Kitaristka in bas pozavnist na Mladih virtuozih

Bliža se že 9. koncert mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi v organizaciji Festivala Ljubljana. Tokrat bosta v solistični vlogi nastopila mlada slovenska glasbenika. V prvem delu koncerta se bo predstavila kitaristka Maja Vrbnjak, ki na Akademiji za glasbo v Ljubljani končuje magistrski študij. Že v nižji glasbeni šoli se je začela udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj kot tudi kitarskih festivalov. Je redna članica kitarskega kvarteta Muliers, s katerim je v letu 2016 osvojila prvo mesto. Bas pozavnist Niko Mir je uspešno opravil sprejemne preizkuse za vpis na Visoko šolo za glasbo in gledališče v Münchnu in tam v šolskem letu 2015/2016 študiral v razredu Wolframa Arndta, trenutno pa študira pri Benjaminu Applu. Dosegel je več uspehov na domačih regijskih in državnih ter tudi mednarodnih tekmovanjih, svoje znanje pa redno izpopolnjuje tudi na mojstrskih tečajih pri priznanih pozavnistih. Njun koncert bo v četrtek, 22. februarja, ob 19. 30 v Viteški dvorani Križank. Vstop na koncert je prost.

Maja Vrbnjak.jpg

Kitaristka Maja Vrbnjak, foto arhiv Festivala Ljubljana

Maja Vrbnjak (1994) se je začela izobraževati na glasbeni šoli v Mariboru leta 2003 pri Anji Pirjevec. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu Vojka Vešligaja, nato pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu Tomaža Rajteriča leta 2015 diplomirala in pri njem končuje magistrski študij. En semester podiplomskega študija je opravila na mednarodni izmenjavi Erasmus+ na Dunaju pri Alexandru Sweteju. Že v nižji glasbeni šoli se je začela udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2012 je na Dnevih kitare Krško dosegla prvo mesto in prvo nagrado. Redno obiskuje kitarske festivale v Sloveniji in tujini (Sarajevo guitar festival, Koblenz International Guitar Festival, Forum Gitarre Wien, Mednarodni festival kitare Postojna, Guitar festival Mikulov) in se dodatno izpopolnjuje pri priznanih profesorjih, kot so Marcin Dylla, Paolo Pegoraro, Istvan Römer, Carlo Marchione, Alexander Swete, Margarita Escarpa, Adriano del Sal in drugi. Je redna članica kitarskega kvarteta Muliers, s katerim je v letu 2016 osvojila prvo mesto in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško, ter članica dua Claro (z Urško Kočar). V prvem delu koncerta bo zaigrala dela Toruja Takemitsuja (Ekvinokcij), Astorja Piazzolle (Pat skladb) in J. S. Bacha (Ciaccona iz Partite za solo violino v d-molu št. 2, BWV 1004).

Niko Mir.jpg

Bas pozavnist Niko Mir

Niko Mir je glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Škofja Loka pod mentorstvom Igorja Maroševiča in šolanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Andreja Srake. Po srednješolski izobrazbi je uspešno opravil sprejemne preizkuse za vpis na Visoko šolo za glasbo in gledališče v Münchnu in tam v šolskem letu 2015/2016 študiral v razredu Wolframa Arndta, trenutno pa študira pri Benjaminu Applu. Dosegel je več uspehov na domačih regijskih in državnih ter tudi mednarodnih tekmovanjih; izpostavimo zlati priznanji s prvima mestoma na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu v Srbiji leta 2013 ter v Varaždinu na Hrvaškem leta 2015. Na zadnjem tekmovanju TEMSIG je osvojil zlato priznanje, prvo mesto ter več nagrad. Svoje znanje izpopolnjuje tudi na mojstrskih tečajih pri priznanih pozavnistih, kot so Dušan Kranjc, Uwe Füssel, Jonas Bylund in Stefan Schulz.

Na klavirju ga bo spremljala Milica Dimitrijević. Svojo glasbeno izobraževanje klavirja je pričela leta 2004 na glasbeni šoli Radojke Lakić. Leta 2013 je nadaljevala študij na glasbeni gimnaziji Josip Slavenski v Beogradu, univerzitetni študij pa je začela leta 2013 na Univerzi za umetnost v Beogradu. Od leta 2015 študira na Visoki šoli za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Münchnu  klavir in glasbeno pedagogiko v razredu prof. Silke Avenhaus. Med glasbenim izobraževanjem se je udeležila več tekmovanj in dosegla odlične rezultate; med letoma 2008 in 2010 je na mednarodnem glasbenem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu prejela 2. nagrado, leta 2009 je na nacionalnem tekmovanju glasbenih šol v Srbiji dosegla 3. nagrado, med letoma 2009 in 2012 je na Slavenskem pianističnem tekmovanju dosegla 1. in 2. nagrado, leta 2012 je na nacionalnem tekmovanju glasbenih šol v Srbiji dosegla 3. nagrado v kategoriji komornih skupin, leta 2012 je na tekmovanju za mlade pianiste v Šabcu prejela 2. nagrado, leta 2013 pa 3. nagrado. Redno se udeležuje mojsterskih tečajev pri prof. Brigitti Wollenwerber (Visoka šola za glasbo Hanns Eisler Berlin) in prof. Chistophu Bossertu ( Univerza Würzburg).

Niko Mir in Milica Dimitrijević se bosta predstavila z deli Tomasa Albinonija (Sonata v F-duru, T. So 28), nemškega skladatelja in pozavnista Friedebalda Gräfeja (Koncert) in madžarskega skladatelja Frigyesa Hydasa (Meditacija).

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.