Ivan Cankar vabi na skodelico kave v Celje

Cankarjevemu jubilejnemu letu se bodo množično pridružili še Celjani. Napovedujejo Cankarjeve dneve  v Celju, in to od 17. aprila do 11. junija. Organizatorja sta Fit media (Jože Volfand) in Društvo slovenskih pisateljev (Ivo Svetina). Tako obsežna manifestacija ima še cel kup soorganizatorjev in izvajalcev, od osnovnih in srednjih šol, glasbenih šol, fakultet, do zavodov,  knjižnic, knjigarn, kulturnih društev…

Ivan_Cankar 1 1915 (2)

Ivan Cankar leta 1915, foto Wikipedija

Manifestacija bo obsegala in predstavljala vse; od prostorskih inštalacij, branj, literarnih srečanj in pogovorov do razstav, predavanj, gledaliških dogodkov in parade kostumiranih Cankarjevih dramskih likov.

Cankar_Smrekar

Hinko Smrekar – Karikatura Ivana Cankarja, 1913

Program Cankarjevega leta v Celju

Začelo se bo s prostorska inštalacija v Cankarjevem letu z naslovom

»Sto klafter debel, sto klafter visok«

na  Savinjskem nabrežju 17, aprila ob 12. uri. Organizator je Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Šolski center Celje

V Knjigarni Antika bodo 18. aprila odprli razstavo knjig Ivana Cankarja, naslednjega dne pa razstavo portretov Ivana Cankarja, avtor Bori Zupančič

Devetnajstega april bodo predstavili poezijo Miriam Drev; pogovor bo vodil Zoran Pevec.

Sledi pa kulturni  program dijakov Gimnazije Celje – Cener (Cankarjeva poezija malo drugače in slikanje Cankarjevih portretov  (od 9. do 15, maja)

ivan-cankar-6

Zamrznjena knjiga, pogovor s pesnikom Tonetom Kuntnerjem, predstavitev knjige Zamrznjena Pomlad (soočenje s Cankarjem) bo v Osrednji knjižnici Celje 8. maja.

Narod si bo pisal sodbo sam – Literarno-glasbeni recital na Krekovem trgu pa se bo začel 9. maja že dopočdan ob 10. uri. Nastopili bodo pesniki in pisatelji, recitatorji, gledališki in glasbeni izvajalci osnovnošolske in dijaške gledališko-recitacijske skupine in drugi. Parada kostumiranih Cankarjevih dramskih likov. Režiser je Kristian Koželj. Istega dne bodo še branja, pogovori s pesniki in pisatelji.

Sodelujejo: Aleš Berger, Cvetka Bevc, Andrej Brvar, Ivan Dobnik, Ervin Fritz, Stanka Hrastelj, Bernarda Jelen, Petra Kolmančič, Barbara Korun, Nina Kokelj, Miroslav Košuta, Marko Kravos, Cvetka Lipuš, Zoran Pevec, Slavko Pregl, Ifigenija Simonovič, Ivo Svetina, Bina Štampe Žmavc, Nataša Velikonja

Prireditev Narod si bo pisal sodbo sam se bo nadaljevala še popoldan in zvečer kot literarno-glasbeni recital na zvezdi v središču mesta. Nastopajo pesniki, pisatelji, recitatorji, glasbene in gledališke skupine.

V Muzeju novejše zgodovine bo medtem potekalo predavanje dr. Antona Šepetavca z naslovom Ivan Cankar in Vladimir Levstik.  

cankar_spomenik_1-16x9

Cankarjev spomenik na Vrhniki

Branja, srečanje s pesniki in pisatelji bodo še v Pubu Zlata jama (v starem obrambnem stolpu mestnega obzidja). Sledila bosta še sprejem pri Bojanu Šrotu, županu Mestne občine Celje, v Narodnem domu in kviz na Štajerskem valu o Ivanu Cankarju.

iCankar je naslov dogodka v koprodukciji Mestnega gledališča Ptuj, Zavoda Margareta Schwarzwald in Cankarjevega doma Ljubljana. Dogodek predstavljajo kot detektivko za mlade in pogovor z ustvarjalci ter bo potekal v drame na odru SLG Celje 17. maja.

Cankarjeve drame na odru SLG Celje je naslov razstave fotografij, ki jo bodo s kulturnim programom odprli v SLG in bo na ogled od 28. maja do 11. junija.

Celje je svoj program že objavilo in vabi goste iz vse Slovenije, saj so mnogi, ki v Celju še niso bili.

Marijan Zlobec

 

One thought on “Ivan Cankar vabi na skodelico kave v Celje

  1. Današnjim pisateljem je potrebno sporočiti, da se je Cankar preživljal sam, brez dotacij ministrstva za kulturo. Res pa je, da ni mel vsaj 500 trabantov, ki bi tekmovali z njim in se borili za subvencije ministrstva.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.