Musical Briljantina: Jurij Franko vrača udarec Urši Alič

V objavo smo dobili Izjavo za javnost Prospot d.o.o. Radovljica, organizatorja glasbeno-scenske postavitve novega musicala v slovenskem jeziku Briljantina, ki bo izveden v okviru 66. Ljubljana Festivala in o katerem smo tu objavili že dva prispevka, prvega že 27. novembra lani.

franko-img_6193

Jurij Franko, foto Marijan Zlobec

 

Radovljica, 26. 3. 2018

Izjava za javnost

V luči izjav, obtožb in neresnic, ki se v javnosti pojavljajo po »Izjavi za javnosti glede musicala Briljantina!«, ki jo je 28. 2. 2018 na medije naslovilo Kulturno društvo Špas teater in njegova predsednica Urša Alič, bi želeli podati naslednjo izjavo:

Podjetje Prospot d.o.o. ima neizpodbitno pravico do izvedbe musicala Briljantina, ki jo je zakonito pridobilo neposredno od izvornih lastnikov pravic, tako kot je to običajna praksa. Musical je v nastajanju in produkcija je od januarja letos v polnem teku. Prvi sklop uprizoritev bo, tako kot je predvideno, v prenovljenih Križankah v Ljubljani od 18. do 22. junija letos.

Glede neupravičenih očitkov okrog uporabe naslova musicala »Briljantina«, pod katerim je ta svetovno znani musical poznan v Sloveniji že 40 let, pa navajamo naslednja dejstva:

  • Naša družba PROSPOT d.o.o. je dne 28. 7. 2017 pridobila zakonito licenco za musical Briljantina (v izvirniku Grease) od izvornih imetnikov avtorskih pravic.
  • Gospa Urša Alič, ki si je pred tem neuspešno prizadevala pridobiti licenco, je bila najkasneje 2. 8. 2017 od izvornih imetnikov licence iz ZDA obveščena, da licence ni dobila. Šele po tem (7. 8. 2017) je Kulturno društvo Špas teater prijavilo znamko “briljantina”. Torej je to storilo NAKNADNO in ne PREDHODNO, kot je to navedlo v »Izjavi za javnost« 28. 2. 2018. V trenutku prijave znamke so se pri Kulturnem društvu Špas teater zavedali, da nimajo zakonite licence za musical Briljantina. Kulturno društvo Špas teater je znamko prijavilo s škodovalnim namenom preprečiti postavitev musicala Briljantina oziroma izsiliti licenco ali denar. Zato je znamka “briljantina” v nasprotju z zakonom in bo izbrisana iz registra.
  • Medijske izjave gospe Urše Alič so si nasprotujoče, saj je v začetku letošnjega leta priznala, da si je želela v okviru Kulturnega društva Špas teater postaviti musical Briljantina, pa zanj ni dobila licence. Trdila je, da je prav v ta namen »predhodno« registrirala ime Briljantina. V zadnjih izjavah poskuša gospa Alič ustvariti vtis, da naj bi prijavila znamko povsem neodvisno od znanega musicala Briljantina, zgolj za organizacijo domnevnega dogodka z naključno istim nazivom.

Hkrati izpostavljamo absurdnost vzporednih namigovanj, ki se pojavljajo v medijih na podlagi izjav gospe Urše Alič, češ da sta naše podjetje ter Jurij Franko osebno izkoristila tragično in prezgodnjo smrt Gašperja Tiča (ki je bil tudi naš prijatelj) za pridobivanje pravic. Take izjave in namigovanja so povsem neresnična, skrajno žaljiva, s pomanjkanjem vsakršnega dostojanstva in spoštovanja, tako do pokojnika kot do gospoda Jurija Franka.

Prospot d.o.o. Radovljica

Urška Alič je gornje pismo komentirala in njeno izjavo povzemamo po Odkrito.si:»Gledališče Špas teater vodim že 20 let pošteno in predano, na slovenskem prostoru sem si pridobila zaupanje stroke in občinstva. Z namero, da zaščitim interese gledališča in naše zakonske pravice, sem ravnala skladno z dejstvi in zakonom – zdaj sem priča neverjetno napadalni poslovni drži, šikaniranjem in hudim pritiskom s strani g. Jurija Franka, ki so segli v mojo zasebnost ter grozijo celo obstoju teatra – zato se v vzdržujem nadaljnjih javnih komentarjev.« 

Kot vidite, vsebinskega odgovora in pojasnila glede Briljantine ni.

briljantina-5-_f8a1141mediaspeed1

Tiskovna konferenca 28. februarja, foto Mediaspeed/Festival Ljubljana

Dodajamo še pojasnilo pravne službe  Kulturnega društva Špas teater

Spoštovani,

V medijih smo v preteklih dneh zasledili netočne in zavajajoče zapise glede musicala Briljantina ter napačno tolmačenje vloge moje stranke, KULTURNEGA DRUŠTVA ŠPAS TEATER.

Namen te izjave je razjasnitev nekaterih napačnih interpretacij nastale situacije, ki so se pojavile v javnosti. Te pa so posledica nepoznavanja konkretne zadeve in pravnih predpisov s področja intelektualne lastnine ter zavajajočih izjav g. Jureta Franka.

Za vsa dodatna vprašanje in razlage smo vam na voljo, odvetnica Petra Jereb ali Jernej Andreuzzi.

Odvetnica Petra Jereb, mediatorka

No, vsakomur je jasno, da za nek umetniški projekt v neki državi lahko dobi mednarodne avtorske in izvedbene pravice le eden. Poleg tega je že sam naslov musicala Briljantina zaščiten in z njim ni možno nekoga “prehitevati” in ga na hitro registrirati doma, kot da je to izvirna slovenska novost oziroma tu kar musical. Kaj so v resnici registrirali pod besedo Briljantina, ko pa je avtor in imetnik avtorskih in izvedbenih pravic v celoti tujec ?

Izvedbene dokumente nekdo ima, drugi pa ne.

Na zadnji februarski dan so v Križankah predstavili ustvarjalce musicala, prav med novinarsko konferenco pa so iz Kulturnega društva Špas teater poslali izjavo za javnost, v kateri so navedli, da so oni imetniki vseh pravic znamke Briljantina, ki je registrirana pri Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

“Z najavo in predvideno izvedbo muzikala s tem nazivom organizatorji kršijo zaščiteno znamko, saj jo uporabljajo brez soglasja KD Špas teater, torej neupravičeno in nezakonito,” so sporočili iz mengeškega kulturnega društva, v okviru katerega deluje gledališče Špas teater. Kot so zapisali, so od začetka leta 2017 načrtovali organizacijo dogodka z istim nazivom. “Zato smo ga prav s tem namenom predhodno zaščitili. To je ustaljena praksa KD Špas teater pri izvedbi tovrstnih prireditev, ki zahtevajo veliko vloženega dela, časa ter tudi finančnih sredstev,” so še zapisali.

“KD Špas teater ima registrirano znamko s tem nazivom, gospod Franko pa ustreznega dovoljenja za uporabo tega imena ni dobil. Zadevo smo skušali urediti sporazumno, a ni šlo,” nam je pojasnil Jernej Andreuzzi iz odvetniške pisarne Jereb, izjav o nadaljevanju postopka pa za zdaj ne dajejo. (po Sio1NET)

Je pa pri tej polemiki veselo vsaj to, da imamo po prepričanju obeh (možnih) organizatorjev predstave musicala Briljantina na voljo toliko odličnih izvajalcev.

Enim je očitno uspelo in jih bomo videli na odru prenovljenega Poletnega gledališča v Križankah 18. junija zvečer.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2017/11/29/novi-musical-briljantina-poleti-v-krizankah/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/02/28/musical-briljantina-predstavljen-zadnji-februarski-dan-in-pri-minus-deset/

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.