50. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu

Ifigenija Simonović, predsednica Slovenskega centra PEN, je na novinarje in prijatelje Slovenskega centra PEN naslovila posebno pismo in povabilo na jubilejno 50. Mednarodno srečanje pisateljev na Bledu, ki bo potekalo med 18. in 20. aprilom.

Shirin-Ebadi-Rouhani-ICHRI

Nobelova nagrajenka Shirin Ebadi, foto Wikipedija

“Na Bled letos prihaja osemdeset tujih gostov. Med imeni naj naštejem le nekatere: gost iz Rusije (prvič v 15 letih) Evgenij Popov, iz Ukrajine Mykola Ryabchuk, iz Francije Sylvestre Clancier, iz Izraela Bluma Finkelstein, iz Turčije Zeynep Oral, iz Albanije Entela Kasi, iz Avstrije Helmut Niederle, predstavniki PEN centrov iz vseh bivših republik Jugoslavije, pa tudi iz Bolgarije, Romunije, Madžarske, celo iz Egipta in Maroka! Z vsemi se boste lahko pogovarjali, delali intervjuje … Srečanje iz dneva v dan vzhaja kot velikonočna potica – in stroški tudi!. Prihajajo predstavnice in predstavniki petintridesetih PEN centrov. Pričakovali smo jih največ petdeset! Prihaja tudi Nobelova nagrajenka za mir dr. Širin Ebadi. Naš častni pokrovitelj je Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Medijski pokrovitelj je RTV ARS. Poleg Ministrstva za kulturo, Javne agencije za knjigo, Zavoda za šolstvo, Zavoda za kulturo Bled, županov Bleda in Ljubljane smo pridobili še 16 manjših donatorjev, Upravni odbor skupaj s predsednico pa delamo kot prostovoljci.
Program dogodkov, prireditev, okroglih miz in gostovanj je pester.

Zid, ograja, meja in Literatura kot pravica do sanj

Izdajamo zbornik esejev na dve temi letošnjih okroglih miz: Zid, ograja, meja in Literatura kot pravica do sanj. Zbornik pričevanj o srečanjih skozi petdeset let, ki je delo desetih avtorjev, izhaja v počastitev jubilejnega srečanja.
Poleg sestankov Odbora pisatelji za mir in Ženskega odbora Mednarodnega PEN bosta dve novinarski konferenci: ob izidu prevoda romana predsednice Mednarodnega PEN (prve ženske v skoraj 100 letih obstoja PEN-a!) Jennifer Clement (založba Sodobnost International) in srečanje z Nobelovo nagrajenko, avtorico romana, ki je bil tudi preveden v slovenščino (Celjska Mohorjeva družba). Ti dve ugledni gostji bosta častni govornici na gala večeru v Festivalni dvorani na Bledu. Tudi v Ljubljani bomo imeli literarno-glasbeni večer in sicer v Narodni galeriji, častni gost bo Boris A. Novak.

Albanska špijonka

Posebna publikacija je ponoven natis knjige Izidorja Cankarja in Narteja Velikonje Albanska špijonka, prve slovenske vohunske povesti, ki sta jo ta dva ugledna in imenitna intelektualca prve polovice 20. stoletja napisala pod skupnim psevdonimom Ivan Dolinar v času prve svetovne vojne. Ohranjen je samo en originalen izvod! Pripravili smo izid povesti v slovenščini in angleščini. Tako bomo počastili leto 1918 – konec prve svetovne vojne.

Razstava o bombardiranju Hirošime in Nagasakija

Posebnost letošnjega srečanja je tudi razstava, posvečena spominu na žrtve bombardiranja Hirošime in Nagasakija. To razstavo bomo naslednje leto pripravili tudi v Muzeju novejše zgodovine. V okviru festivala Obrazi miru bomo nastopali v osmih šolah in dvanajstih kulturnih domovih, knjižnicah ali spominskih hišah po Sloveniji. Že petič bomo podelili nagrado za najboljši esej dijakinj in dijakov srednjih šol.

V upanju, da se boste vi in vaši sodelavci ali prijatelji utegnili katere od prireditev udeležiti, da boste na našem programu našli kaj takega, o čemer se vam bo zdelo vredno poročati, vam prilagam naš letošnji program in vas lepo pozdravljam.”

Ifigenija Simonović,
predsednica Slovenskega centra PEN

Jennifer Clement / 24.4.2015 by Cata Portin

Predsednica Mednarodnega PEN Jennifer Clement, foto Wikipedija/Cata Portin

Objavljamo še podrobnejši program jubilejnega 50. Mednarodnega srečanja pisateljev na Bledu 2018:

16. april: Novinarska konferenca ob 50. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu (DSP, ob 11. uri))

17. april: Bled pred Bledom. Novinarska konferenca ob prevodu romana Molitve za ugrabljene. Sodelujoča avtorica Jennifer Clement in založnik Sodobnost International. Voditeljica Katja Klopčič Lavrenčič (Trubarjeva hiša literature, ob 11. uri)

Srečanje z Nobelovo nagrajenko za mir Shirin Ebadi. Pogovor o knjigi Iran se prebuja (Celjska Mohorjeva družba). Voditelj Marjan Strojan (Kavarna Union, od 16. do 18. ure).

Sestanek Ženskega odbora Mednarodnega PEN. Voditeljica Elisabeth Nordgren, (Bled, Hotel Park, od 14. do 16. ure)

Cenzura in samo-cenzura v totalitarnih režimih in mladih demokracijah. Okrogla miza pisateljev iz slovanskih dežel, Forum slovanskih kultur. Uvodna beseda Jennifer Clement. Voditeljica Tanja Tuma. (Od 16.30 do 17.30)

Večer s pisatelji iz slovanskih dežel. Forum slovanskih kultur. Voditelj Ivo Svetina. (Od 18.30 do 19.30 )

50. blejsko srečanje

18. april: Sestanek treh mrež: balkanske, mediteranske in alpsko-jadranske. Voditeljica Ifigenija Simonović. (Hotel Park, ob 9.30)

Hiroshima 0003517497

Hirošima, foto Wikipedija

Otvoritev razstave v spomin na žrtve atomske bombe na Hirošimo in Nagasaki. Muzej Hirošima-Nagasaki, Japonska. Voditelj Hori Takeaki (ob 12.30)

Predstavitev knjige Izidorja Cankarja in Narteja Velikonje Albanska špijonka,  v spomin na žrtve 1. svetovne vojne. Voditeljica Ifigenija Simonović.

Sestanek Odbora pisatelji za mir pri Mednarodnem PEN. Voditelj Marjan Strojan (od 15. do 18. ure)

Slovesnost ob 50. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu. Pozdravni nagovor župana Občine Bled Janeza Fajfarja, slavnostni govornici Shirin Ebadi, nobelova nagrajenka za mir, in Jennifer Clement, predsednica Mednarodnega PEN.
Koncert Godba Gorje, Ivan Andres Arnšek, Marko Hatlak & FUNtango;
Voditeljica Mojca Mavec (Festivalna dvorana Bled, ob 18.30)

19. april: Zid, ograja, meja. Okrogla miza Odbora pisatelji za mir. Uvodne besede Širin Ebadi,  voditelj Edvard Kovač (Hotel Park ob 9.30)

Podelitev nagrad za najboljše srednješolske eseje Obrazi miru, šolski program Slovenskega centra PEN. Voditeljica Tanja Tuma

Literatura kot pravica do sanj. Okrogla miza Slovenskega centra PEN
Voditelja Teresa Salema in Sylvestre Clancier (Od 15. do 18. ure)

Festival Obrazi miru. Literarni nastopi udeležencev srečanja na Bledu, Doslovčah, na Jesenicah, v Kamni Gorici, Kranju, Radovljici, Rodinah, Trzinu in Vrbi.

20. april: Literarno branje udeležencev srečanja. Voditeljica Ifigenija Simonović. (Ljubljana, Center za poezijo Tomaža Šalamuna, ob 12, uri)

Srečanje z Borisom A. Novakom. Pozdravni nagovor župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića. Koncert Vite Mavrič in Jake Puciharja. Voditeljica Tanja Tuma. (Narodna galerija, ob 18. uri)

21. april: Literarno branje udeležencev srečanja. Pozdravni nagovor župana Občine Cerknica Marka Ruparja. (Cerknica, Knjižnica Jožeta Udoviča, ob 10.30). Obisk muzeja Jezerski hram (Ob 12.30).

Toliko o pomembnem in jubilejnem ter upajmo zgodovinskem 50. Mednarodnem srečanju pisateljev na Bledu.

Marijan Zlobec

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.