Že dvanajsti koncert iz cikla Mladi virtuozi

Festival Ljubljana počasi zaokroža jubilejni, petindvajseti mednarodni koncertni cikel Mladi virtuozi. Dvanajsti koncert napoveduje gostovanje makedonske pianistke in slovenskega trobentača. V prvem delu koncerta se bo predstavil nadobudni trobentač Matej Kravcar, ki je prejel več najvišjih priznanj in nagrad. Za seboj ima veliko solističnih nastopov ob različnih priložnostih, udeležuje pa se tudi seminarjev pri priznanih glasbenikih. Trenutno obiskuje Akademijo za glasbo v Ljubljani.

Kravcar 9c06fed2d68d

Matej Kravcar, foto Festival Ljubljana

V Skopju rojena pianistka Ines Nedelkovska, se je že v rosnih letih seznanila s klavirjem. V svoji glasbeni karieri je dosegla zavidljive rezultate na glasbenih tekmovanjih in nastopila na pomembnih svetovnih glasbenih odrih, kot sta Royal Albert Hall v Londonu in Carnegie Hall v New Yorku. Že tri leta zapovrstjo nastopa kot solistka z Makedonsko filharmonijo. Koncert bo v četrtek, 29. marca, ob 19.30 v Viteški dvorani Križank.

Matej Kravcar leta 2008, foto MiM

Matej Kravcar (1995) se je trobento začel učiti v Glasbeni šoli Trebnje pri Igorju Hribarju, šolanje pa nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Franca Žuglja. Trenutno je študent Akademije za glasbo v Ljubljani pri Juretu Gradišniku. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri priznanih glasbenikih, kot so Reinhold Friedrich, Laura Vukobratović, Urban Agnas, Adam Rapa, Andreas Öttl, Nilo Caracristi, Stefan Hofer. Udeležil se je tekmovanj (TEMSIG, Davorin Jenko v Beogradu, mednarodno tekmovanje Svirél, mednarodno tekmovanje v Varaždinu) in prejel več najvišjih priznanj in nagrad.

CSC_4280

Za seboj ima veliko solističnih nastopov ob različnih priložnostih in na slovesnih prireditvah. Igral je v različnih zasedbah: trobilni kvintet KGBL, trobilni ansambel TrobiNOVA, Big Band KGBL, Pihalni orkester KGBL, Simfonični orkester KGBL, Pihalni orkester AG Ljubljana, Big Band AG Ljubljana, Orkester Slovenske vojske in Simfonični orkester RTV Slovenija.

V prvem delu koncerta se bo solist s spremljavo pianistke Bojane Karuza predstavil z deli skladateljev P. Baldassareja (Sonata št. 1 v F-duru), C. Höhneja (Slovanska fantazija) in G. Gershwina (Rapsodija v modrem).

Ines Nedelkovska, foto Festival Ljubljana

Ines Nedelkovska (2003), rojena v Skopju, se je pri šestih začela učiti klavir pri Nini Kostovi. Osvojila je šest prvih nagrad na državnih tekmovanjih v Makedoniji, tri prve nagrade na mednarodnih tekmovanjih v domači državi in sedem najvišjih v tujini. Poudarimo Nanekatere: leta 2015 je v istem dnevu zmagala na dveh tekmovanjih v Italiji (Neapelj in Corato, Bari), leta 2016 je zmagala na dveh tekmovanjih v New Yorku in tako nastopila v Kaufmanovem centru ter Carnegie Hallu, v letu 2017 je bila najboljša v svoji kategoriji na tekmovanju Grand Prize Virtuoso v Londonu in se predstavila na koncertu zmagovalcev v Royal Albert Hallu.

276307-mladata-pijanistka-ines-nedelkovska-so-dve-pobedi-vo-ist-den

V njeni živahni koncertni aktivnosti velja izpostaviti vabilo Fundacije Vladimirja Spivakova za tri solistične recitale v Moskvi, odmeven koncert s Komornim orkestrom AGBU iz Sofije, koncerte v Srbiji z Ansamblom mladih virtuozov ArtLink, vabilo Vadima Repina za nastop na Transsibirskem festivalu v Novosibirsku aprila 2017, ko se je predstavila z Mohamedom Alšejkom in mladinskim simfoničnim orkestrom Jankovski novosibirskega glasbenega konservatorija. Že tri leta zapovrstjo nastopa kot solistka z Makedonsko filharmonijo.

Ines_Nedelkovska_3_web

Na programu drugega dela koncerta glasbenega cikla Mladi virtuozi bodo dela skladateljev J. S. Bacha- D. Kabalevskega (Preludij in fuga v c-molu, BWV 549), F.ranza Schuberta (Allegro moderato iz Sonate v A-duru, D. 664), P. I. Čajkovskega(Etuda v G-duru iz 12 Morceaux, op. 40 in Dumka, op. 59) in Franza Liszta (Madžarska rapsodija v E-duru št. 10, S. 244).

Vstop na koncert je prost.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.