Sklepni koncert 33. SGD v spomin Václava Talicha

Sklepni koncert 33. Slovenskih glasbenih dnevov bo počastil spomin na češkega maestra Václava Talicha (1883–1961), enega najpomembnejših dirigentov, ki so delovali na Slovenskem. Koncert bo v četrtek, 19. aprila, ob 19.30 v Unionski dvorani Grand Hotela Union.

Talich (1)

Václav Talich

Sprva violinist, celo koncertni mojster Berlinskih filharmonikov, se je preusmeril v dirigentski poklic. Pri svojih 25 je prišel v Ljubljano in tu so kritiki kmalu spoznali njegovo veličino ter izredni prispevek k dvigu ravni slovenske orkestrske kulture. Prevzel je ljubljansko Društveno godbo in še istega leta se je preimenovala v Slovensko filharmonijo, ki je bila profesionalni orkestrski sestav in pomembna protiutež nemški
Filharmonični družbi.

Talich 99e9a1bda77c4c4a99cf96bba5beb42a

Václav Talich v Pragi

S slovenskim filharmoničnim orkestrom je Talich sodeloval tudi pri opernih produkcijah slovenskega Deželnega gledališča (današnje Opere), kjer je bil leta 1911 imenovan za glasbenega vodjo, in pripravil izvrstne glasbenoscenske predstave. Osrednja osebnost slovenske simfonične in operne poustvarjalnosti v letih 1908–1912 in prizadevni promotor slovenskih glasbenih del pa je bil nekaterim v do tedaj vodilnem glasbenem telesu – pevskem zboru Glasbene matice – vse bolj trn v peti.

Talich 7ce649b8090263c1230c4996ec0d0382

Václav Talich s Slovensko filharmonijo

Nadarjeni Talich je zato leta 1912 sprejel položaj prvega dirigenta Mestnega gledališča v Plznu in zapustil Ljubljano, že leta 1919 pa postal šef dirigent Češke filharmonije za več kot dvajset let.

vaclav-talich-080ec870-413c-40e0-9267-e9c01394ca8-resize-750

Václav Talich

Spominski koncert simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka, ki se pogosto posveča glasbeno gledališkemu odru, je postavljen v Unionsko dvorano, ki je bila med Talichovim delovanjem na Slovenskem največja v Ljubljani in v kateri so zveneli simfonični koncerti tedaj prve Slovenske filharmonije pod Talichovo taktirko. Tisto obdobje obuja tudi koncertni program slovenskih in čeških avtorjev.

vaclav-talich-6e316ddf-a409-488a-851d-b64f7ee0f76-resize-750

Václav Talich

Začenja ga najstarejša ohranjena slovenska scenska glasba Figaro Janeza Krstnika Novaka (1756–1833), pri kateri bodo nastopili pevski solisti z izkušnjami na slovenskih in mednarodnih opernih in koncertnih odrih: Katja Konvalinka, voditeljica Slovenskega komornega glasbenega gledališča, Nuška Drašček Rojko, poznani glas v različnih zvrsteh glasbe, solista SNG Opera in balet Ljubljana Aljaž Farasin ter Peter Martinčič in odlična pevca mlajše generacije Mojca Bitenc ter Jaka Mihelač. Med redko izvajanimi opernimi odlomki sta na programu Uvertura k melodrami Judita Kamila Maška (1831–1859) in Intermezzo iz opere Ksenija enega najbolj priljubljenih slovenskih opernih in operetnih skladateljev Viktorja Parme (1858–1924).

Viktor_Parma

Viktor Parma

Pridružujejo se jim slavna uvertura k operi Prodana nevesta znamenitega češkega skladatelja Bedřicha Smetane (1823–1884), priljubljeni in prikupni Slovanski plesi osrednjega češkega glasbenega ustvarjalca Antonína Dvořáka (1841–1904), ob njih pa je med simfonično literaturo na tokratnem sporedu Capriccio, zgodnje orkestralno delo Antona Lajovca (1878–1960). Ta je v poročanju o skromno obiskanem Talichovem poslovilnem ljubljanskem koncertu leta 1912 zapisal: »Z njim je odšel nedvomno največji reproduktivni talent, kar smo jih doslej Slovenci imeli med seboj.«

Anton_Lajovic_1911_(2)

Anton Lajovic

Program spominskega koncerta

Ta_veseli_dan_ali...

Janez Krstnik Novak: Figaro, scenska glasba k Linhartovi
komediji Ta veseli dan ali Matiček se ženi

Kamilo_Mašek

Kamilo Mašek

Kamilo Mašek: Uvertura k melodrami Judita
Anton Lajovic: Capriccio

smetana

Bedřich Smetana

Bedřich Smetana: Uvertura k operi Prodana nevesta
Viktor Parma: Intermezzo iz opere Ksenija

antonin-dvorak

Antonín Dvořák

Antonín Dvořák: Slovanski plesi št. 1 v C-duru, št. 2 v e-molu, št.
3 v As-duru, št. 4 v F-duru

Nastopajoči

maxresdefault (1)

Mojca Bitenc

Mojca Bitenc, sopran
Katja Konvalinka, sopran
Nuška Drašček Rojko, mezzosopran
Aljaž Farasin, tenor

maxresdefault (2)

Jaka Mihelač

Jaka Mihelač, bariton
Peter Martinčič, bas
Simfonični orkester Slovenske filharmonije, dirigent  Simon Dvoršak.

Dvoršak image2

Simon Dvoršak

Marijan Zlobec

3 thoughts on “Sklepni koncert 33. SGD v spomin Václava Talicha

 1. Na fotografiji je Talich s Slovensko filharmonijo in ne s Češko filharmonijo.
  Nenehno se ta napaka ponavlja, npr. v angleškem tiskovne sporočilu. Nanjo je opozoril tudi Petr Kadlec, vodja pedagoških programov Češke filharmonije.
  Sicer, Marijan, hvala za tako zavzeto in obsežno poročanje.
  Peter Kuhar

  Všeč mi je

  1. Poglej na http://filharmonija.si/zgodovina/.
   Kot SF so nastopali v Unionski dvorani, balkoni so na bočni strani.
   Vesel bom, če boš lahko opozoril še na spominsko ploščo Talichu, v avli dvorane Union. Postavil in vse stroške prevzel MOL, realiziral oddelek za kulturo MOL — ne sedanja SF niti ne Glasbena matica Ljubljana… Od 2013 sem se za to prizadeval, đele MOL je reagiral, na mail ti lahko pošljem zadnji sklep MOL.
   Na odkritje plošče pride delegacija Berouna, kjer je Talich živel in je pokopan (in Vida Prelesnik). V delegaciji bo Talichov vnuk ing. Michal Dejmal, sin Talichove hčere Vite, župan Berouna Ivan Kus itd.
   Tvoje članke tukaj razpošiljam, tudi na ČF, tako je še Kadlec opazil.
   Peter

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.