Na 66. Ljubljana Festival prihaja Leo Nucci kot Rigoletto

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je za bližajoči se 66. Ljubljana Festival uspel sestaviti lepo in privlačno ter vrhunsko kvalitetno paleto nekajmesečnih umetniških dogodkov, tako da bo težko izbrati manj kot deset, ki jih bo vredno obiskati. Morda bi Brlek lahko uvedel deset dogodkov po izbiri obiskovalcev v posebnem festivalskem abonmaju ?

Brlek mediaspeed-0268-1024x682.jpg

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, foto Mediaspeed

Zadnja novost, ki je še nismo objavili, je namenjena slavnemu italijanskemu baritonistu Leu Nucciju, ki prihaja v Ljubljano z opernim ansamblom Carlo Felice iz Genove. Skupaj bodo uprozorili Verdijevega Rigoletta. Nucci je v Ljubljani že gostoval, prvič še v Ljubljanski operi pred desetletji, ko so nastopili izbrani solisti Scale na svojem opernem večeru. Nucci velja za enega največjih Rigolettov v zadnjih petdesetih letih. To vlogo je pel po vsem svetu tako rekoč neštetokrat.

5c5d405349eff61f2a7691a0cf771035--rigoletto-leo.jpg

Leo Nucci kot Rigoletto

Že prvega julija pa prihaja v Ljubljano Münchenski filharmonični orkester pod vodstvom dirigenta Paava Järvija, sicer šefom dirigentom Pariškega orkestra. Järvija poznamo že po njegovem očetu Neemeju, ki je pred desetletji nastopal še v Slovenski filharmoniji in precej kasneje v Cankarjevem domu, prijateljeval s pianistom Acijem Bertoncljem in potem naredil svetovno dirigentsko kariero, kot jo dela sedaj njegov sin.

anderszewski_piotr_portret_en_6346400.jpg

Piotr Anderszewski

Na festival prihaja s slavnim poljskim pianistom Piotrom Anderszewskim, s katerim bodo sicer imeli nekaj dni pred gostovanjem v Ljubljani tri koncerte v Münchnu v dvorani Gasteig.

paavo_jarvi_2014_prague_spring_festival_-_zdenek_chrapek.jpg

Paavo Järvi

V Ljubljano prihaja Filharmonični orkester milanske Scale z dirigentom Christophom Eschenbachom (30. avgusta). Orkester je pri nas je že nastopal. Eschenbach slovi kot odličen koncertni in operni dirigent. Pri pravkar dopolnjenih (20. februarja) 78. letih ima za sabo že polstoletni glasbeno kariero.

maxresdefault.jpg

Christoph Eschenbach

Med koncerti opernih arij 66. Ljubljana Festival napoveduje večer slavnega argentinskega lirskega tenorista Marcela Alvareza (23. avgusta). Alvarez je v Ljubljani na festivalu že nastopal v Poletnem gledališču v Križankah, sicer pa gostuje po vsem svetu.

maxresdefault (1).jpg

Marcelo Alvarez

Pričakujemo še glasbeno srečanje s svetovno priznano sopranistiko Diano Damrau, ki bo nastopila skupaj s francoskim  bas baritonistom Nicolasom Testéjem (18. julija) ter koncert latvijske sopranistke Kristine Opolais (4. julija) s Simfoniki RTV Slovenija in dirigentom Sestom Quatrinijem. Damrau in Testé sta poročena in imata skupaj dva otroka. Pevca bo premljal simfonični orkester Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Ivana Repušića.

maxresdefault.jpg

Diana Damrau kot kraljica noči v Čarobni piščali

DSC_1905-1440x991.jpg

Nicolas Testé

kristine.jpg

Sopranistka Kristina Opolais, foto Wikipedia

V Križanke se vrača prav tako svetovno znani Bejart balet s koreografom Gilom Romanom kot naslednikom ustanovitelja baletne skupine.

Peralada-Bejart-que-al-Roman_1391270890_2789911_1233x814.jpg

Gil Roman

V Ljubljano pa se vrača še en sijajni baletni ansambel Akademski državni balet Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga s predstavo v Cankarjevem domu. Naslov njihove predstave je Čajkovski, PRO et CONTRA.

boris_eifman_tass_12158103_b.jpg

Boris Eifman

66. Ljubljana Festival napoveduje glasbeni projekt Roka Goloba Ekstaza 2 s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije. Golob bo nastopil kot skladatelj in dirigent.

61482928.jpg

Rok Golob

V program so uvrstili plesno predstavo Dance Amore – Zapleši ljubezen.

Pričakujemo nastop Kitajskega nacionalnega baleta s predstavo The sacrifice.

V spomin na pokojnega Tomaža Pandurja bodo prav tako v Križankah, kjer je bila pred leti premiera, dvakrat ponovili njegovo postavitev Goethejevega Fausta.

faust-6-img_3265.jpg

Tomaž Pandur v Križankah, foto Marijan Zlobec

66. Ljubljana Festival se bo končal 3. septembra s slavnostnim koncertom Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama pod dirigentskim vodstvom njegovega umetniškega vodje Daniela Gattija. Gatti je prvič bil v Ljubljani s Francoskim nacionalnim orkestrom iz Pariza v Zlatem abonmaju Cankarjevega doma, drugič pa lani, ko je napovedal, da se bo na festival vrnil čez dve leti, torej 2018, kot sem pred kratkim zapisal.

gatti-11-img_6774.jpg

Darko Brlek in Daniele Gatti, foto Marijan Zlobec

Ne pozabimo na Poletno noč s Simfoničnim orkestrom in Big Bandom RTV Slovenija ter številnimi pevci.

Poročali smo že o novem musicalu, ki bo premierno uprizorjen že junija, potem pa še kasneje. To je slavna odrska in filmska Briljantina. Ponovili pa bodo še druge musicale. Celotno ekipo, ki pripravlja Briljantino, bodo na posebni tiskovni konferenci v Viteški dvorani Križank predstavili že jutri.

Marijan Zlobec

One thought on “Na 66. Ljubljana Festival prihaja Leo Nucci kot Rigoletto

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.