Urednica Slovenske matice dr. Ignacija Fridl Jarc

Slovenska matica je pred kratkim dobila novo vodstvo. Predsednik je postal zgodovinar, profesor dr. Aleš Gabrič. Včeraj pa so na seji upravnega odbora izglasovali nekaj novih imenovanj oziroma priznanj in zahval.

Ignacija-J.-Fridl (1)

Dr. Ignacija Fridl Jarc, foto LUD Literatura

Na delovno mesto tajnice-urednice je bila izbrana dr. Ignacija Fridl Jarc.

Po seji so na krajši slovesnosti, po sklepu zbora članov Slovenske matice 14. marca, izročili listine o imenovanju za častnega člana SM ministru za kulturo Antonu Peršaku, priznanji za zaslužna člana pa v. d. tajnice-urednice Katji Kleindienst in podpredsedniku ter vodji gospodarskega odseka Janezu Stergarju.

Kot je znano, sta nekdanji urednik, pisatelj Drago Jančar in predsednik dr. Milček Komelj odšla v pokoj.

Informacijo o imenovanju ministra Peršaka za častnega člana sem tu že objavil. Priznanje je prejel spričo prizadevanj za sprejem zakona o Slovenski matici, ki tej najstarejši slovenski kulturni ustanovi omogoča boljše pogoje delovanja in zagotavlja sredstva za širši založniški, publicistični in javnosti dostopni (okrogle mize, srečanja, pogovori, predavanja, simpoziji, jubileji, razstave) program.

LUD Literatura objavlja predstavitveno informacijo o dr. Ignaciji Fridl Jarc:

Ignacija Fridl Jarc (1968) se je uveljavila kot literarna, filmska in gledališka kritičarka. Doslej je napisala prek 300 različnih recenzij, zapiskov ter študij o sodobni slovenski in svetovni dramatiki, prozi in gledališču. Med drugim je objavljala knjižne in gledališke ocene v osrednjih slovenskih časnikih in revijah, pripravljala pa je tudi oddaje za televizijo. Za svoje kritiško delo je leta 2000 prejela Stritarjevo nagrado. Sodelovala je tudi v številnih strokovnih žirijah. Doktorirala je iz antične filozofije in sodelovala pri prevodih antičnih filozofov. Trenutno je zaposlena kot namestnica direktorja in vodja založniškega in oblikovalskega programa, v zadnjih letih pa se je intenzivneje ukvarjala s prevodi iz starogrške filozofije.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.