_klemen_2007-foto_milan_markelj1.jpg

Klemen Ramovš

Reference so tudi dosedanje črpanje evropskih sredstev, redna partnerstva evropskih producentov v okviru mednarodnih integracij in projektov, želje najuglednejših umetnikov, da nastopijo pri nas tudi pod slabšimi finančnimi pogoji, seveda pa tudi dosedanja vsakoletna finančna podpora predstavnikov kulturnih politik drugih držav, ki si prizadevajo za umetniški trg svojih umetnikov.
Odločitev Ministrstva za kulturo, ki je sočasno odločitev kulturne politike vlade Mira Cerarja, pomeni likvidacijo tega uglednega, prestižnega, razvojnega in mednarodno pomembnega programa po 35 letih plodovitega dela in to prav v letu evropske kulturne dediščine.

maxresdefault3.jpg

Spoštovani gospod predsednik, Vas osebno in Vlado Republike Slovenije pozivam, da najde rešitev, ki bo omogočila nadaljevanje programa Seviqc Brežice in mu tudi v prihodnjih letih zagotovila, da nadaljuje s svojim izpričano pomembnim poslanstvom. Sprašujem Vas, ali boste v Evropskem letu kulturne dediščine likvidirali mednarodno uveljavljen festival Seviqc Brežice ali vendarle omogočili njegov nadaljnji obstoj in trajnostni razvoj.

hko5tjzh_400x4001.jpg

Zahvaljujem se Vam za Vašo pozornost
in Vas lepo pozdravljam

Klemen Ramovš, direktor in umetniški vodja Seviqc Brežice

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.