Blejski PEN počastil Borisa A. Novaka v Narodni galeriji

Udeleženci mednarodnega srečanje PEN na Bledu so danes obiskali Ljubljano in še posebej zvečer Narodno galerijo, kjer je bil osrednji gost podpredsednik mednarodnega PEN Boris A. Novak, ki je februarja prejel Prešernovo nagrado za svojo epsko trilogijo Vrata nepovrata. Goste iz mnogih držav pa je uvodoma nagovoril župan MOL Zoran Janković. Večer je vodila in povezovala urednica, založnica, publicistka in prevajalka Tanja Tuma.

Pen IMG_8233

Flamska pisateljica Monika van Paemel in Boris A. Novak, vse fotografije Marijan Zlobec

Pen 1 IMG_8236

Predsednica slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović

Tuma je uvodoma čestitala vsem, ki so z Bleda, “oaze miru, mesta ob jezeru, ki je že petdeset let središče PENovih srečanj in sedež Odbora za pisatelje za mir, v zadnjem času tudi ženskega odbora pripotovali v Ljubljano, ki od leta 2015 nosi častni naziv UNESCOvega mesta literature. Ta teden so naše ulice polne veselja in knjižnih dogodkov, saj že 23 let zapored praznujemo 23. april, svetovni dan knjige. V Ljubljani ta knjižni dan traja ves teden, saj vemo, da je čas subjektivna in ne objektivna kategorija.”

Pen 2 IMG_8265

Tanja Tuma

“Naš večer bo poln radosti. Razkrili bomo magije in skrivnosti homerskega epa o Sloveniji med in po 2. svetovni vojni s pesnikom in podpredsednikom mednarodnega PEN Borisom A. Novakom. Ta teden nas je pripeljal do meje svobode govora ter vpliva, ki ga lahko imajo pisatelji v našem globaliziranem, a zelo ideološko razdeljenem svetu. Če bomo ostali gluhi za blejske pozive k miru, nas lahko čaka najhujše, usoda mest Hiroshima in Nagasaki.”

Pen 3 IMG_8292

Župan MOL Zoran Janković med pozdravnim nagovorom

Tuma je pri predstavitvi župana Jankovića omenila, da je prepoznal pomen takšne organizacije, kot je združenje Župani za mir, ki se borijo za popolno ukinitev jedrskega orožja.

Pen 5 IMG_8310

Narodna galerija s pisatelji člani PEN

Župan Janković je v svojem angleškem nagovoru omenil mednarodno dejavnost Ljubljane, tako na kulturnem kot ekološkem področju, še posebej pa je omenil proglasitev Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope in častnega naziva Unescovega mesta literature iz leta 2015. Pisatelje pa je povabil, naj še pridejo, saj jih čaka obnovljena Švicarija z ateljeji in sobami za goste umetnike in jih s tem povabil v “najlepše mesto na svetu”, česar ni pozabil omeniti.

Pen 4 IMG_8255

Marjan Strojan, Ifigenija Simonović in Zoran Janković

Boris A. Novak je v pogovoru posebej osvetlil dogajanje v Jugoslaviji po njenem razpadu in izbruhu vojne ter dejavnosti mednarodnega PEN za mir.

Pen 7 IMG_8305

Jaka Pucihar

Novak je potem bral iz epa Vrata nepovrata, ki s svojimi 2300 stranmi in 40.000 verzi močno presega Homerjevo Iliado z le 15.000 verzi. Ep ima tri dele: Zemljevidi domotožja, Čas očetov in Bivališča duš.

Pen 6 IMG_8346

Nastop Vite Mavrič

Šansonjerka in pevka Vita Mavrič je med drugim zapela pesem Zarja Mojmirja Sepeta na besedilo Borisa A. Novaka. Pri električnem klavirju jo je spremljal pianist Jaka Pucihar.

Pen 9 IMG_8315

Tuma in Boris A. Novak v pogovoru v slovenščini, angleščini in francoščini

Pen 8 IMG_8320

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.