Godalni duo in harmonikar na Mladih virtuozih

Festival Ljubljana nadaljuje s svojo jubilejno, že petindvajseto sezono mednarodnega koncertnega cikla Mladi virtuozi. Osmi koncert bo po tradiciji v Viteški dvorani Križank v četrtek, 15. februarja, ob 19.30. Nastopila bosta godalni duo Horvat – Grčman in harmonikar Daniel Šimek.

Horvat-Grčman.jpg

Maja Horvat in Ema Grčman, foto Festival Ljubljana

Godalni duo Maja Horvat-Ema Grčman je prvič nastopil leta 2016 v Italiji, zatem pa še v Radovljici in na Tartini festivalu v Kopru. Na zadnjem tekmovanju TEMSIG je prejel prvo nagrado, zlato plaketo, posebno priznanje za doseženih sto točk, posebno priznanje za izredno interpretacijo skladbe, certifikat EMCY ter nagrade v obliki koncertov.

Duo se bo predstavil z deli J. Haydna (Duo za violino in violončelo v D-duru, Hob.VI:D1), M. Ravela (Sonata za violino in violončelo, M. 73) in A. Piazzolle (Trije tangi).

61583302.jpg

Maja Horvat

Violinistka Maja Horvat se je začela glasbeno izobraževati na Glasbeni šoli Jesenice pri Bojanu Rističu, kasneje pa pri Blanki Piotrovski; KGBL je končala v razredu Volodje Balžalorskega, od leta 2015 študira na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu pri Danielu Rowlandu. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev priznanih violinskih pedagogov, kot so Saewon Suh, Vasilij Meljnikov, Tatjana Balašova, Daniel Rowland, Igor Ozim, Wonji Kim Ozim, Alina Ibragimova, Anton Martinov in Ivry Gitlis. Samostojno in v komornih zasedbah se je udeležila več tekmovanj v Sloveniji, Italiji, Angliji, na Slovaškem in Hrvaškem in na njih prejela različna, tudi najvišja priznanja in nagrade. Igrala je kot članica različnih simfoničnih orkestrov, bila je koncertna mojstrica Simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Kot solistka je nastopila s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom KGBL in komornim orkestrom Mladi ljubljanski solisti. Bila je tudi članica komorne skupine Evigilans, ki je delovala pod mentorstvom Tomaža Lorenza; nastopila je s klavirskim triom Crescendo. Redno koncertira kot solistka, v orkestru in s priložnostnimi komornimi zasedbami na londonskem kraljevem kolidžu.

_57b1eff64a5f7.jpg

Ema Grčman

Ema Grčman je glasbeno pot začela pri Vladimirju Kovačiču na glasbeni šoli v Ljubljani. Izobraževanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu Milana Vrsajkova ter Karmen Pečar Koritnik. V letu 2014 je uspešno opravila sprejemne izpite na Glasbeni akademiji Univerze v Zagrebu ter začela študirati pri Valterju Dešpalju, od leta 2016 nadaljuje na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost v Gradcu v razredu Juliana Arpa. Izobražuje se tudi na mojstrskih tečajih za violončelo pri Igorju Mitroviću, Christophu Richterju, Martinu Ostertagu, Mihovilu Karuzi, Marku Ylönenu, Giovanniju Gnocchiju, Moniki Leskovar, Claudiu Bohórquezu in Eleni Cheah. Solistično ter v komornih skupinah je na tekmovanjih (Antonio Janigro v Poreču, Petar Konjović v Beogradu, Antonio Salieri v Legnagu, HDGPP v Zagrebu …) prejela več nagrad in priznanj, tudi najvišja odličja. Je članica mednarodnega godalnega okteta Oberton, s katerim se predstavlja na tujih odrih in festivalih; na različnih kulturnih dogodkih sodeluje tudi v drugih komornih sestavih.

Daniel Šimek.jpg

Daniel Šimek, foto Festival Ljubljana

Daniel Šimek se je rodil leta 1996 na Reki na Hrvaškem. Pri petih je začel peti v pevskem zboru in igrati klavir, nato pa ga zamenjal za harmoniko. Na Srednji glasbeni šoli Ivana Matetića Ronjgova na Reki je maturiral z najvišjimi ocenami iz harmonike pri Josipu Nemetu in iz glasbene teorije (mentorica Nataša Šuleski). Udeležil se je veliko tekmovanj in osvojil drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju harmonikarjev v Pulju; prvo nagrado in leta 2015 prvo mesto z 99 točkami na državnem tekmovanju harmonikarjev v Daruvarju; prestižno nagrado na mednarodnem tekmovanju Lions Grand Prix, ki mu je omogočila sodelovanje na mednarodnem glasbenem kampu v Avstriji, kjer je zdaj stalni sodelavec in eden od mentorjev; nazadnje pa prvo nagrado v solo kategoriji in prvo nagrado s komorno skupino Trio Agitato na mednarodnem tekmovanju Svirel v Novi Gorici ter zlato plaketo in prvo nagrado na 46. tekmovanju TEMSIG. Sodeloval je v ansamblih Narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Izpopolnjeval se je na seminarjih in mojstrskih tečajih pri profesorjih, kot so Mika Väyrynen, Teodoro Anzellotti, Boris Lenko, Aleksander Skliarov, Andreas Borregaard, Mikko Luoma, Corrado Rojac. Trenutno študira v razredu Boruta Zagoranskega na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Na sporedu bodo dela E. Jokinena (Alone), J. S. Bacha (Preludij in fuga v g-molu št. 16, BWV 885), V. Semionova (Prophetic dream) in A. Tuchowskega (Te Lucis Ante Terminum).

Marijan  Zlobec.

One thought on “Godalni duo in harmonikar na Mladih virtuozih

  1. Godalni duo Horvat-Grčman je sinoči v Kozinovi dvorani z orkestrom Slovenske filharmonije (dirigent: Simon Dvoršak) zelo dobro odigral solistična parta Dvojnega koncerta op. 102 Johannesa Brahmasa. V vlogi solistov so poleg njiju nastopili izbrani odlični solisti, ki so prejeli najvišje ocene na državnem tekmovanju TEMSIG 2017: Simon Tavčar (evfonij), Marko Arh (rog) in Ana Knez (bas pozavna).
    Žal o naših nadarjenih mladih glasbenikih in tradicionalnem koncertu, kjer jim orkester SF omogoči nepozabno odrsko izkušnjo, ne bo poročal noben slovenski medij razen Radia RTV Slovenija, ki je koncertni dogodek posnel.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.