Minister Peršak glede SF še ni izpolnil lanske obljube

Kulturni minister Anton Peršak je lani januarja obljubil, da bo objavil razpis za novega direktorja Slovenske filharmonije v nekaj tednih. No, to se še ni zgodilo niti po trinajstih mesecih. Je pa vendarle dosežen začasni premik z imenovanjem mag. Marjetice Mahne za vršilko dolžnosti direktorice Slovenske filharmonije.

Hvala 1 IMG_0238.jpg

Klemen Hvala je bil imenovan za pomočnika v. d. direktorice SF za orkester, foto Marijan Zlobec

Te dni pa je vršilka dolžnosti direktorice Slovenske filharmonije imenovala dva pomočnika, ki bosta položaj opravljala povezano z njenim mandatom. Za področje orkestra bo to violončelist Klemen Hvala, za področje zbora pa Gregor Klančič.

Klemna Hvalo je kot pomočnika za področje dela orkestra imenovala s 1. februarjem, pogodbo z Gregorjem Klančičem kot pomočnikom za področje dela zbora pa je podpisala z veljavnostjo od 1. januarja dalje. Kot je znano zborovska dirigentka Martina Batič odhaja v Pariz.

ZSF_25_let_8.jpg

Gregor Klančič, foto Naši zbori

Bivša predsednica sveta SF Marjetica Mahne, ki jo je minister Anton Peršak po razrešitvi Damjana Damjanoviča za v. d. direktorice javnega zavoda imenoval s 1. januarjem, je imenovanje pomočnikov za obe področji glasbene dejavnosti imela za svojo prvo nalogo.

Ministrstvo za kulturo je v. d. direktorice Slovenske filharmonije imenovalo do imenovanja novega direktorja, za kar bo izveden javni razpis oziroma največ za dobo enega leta. Razpis na ministrstvu še pripravljajo in ga nameravajo objaviti v kratkem. S tem pa bo dana priložnost kandidatom, ki bi si želeli sami prijavit za ta položaj, da to storijo. Po imenovanju novega direktorja ali direktorice, saj se Mahne lahko prijavi na razpis, pa bo novi direktor sam izbral svoje nove (ali ohranil stare) pomočnike.

Violončelist mag. Klemen Hvala je dolga leta član simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in programski vodja Komornega godalnega orkestra SF. V tej funkciji je organiziral ali pomagal organizirati zelo veliko koncertov, ki so jih izvajali na mnogih festivalih ter koncertih doma in na tujem. V več kot dvajsetletnem delovanju so namreč izvedli nad 70 različnih programov, še posebej pa so bili odprti do del slovenskih skladateljev, med drugim z mnogimi naročili novih del.

Zborovski dirigent Gregor Klančič je bil član zbora Slovenske filharmonije od leta 1993 do leta 2012, od leta 2004 pa tudi asistent zborovodje. Vodil je več zborov in pevskih zasedb, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, Dekliški pevski zbor Nova Gorica, Trnovski oktet iz Ljubljane, sedaj vodi oktet Lipa Trebnje, Komorni zbor Mysterium iz Kranja in zbor Consortium musicum iz Ljubljane, s katerim je izvedel več vokalno-instrumentalnih koncertov. Gregor Klančič je profesor glasbe in akademski cerkveni glasbenik ter deluje kot predavatelj na Teološki fakulteti, zborovodja ter koncertni organist.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.