Musical Briljantina predstavljen zadnji februarski dan in pri minus deset

Internetni prenos v živo tiskovne konference Festivala Ljubljana, na kateri so danes predstavili ustvarjalno ekipo novega musicala Briljantina, mi omogoča poročanje, čeprav sem fizično precej daleč.

Briljantina _F8A0389mediaspeed

S tiskovne konference, vse fotografije Mediaspeed/Festival Ljubljana

Že na plakatu ali panoju v Viteški dvorani Križank vidim, da sta avtorja besedila, glasbe in pesmi Jim Jacobs in Warren Casey.

Briljantina 1 _F8A0256mediaspeed

Nov glasbeni projekt so predstavili direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek, izvršni producent  Jurij Franko, dirigent in pianist Patrik Greblo, prevajalec pesmi Tomaž Domicelj, prevajalec besedila in dialogov musicala Boštjan Gorenc Pižama in koreografinja Milica Cerović.

Briljantina 8 _F8A0755mediaspeed

Predstavili so še druge sodelavce. Režiser predstave je Jug Radivojević, scenograf Aleksandar Denić, kostumografinja Tatjana Radišić, pomočnik koreografinje Matevž Česen, zborovodja Tomaž Pirnat, strokovna svetovalka Simona Vodopivec Franko. V plesno – pevskem zboru se bo izmenjevalo več kot trideset plesalcev in pevcev.

Briljantina 9 _F8A0609mediaspeed

V predstavi bo nastopilo sedem vrhunskih glasbenikov pod vodstvom glasbenega voditelja maestra Patrika Grebla.

Briljantina 2 _F8A0350mediaspeed

Uvodoma smo slišali nekaj melodij iz Briljantine v izvedbi bodočega nastopajočega ansambla in ob glasbi; petju in plesu kar številnega zborčka. Vse znajo že na pamet.

Brlek

Darko Brlek

Direktir Brlek je povedal, da bo premiera 18. junija v Poletem gledališču v Križankah, ki jih sedaj obnavljajo, vključno z novo streho. Briljantini je zaželel čim več razprodanih predstav.

Franko

Jurij Franko

Jurij Franko se je zahvalil za topel prostor za vaje ustvarjalcev musicala v Viteški dvorani Križank za “zgodovinske pomembnosti” glasbenih dogodkov. Franko je še posebej poudaril velik odziv na avdicijo za nastopanje v Briljantini. Ocenjevali so kar 450 kandidatov za pevsko igralske in plesne vloge. Med kandidati so izbrali 25 mladih za pevske in igralske vloge ter 35 za plesne. V sami zasedbi pa nastopa sedemnajst igralcev in pevcev ter šestnajst plesalcev. Franko je povedal, da bodo imeli vse vaje v Viteški dvorani Križank, kjer se počutijo kot doma, dokler se ne bodo lahko preselili na poletni oder.

Lešnjek _F8A0626mediaspeed

Saša Lešnjek

Franko je še enkrat predstavil kreativno ekipo. Ta se precej ujema z ekipo, ki je ustvarila musical Mamma Mia!. Vloge so se lotili na ta način, da so postavili najprej stebre, na katerih njihova konstrukcija stoji.

Briljantina 4 _F8A1013mediaspeed

Večna dijaka bosta v Briljantini Janez Hočevar Rifle in Gojmir Lešnjak – Gojc. Oba poznamo “in vemo, kaj lahko prineseta s seboj”. V vlogi profesorice bo nastopila Alenka Tetičkovič, v vlogi zapeljevalca mladih deklet in “najstniškega angela”  Uroš Smolej in Domen Valič.

Glavni vlogi Sandy in Dannya bosta igrala Saša Lešnjek in Luka Markus Štajer.

Luka _F8A0663mediaspeed

Luka Markus Štajer

Ostale igralske vloge si bodo razdelili Maša Medved, Mariša Jagodič, Rahela Horvat Toš, Manca Kepic, Tadeja Pavlič, Ana Ferme, Maja Šalamon, Perrine Šmarčan, Melani Mekicar, Katja Škofic, Nika Mlekuž, Tim Lončar, Luka Cvetičanin, Gašper Oblak, Žiga Lukman, Niko Krhlanko, Matevž Derenda in Klemen Mramor.

Briljantina 10 _F8A0578mediaspeed

Franko je prebral pismo režiserja Juga Radivojevića, ki je že ob musicalu Mamma Mia! izjavil, da je to predstava “novega upanja, nove energije in novega optimizma”, in kot je ugotovil Franko, se je to v izvedbi musicala prepoznalo .

Briljantina 12 _F8A0315mediaspeed

O Briljantini pa je Radivojević ugotovil, da je musical namenjen mlajšim generacijam. Za razliko od drugih musicalov so vse glavne vloge namenjene mladim. “Naša naloga je, da to mladostniško energijo na najboljši možen način prenesemo v zgodbo, ki govori o tem, da združeni s skupnimi močmi lahko dosežemo vse ter da se to prepozna skozi našo Briljantino, v kakovosti našega dela in bo to reprezentativna slika mladih slovenskih umetnikov danes.”

Domicelj _F8A0730mediaspeed

Tomaž Domicelj

Tomaž Domicelj je poslovenil že pesmi skupina Abba, kar je bil tedaj največji izziv za predstave musicala. To je bil velik dosežek. Svoje delo za Briljantino je že dokončal.

Tomaž Domicelj je najprej omenil musical Mamma Mia!, češ da se na dobrih temeljih lahko zgradi dobro stavbo. Najprej je moral pozabiti na tekste iz Mamma Mia!. Angleščina je tam bolj kot iz šole, tu pa je bolj čustvena. Besedil je malo manj (20 namesto prej 23, nekatera so krajša). Po prevodu je vse prekontroliral še z notami, zlasti vse sinkope, da se je vse dobro slišalo potem ko je preverjal. Bistvo njegovega prevoda je, da se sliši, kot da bi bilo petje v originalu, v resnici pa je v slovenščini.

Pižama _F8A0798mediaspeed

Boštjan Gorenc Pižama

Boštjan Gorenc Pižama se je odzval na jezik ameriškega dogajanja v musicalu v šestdesetih letih. Kako to posodobiti in izraziti v sodobni slovenščini ?

Pižama je ta jezikovni prenos doživljaj kot velik zalogaj; kako ameriško slengovsko patino prenesti v naš jezik, ki nima take pop jezikovne zavesti. Slengovske izraze so črpali iz slovenskih osemdesetih in devetdesetih let, uporabili pa bodo še sodobnejšo govorico. Vse mora zveneti živo in prepričljivo, vklopljeno v slovenski kulturni milje. Nekaj je v tem smislu posegov v originalni tekst, a so namenjeni razumljivosti in užitku.

Cerović _F8A0860mediaspeed

Milica Cerović

Koreografinja Milica Cerović tokrat deluje s slovenskimi plesalci prvič. O slovenski plesni sceni se je izrazila zelo pohvalno. Posebej je omenila najboljšega plesalca, svetovnega prvaka Matevža Česna, ki je njen asistent. Opazila je visok profesionalni nivo in prepričana je, da bodo ustvarili  fenomenalen mlad team, poln energije, ki bo poskrbel za veselje in smeh. Koreografija bo posodobljena, a bo v plesnem stilu deloma še temeljila na petdesetih in šestdesetih letih.

Greblo _F8A0938mediaspeed

Patrik Greblo

Patrik Greblo je bil predstavljen kot človek mnogih talentov in znanj. Kaj bo počel ? Glasbeni del je z ekipo pripravljen in mora biti tudi časovno razpoložljiva in nalogi kos vsaj naslednja štiri leta. Ansambel bo sestavljalo sedem glasbenikov: na klaviaturah bosta igrala Boštjan Grabnar in Anže Vrabec, potem Gašper Konec in Miha Gorše, saksofonist bo Klemen Kotar, kitarista Marko Hrvatin in Gašper Keršmanc, bas kitarista Anže Langus Petrovič in Nace Jordan, bobnarja Jure Rozman in Roman Ratej. Sam bo igral vlogo glasbenega vodje in bo prav tako igral na klaviaturah. Glasba je taka, kot si jo vsi želijo igrati, peti in poslušati. Tomaž Pirnat je zborovodja in že pridno vadijo.

Prvi skupni projekt Festivala Ljubljana in Prospota d.o.o je bil musical Mamma Mia!, ki se ga spominjamo po rekordnem številu ponovitev predstav v Križankah. Mamma Mia! v gledanosti še naprej ruši rekorde.

Premiera muzikala Briljantina bo, kot rečeno, 18. junija v ljubljanskih Križankah že pod novo streho in v obnovljenim avditorijem, ki predvideva izboljšavo odra, tehničnega stolpa, orkestrske jame. Predvidenih je več ponovitev v juniju in avgustu.

Briljantina 5 _F8A1141mediaspeed

Muzikal Briljantina je bil premierno uprizorjena leta 1971 na odru »Kingston Mines Theatre« v Chicagu. Gre za zgodbo o skupini dijakov v času zlate dobe rock’n rolla, o ljubezni in dozorevanju mladih. K svetovnemu uspehu muzikala je pripomogel film iz leta 1978, v katerem sta glavni vlogi odigrala John Travolta in pevka Olivia Newton John.

Kot so sporočili, bodo vstopnice začeli prodajati  v ponedeljek, 5. marca, točno ob 12. uri na spletni strani eventim.si, in na vseh prodajnih mestih Eventima.

Briljantina 7 _F8A1276mediaspeed

Po izkušnjah Mamma Mie! je Franko pozval, da si jih zagotovijo dovolj zgodaj.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.