Če fotofiniša pri paralelnem veleslalomu ni, je disciplina vprašljiva

Fotogafije, ki so obkrožile svet, dajo misliti, da je bil naš deskar na snegu na ZOI Žan Košir za las hitrejši, ne pa prav za toliko počasnejši od Korejca Leea Sanghoja. A te fotografije so brez praktične, to je dokazljive in posledične vrednosti. Vprašanje torej ni, ali je naš smučar zmagal ali ni, ampak ali si strokovnjaki za posamezne smučarske discipline lahko privoščijo takšno svetovno blamažo, kot so si jo tokat na Zimskih olimpijskih igrah. Blažama strokovnosti je stoodstotna. Če imajo fotofiniše pri smučarskih tekih, bi jih še toliko bolj ali ravno tako morali obvezno imeti pri paralelnih disciplinah, ko gre ves čas za vzporedno vožnjo dveh smučarjev.

Košir 80b8737f8fae3387a292-zan-kosir.jpeg

Žan Košir, foto Getty Images

Obrazložitev vodstva Olimpijske reprezentance Slovenije glede regularnosti polfinalne tekme v paralelnem veleslalomu

– Fotofiniša pri paralelnem veleslalomu ni, kot je to primer v nekaterih drugih športih;

– Vsaka proga ima svoje merjenje časa, šteje le razlika med tekmecema. Na cilju posamezne proge sta A in B časomerilni napravi. A naprava je pozicionirana nižje kot B in le A naprava je merodajna;-

Na cilju je TV kamera, ki pa za merjenje časa ni pomembna in pri tem ne igra nobene vloge. Ta kamera snema pod drugačnim kotom kot je pozicionirana časomerilna A točka in je zavajajoča;

– Na pritožbo vodstva ekipe deskarjev smo prejeli odgovor, da je čas polfinalne tekme pravilen, kar je potrdil tudi direktor tekmovanja vodji olimpijske reprezentance Slovenije na srečanju po tekmi. Pritožba na merjenje časa ni bila možna.

Sporen naj bi bil prihod v cilj polfinalnega obračuna med Žanom Koširjem in Korejcem Lee Sanghojem. Košir je v znak zmage že dvignil roke, a se je izkazalo, da je bil 22-letni Korejec vendarle hitrejši. In to za vsega stotinko sekunde.

Trikratni protest ni zalegel

Trikratni protest in pritožba Olimpijske reprezentance Slovenije niso pomagali. Beremo o korejskem ponosu in poštenosti. Če bi bilo to res, bi oni sami priznali, da je bil naš smučar boljši ali stotinko sekunde prej na cilju. Pa tudi druge reprezentance oziroma njihova vodstva, kot francoskega zmagovalca na tekmi Sylvaina Dufourja.

Kdo je bil hitrejši v polfinalu ?

Žan Košir: 98,03 %

Lee Sangho: 1,97 %

Anketa pove vse. Ali so Zimske olimpijske igre resna športna manifestacija, ali pa je možno podarjati medalje njihovim organizatorjem, kar se je tokrat zgodilo na škodo slovenskega tekmovalca, slovenskih športnikov na ZOI in slovenskega športa sploh ?

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.