SO-SKGZ: Zadovoljstvo nad uspehom evropske državljanske pobude Minority SafePack

Svet slovenskih organizacij in Slovenska kulturno gospodarska zveza v Italiji sta na javnost naslovila pismo, v katerem ugotavljata uspeh zbiranja podpisov za uveljavitev vseevropske akcije Minority SafePack. Kot je znano, se je zbiranju podpisov pridružila tudi Slovenija, a je sprva bil odziv manjši, še posebej, ker k podpisu peticije za zaščito narodnih manjšin državljanov Republike Slovenije nista povabila vlada in parlament, pa tudi stranke ne, kar je velika sramota za slovensko politiko v celoti in posamezno. Omeniti pa je treba, da je za podpis na voljo še nekaj dni.

“Krovni orgniziciji Slovencev v Italiji SSO in SKGZ izražata zadovoljstvo nad današnjo objavo, da je evropska državljanska pobuda dosegla in presegla milijon podpisov. Pri tem sta še dva pomembna podatka, in sicer, da je več kot sedem držav doseglo predvideni kvorum ter da je med temi tudi Slovenija. Gre za pomembno zmago narodnih in jezikovnih manjšin v sklopu Evropske Unije, ki so z medsebojnim sodelovanjem in pomočjo znale ustvariti tisti odločilni naboj. V ta izziv so se aktivno vključile tudi slovenske organizacij v Italiji in prispevale pomemben delež. Nabiranje podpisov pa se bo nadaljevalo do 2. aprila, ko bo tudi uraden zaključek nabirke.

Na vrsti sta sedaj Evropska komisija in Evropski parlament, ki bosta morala v kratkem upoštevati rezultat Minority SafePack in postopati za primerno zaščito, kot je to zahtevano v predmetu in glavnih ciljih evropske manjšinske pobude.

S tem rezultatom lahko mirno trdimo, da so končno narodne in jezikovne manjšine postale subjekt evropske politike, ki ga ne bo mogoče več spregledati.

SSO in SKGZ se tudi iskreno zahvaljujeta vsem včlanjenim organizacijam in društvom, ki so pripomogle pri nabiranju podpisov.”

https://ec.europa.eu/citizens-initiative/32/public/#/

Dodajamo še pismo Deželnega tajništva SSk (Slovenske Skupnosti)

Minority SafePack je presegel milijon podpisov. Narodne in jezikovne manjšine zmagale v Evropi.

“Zbirna stranka Slovencev v Italiji izraža veliko zadovoljstvo nad izredno zmago narodnih in jezikovnih manjšin v Evropi. Evropska državljanska pobuda Minority SafePack je namreč dosegla in presegla milijon podpisov šest dni pred uradnim rokom. Slovenija pa se je vpisala med države, ki so dosegle predvideni kvorum, kar je še poseben razlog za veselje in zadovoljstvo. Na dobri poti je tudi Italija, kjer se bo še v naslednjih dneh intenzivno nabiralo podpise, saj je tudi italijanski kvorum še vedno v dosegi in ravno naša dežela je pri tem odločilnega pomena.

SSk je od vsega začetka pristopila k tej pobudi in vzpodbujala vse pripadnike slovenske narodne skupnosti, da podprejo Minority SafePack. Ocena odziva je pozitivna in vztrajati je treba do konca, da število podpisov krepko preseže milijon, kar bo imelo dodatno politično teža v odnosu do Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Obe glavni evropski ustanovi imajo sedaj dolžnost, da obravnavajo vprašanje zaščite narodnih in jezikovnih manjšin na evropski ravni ter da predlagajo ukrepe, ki bi to zaščito uravnovesilo.

Slovenska skupnost se zahvaljuje vsem, ki so oddali podpis za Minority SafePack in vsem tistim organizacijam ter društvom, ki so pomagali pri promociji pobude in pri zbiranju podpisov.”

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.