Pisatelji ustanovili Vrabca Anarhista

Društvo slovenskih pisateljev je pravkar ustanovilo svoj samostojni spletni časopis oziroma portal za književnost in mišljenje, kot sami pravijo. Poimenovali so ga kot Vrabec Anarhist. Objavljam njihovo avtentično sporočilo kot nagovor slovenski in mednarodni bralski javnosti.

 

bccbd7b2-bd3b-4457-b26c-e46f9bf3ed87
“Na prvi dan pomladi, 21. marca je na svetovnem spletu zaživel spletni portal Društva slovenskih pisateljev Vrabec Anarhist. Kot smo obljubili, smo ga poimenovali po neuklonljivem ptičku iz romana Ivana Cankarja Hiša Marije Pomočnice, ki za nobeno ceno ni bil pripravljen privoliti v ujetništvo. Simbolno ga z našim portalom, namenjenem književnosti in mišljenju, ponovno oživljamo. Na njem bomo objavljali najnovejše pesniške prispevke, odlomke še neobjavljenega leposlovja, vpoglede v rokopise dramskih besedil in pomembne odlomke iz zgodovine slovenskega leposlovja. V delu, posvečenemu mišljenju, boste na portalu lahko objavljali in prebirali eseje, kolumne in polemike, v intervjujih bomo predstavljali vplivne tuje ustvarjalce, poseben razdelek pa bo posvečen tudi literarni in gledališki kritiki.

Vrabca seveda ne moremo primerjati s kakšnim orlom, ki se je v literarni in siceršnji tradiciji uveljavil kot simbol svobode in moči. Mali ptiček je proletarec, ki se mora z marljivim kljuvanjem drobtinic ves čas bojevati za svoj obstoj. Pišoči posameznik je danes v podobnem,  vse bolj ogroženem položaju, zato bomo v reviji posebno pozornost posvečali tudi razmislekom o izboljšanju socialnega položaja literarnih ustvarjalcev v družbi. Naša osrednja naloga pa bo seveda približati lepo in ustvarjalno besedo širši slovenski javnosti.

Revija objavlja članke tudi na Facebooku, na strani Vrabec Anarhist.

Spletna revija Vrabec Anarhist, ki z ne le pronicljivo, ampak tudi prelepo besedo piše o eksistencah sodobnega sveta, je namenjena vsem tukaj in zdaj, vsem ki – radi berete.”

Dodali so še svoj telefon in elektronski naslov: 031-367-638  in   vrabec.anarhist@gmail.com

Odgovorni urednik Vrabca Anarhista je dr. Igor Divjak.

Prispodoba vrabca v naslovu je, kljub Cankarju, lahko zelo problematična. Spomnimo se pregovora: “Bolje vrabec v roki kot golob na strehi”. Ta fraza ima različne razlage. Med drugim lingvisti pravijo naslednje:“Rečemo, kadar je bolje izkoristiti, sprejeti obstoječe stanje kot težiti k boljšemu, a težko dosegljivemu. “

 “Glej ga vrabca!”

 

Marijan Zlobec                                             

One thought on “Pisatelji ustanovili Vrabca Anarhista

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.