Peršakove zablodele krogle v glasbeno kulturo ?

V zadnjih dneh komaj utegnem objaviti številne proteste in odprta pisma javnosti, politikom, ustanovam…, tistih, ki so s svojimi kulturnimi programi, dejavnostjo, organiziranimi festivali, koncerti, gostovanji, krstnimi izvedbami slovenskih del… izpadli iz sistema financiranja Ministrstva za kulturo za obdobje naslednjih štirih let.

globokar-img_6412.jpg

Aleš Kacjan z Globokarjevo kompozicijo na lanskem Festivalu Slowind, foto Marijan Zlobec

Ko se je pojavil primer nefinanciranja slovitega dekliškega zbora Carmina Slovenica, sem pomislil, da je to slučajna napaka in osamljen primer, ki gabodo hitro popravili.. Sledil je hud revolt Klemna Ramovša in njegovega festivala Seviqc Brežice, ki je prav tako ostal brez državne podpore.

c5a1ilec-img_1591.jpg

Karmna Šilec na odru Ljubljanske Opere in baleta SNG, foto Marijan Zlobec

Zadnja vest pa je, da je brez podpore države v naslednjh štirih letih ostal še mednarodni Festival Slowind, ki bo letos dosegel svojo okroglo dvajsetletnico z najslovitejšo udeležbo  dunajskega ansambla Klangforum Wien in umetniškim vodenjem  slovenske skladiteljice Nine Šenk.

c5a1enk-c5a1enk-5-img_4085.jpg

Nina Šenk, foto Marijan Zlobec

Za ta jubilejni festival bo po naročilu skladateljica Nina Šenk napisal novo delo, ki ga bodo avstrijski gosti pri nas prvič izvedli skupaj s pihalnim kvintetom Slowind. Festival namreč nameravajo vseeno izvesti.

Šarc img_4987.jpg

Član Pihalnega kvinteta Slowind, oboist Matej Šarc, foto Marijan Zlobec

Kaj se v resici dogaja s kulturnim ministrom Antonom Peršakom in njegovimi zablodelimi kroglami v slovensko glasbeno kulturo, morda ve samo on, oziroma se zdi, kot da ne ve, ampak samo še onemoglo strelja vse vprek ali kamor krogle priletijo.

ramovc5a1-64940664_ramovs_klemen_2007-foto_milan_markelj11.jpg

Klemen Ramovš

Iz poročil ni razvidno, pod kakšnimi kriteriji in vsebinskimi ter programsko strokovnimi opredelitvami so bile te denarne spodbude države nekaterim mednarodno odmevnim ansamblom in festivalom  ukinjene in kdo ter v kakšni zasedbi, očitno komisije za glasbo (?), je to predlagal (?), sprejel (?), minister pa odobril?

Kot kaže, negativnih informacij še ni konec. Zdaj je čas, da se vsi zavrnjeni oglasijo.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/02/07/zupan-mol-zoran-jankovic-napadel-kulturnega-ministra-antona-persaka/

Marijan Zlobec

2 thoughts on “Peršakove zablodele krogle v glasbeno kulturo ?

  1. Nihče od teh ljudi se ni najprej zahvalil za vso dosedanjo državno podporo in jo konkretno navedel. Le zakaj bi pa morali večno dobivati ne vem kakšna sredstva. saj niso naše uradne institucije. So tako rekoč na trgu oziroma bi morali biti, večinsko. Sori, naj sredstva za svojo občasno precenjeno vrednost iščejo sami. Vsi so v službah. Ne morejo biti v službi večnih podpor. To, kar počnejo, je seveda v redu, ampak njih volja.In niso samo oni kvalitetni, tudi marsikdo od ostalih, tudi sam sem bil v Apz TT, Ave, Valu, v najboljših letih, žrtvoval noro časa, dobil nič evrov, in bil blazno zadovoljen in ponosen

    Všeč mi je

  2. Je pa tako, gospod Ramovš, da s takšnim pisanjem in kritikami drugih, ki prav tako niso uspeli pridobiti državnega denarja, žal kažete svojo majhnost. Konec koncev so pomembni dobri dogodki, svetovno prepoznavni, priznani in cenjeni. Izvirni in poučni. Provokativni in sveži.
    Bila sem na vaših dogodkih, ste bili vi v zadnjih 20-ih letih na kakšnem dogodku Festivala Slowind?

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.