Plečnikovi hiši nagrada EU za kulturno dediščino

Danes sta Evropska komisija in Europa Nostra, vodilna evropska organizacija na področju kulturne dediščine, razglasili zmagovalce nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra za leto 2018. 29 zmagovalcev iz 17 držav je prejelo priznanje za izjemne dosežke na področju ohranjanja, raziskav, predanega dela ter izobraževanja, usposabljanja in ozaveščanja. Med letošnjimi zmagovalci je Plečnikova hiša v Ljubljani.

Plečnikova image001

Žirija je med drugim v svojo odločitev za podelitev nagrade Plečnikovi hiši, v kategoriji Izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje, zapisala:

”Skupaj z obnovo hiše je bil pripravljen tudi dodelan izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje različnih ciljnih skupin obiskovalcev, pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine. Družbena vrednost in koristi projekta se kažejo v vključevanju različnih družbenih skupin v mnogotere aktivnosti Plečnikove hiše.”

Poseben poudarek letošnjih nagrad v znamenju Evropskega leta kulturne dediščine 2018 je na evropski dodani vrednost izbranih dosežkov na področju kulturne dediščine. Zmagovalci bodo nagrade prejeli na slovesnosti, ki bo 22. junija potekala v Berlinu med prvim vrhom o evropski kulturni dediščini. Na berlinski slovesnosti pa bodo izmed vseh nagrajenih projektov razglasili tudi sedem dobitnikov velike nagrade in zmagovalca po izboru javnosti

Državljani iz vse Evrope in sveta imajo tako pred končno podelitvijo – vse do 10. junija – možnost, da tudi sami izberejo zmagovalca: preko spletnega glasovanja. Lahko glasujejo za zmagovalca po izboru javnosti in tako pokažejo podporo zmagovalnim dosežkom iz lastne ali drugih evropskih držav.

Med izjemnimi ‘zgodbami o uspehu’ s področja evropske kulturne dediščine, ki bodo letos nagrajene, so: sanacija bizantinske cerkve v Grčiji z edinstveno zbirko fresk iz 8. in 9. stoletja, ki je bila mogoča zaradi plodnega sodelovanja med grškimi in švicarskimi organizacijami; razvoj novega načina za ohranjanje kulturne dediščine, ki jo predstavljajo zgodovinske stavbe v Evropi, v okviru sodelovanja med petimi institucijami s sedežem v Franciji, Italiji in na Poljskem; predanost več kot tridesetletnih prizadevanj mednarodne mreže nevladnih organizacij za zaščito Benetk; sprejetje javnega izobraževalnega programa, ki vsem otrokom in mladim na Finskem omogoča, da so dejavni na področju kulturne dediščine, ter je lahko zgled za podobne pobude drugod po Evropi in celovita prenova Plečnikove hiše, ki je pomenila temelj za vključevanje različnih družbenih skupin v njene mnoge aktivnosti ter za širjenje zavedanja o širokem pomenu kulturne in arhitekturne dediščine.

Kulturna dediščina je v vsej svoji raznolikosti najdragocenejše imetje Evrope. Gradi mostove med ljudmi in skupnostmi ter med preteklostjo in prihodnostjo. Je osrednji del naše evropske identitete ter ima ključno vlogo pri spodbujanju družbenega in gospodarskega razvoja. Čestitam dobitnikom nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra za leto 2018 ter njihovim ekipam za izjemno in inovativno delo. Zaradi njihovega talenta in predanosti so bili številni evropski kulturni zakladi obvarovani in obnovljeni. In kar je še pomembnejše, njihovo delo ljudem iz vseh družbenih okolij omogoča, da odkrijejo in raziščejo našo bogato kulturno dediščino ter sodelujejo pri dejavnostih, povezanih z njo, v duhu evropskega leta kulturne dediščine, ki ga praznujemo v letu 2018,“ je povedal evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics.

Iskreno čestitam letošnjim ‘prvakom kulturne dediščine’, ki so bili izbrani za prejemnike nagrade Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra. Navdušeni smo nad tako izjemnim znanjem in spretnostmi, ustvarjalnostjo, predanostjo ter velikodušnostjo številnih strokovnjakov, prostovoljcev in podpornikov kulturne dediščine iz vse Evrope. Zaslužijo si vso pohvalo in nadaljnjo podporo. Naši nagrajenci dokazujejo, da je naša kulturna dediščina mnogo več kot le spomin na našo preteklost; je ključnega pomena za razumevanje naše sedanjosti in je vir naše prihodnosti. Zato moramo evropsko leto kulturne dediščine uporabiti za priznanje vrednosti naše skupne kulturne dediščine za prihodnost Evrope,“ je povedal Plácido Domingo, priznani operni pevec in predsednik pobude Europa Nostra.

Neodvisne strokovne žirije so proučile 160 vlog, ki so jih predložile organizacije in posamezniki iz 31 evropskih držav.

Nagrajenci bodo povabljeni na slovesnost ob podelitvi nagrad za evropsko kulturno dediščino, ki jo bosta skupaj vodila evropski komisar Tibor Navracsics in maestro Plácido Domingo, potekala pa bo 22. junija v berlinskem kongresnem centru. Sedem dobitnikov velike nagrade (od katerih bo vsak prejel 10 000 EUR) in zmagovalec po izboru javnosti bodo razglašeni na slovesnosti, katere častni gost bo predsednik Zvezne republike Nemčije dr. Frank-Walter Steinmeier kot pokrovitelj evropskega leta kulturne dediščine v Nemčiji.

Zmagovalci bodo svoje dosežke na področju kulturne dediščine predstavili na sejmu odličnosti, ki bo potekal 21. junija v stavbi Allianz Forum. Poleg tega bodo prispevali k različnim drugim dogodkom v okviru vrha o evropski kulturni dediščini, ki bo pod naslovom Skupna dediščina – skupne vrednote potekal od 18. do 24. junija v Berlinu. Vrh bodo vodili organizacija Europa Nostra, nemški odbor za kulturno dediščino (DNK) in pruska fundacija za kulturno dediščino (SPK), njegov namen pa je spodbujati ambiciozen evropski program in akcijski načrt za kulturno dediščino, da bi postala trajna zapuščina evropskega leta kulturne dediščine.

Nagrajenci za leto 2018

V kategoriji konservatorstvo

Rotunda sv. Venčeslava, Praga, ČEŠKA

Misijonarska hiša Poula Egedeja, Ilimanaq, Grenlandija, DANSKA

Sanatorij dr. Barnerja, Braunlage, NEMČIJA

Winzerberg – terasasti vinograd, Potsdam, NEMČIJA

Bizantinska cerkev Hagia Kiriaki, Naksos, GRČIJA

Sodelovanje pri konservaciji bazilike v samostanu sv. Katarine, Sinaj, EGIPT-GRČIJA-ITALIJA

Botanični vrtovi nacionalne palače Queluz, Sintra, PORTUGALSKA

Paviljon kneza Miloša v Bukovički Banji, Aranđelovac, SRBIJA

Baška trdnjava, Bač, SRBIJA

Pročelje akademije San Ildefonso, Alcalá de Henares, ŠPANIJA

Sorollove skice Španije, Valéncia, ŠPANIJA

V kategoriji raziskave

EPICO – evropski protokol za preventivno konservatorstvo, usklajevan v Versaillesu, FRANCIJA

Tekstil iz Gruzije, Tbilisi, GRUZIJA

CultLab3D – avtomatizirana tehnologija skeniranja za 3D digitalizacijo, Darmstadt, NEMČIJA

Raziskave in katalogiziranje državne umetniške zbirke, Beograd, SRBIJA

 V kategoriji predano delo

Aktivisti kampanje Čudesa Bolgarije, BOLGARIJA

G. Stéphane Bern, FRANCIJA

Združenje mednarodnih zasebnih odborov za zaščito Benetk, ITALIJA

Združenje Hendrick de Keyser, NIZOZEMSKA

Ga. Tone Sinding Steinsvik, NORVEŠKA

Zasebni lastniki vode v naseljih Argual in Tazacorte, Kanarski otoki, ŠPANIJA

V kategoriji izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje

Ief Postino – Belgija in Italija, povezani s pismi, BELGIJA

Culture Leap – izobraževalni program, FINSKA

Nacionalni inštitut za ohranjanje kulturne dediščine – program izobraževanja in usposabljanja za konservatorje, FRANCIJA

Muzej sinjske alke, HRVAŠKA

Kampanja Vstajenje iz uničenja, usklajevana v Rimu, ITALIJA

Odprti spomeniki, ITALIJA

GeoCraftNL – projekt družbe GeoFort za dediščino Minecraft, NIZOZEMSKA

Plečnikova hiša, SLOVENIJA

Nagrado Europa Nostra prejme tudi izjemni dosežek na področju kulturne dediščine evropske države, ki ne sodeluje v programu Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

V kategoriji konservatorstvo

Grška šola Zografion, Istanbul, TURČIJA

Plečnikova hiša, SLOVENIJA

Jože Plečnik je bil najpomembnejši slovenski arhitekt dvajsetega stoletja in ključna osebnost pri oblikovanju sodobne Ljubljane. Leta 2013 se je pričela prenova oziroma revitalizacija njegovega nekdanjega domovanja, s ciljem, da se v njem vzpostavita nov muzej in raziskovalni center, posvečena arhitektovemu opusu, poleg njiju pa je bil pod vodstvom Muzeja in galerij mesta Ljubljane uveden tudi stalni program občasnih razstav in izobraževalnih dejavnosti, namenjenih raznoterim ciljnim javnostim. Ob ponovnem odprtju leta 2015 je Plečnikova hiša doživela izjemen, kar 130-odstotni porast števila obiskovalcev. Danes je ena najbolj obiskanih turističnih lokacij v Ljubljani.

Z muzejsko postavitvijo in živahnim izobraževalnim programom je Plečnikovi hiši uspelo povečati zavedanje obiskovalcev o pomembnosti Plečnikovih del, pa tudi o zgodovini arhitekture. Projekt obnove je bil financiran s strani Mestne občine Ljubljana in s sredstvi, ki jih je Ministrstvo za kulturo RS pridobilo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Plečnikovo hišo, ki je bila dom Jožeta Plečnika med letoma 1921 in 1957, so javnosti kot muzej odprli leta 1974, četudi so bili muzejski programi omejeni zaradi konservatorskih omejitev in je v hiši primanjkovalo ustreznih prostorov za izvajanje pedagoških in andragoških programov. S celovitim pristopom konserviranja in restavriranja hiše se je oblikovala tudi širša strategija za bodoče muzejske aktivnosti, ki so se začele izvajati po načelih trajnostnega razvoja, participacije, vključevanja, interakcije in ustvarjalnosti. S celovito prenovo je muzej postal dostopen tudi obiskovalcem s posebnimi potrebami.

”Skupaj z obnovo hiše je bil pripravljen tudi dodelan izobraževalni program, ki je zagotovil obstoj učnega okolja za nadaljnje izobraževanje različnih ciljnih skupin obiskovalcev, pa tudi za spodbujanje širšega razumevanja in vrednotenja arhitekturne dediščine. Družbena vrednost in koristi projekta se kažejo v vključevanju različnih družbenih skupin v mnogotere aktivnosti Plečnikove hiše,” je zapisala žirija.

V muzeju je bila postavljena tudi nova stalna razstava, ki je posvečena življenju in delu Jožeta Plečnika, prav tako pa so oblikovali nove programe za različne ciljne skupine obiskovalcev. Ti se tako lahko poglobijo v arhitektov dom in njegovo delovno okolje ter se s tem seznanijo z arhitektovo predanostjo inovacijam, interdisciplinarnosti, medkulturnemu dialogu in trajnostnemu razvoju. Muzej je ob tem oblikoval tudi programe, primerne za kulturni turizem.

Muzej se posveča tudi dvigovanju Plečnikovega ugleda v Evropi in drugod po svetu. Razstava Plečnikova Ljubljana je tako že obiskala številna mesta, med njimi Madrid (Španija), Sarajevo (Bosna in Hercegovina), Prago (Češka), Berlin (Nemčija), Moskvo (Rusija) in Brasilio (Brazilija). V sodelovanju z Arhivom Praškega gradu je nastala razstava Plečnik in Praški grad, v prihodnje pa se napoveduje tudi razstava o Plečnikovi sakralni arhitekturi in oblikovanju za Vatikanske muzeje.

Ozadje

Nagrado Evropske unije za kulturno dediščino / Europa Nostra je Evropska komisija uvedla leta 2002 in od takrat jih vodi organizacija Europa Nostra. Njihov namen je slaviti in spodbujati dobre prakse pri ohranjanju kulturne dediščine, raziskavah, upravljanju, prostovoljstvu, izobraževanju in obveščanju. Podpira jih program Ustvarjalna Evropa Evropske unije. Izjemnim pobudam na področju kulturne dediščine, izbranim izmed nagrajenih projektov, sta bili podeljeni 102 veliki nagradi v višini 10 000 EUR.

Europa Nostra je vseevropska federacija nevladnih organizacij za kulturno dediščino, ki jo podpira široka mreža javnih organov, zasebnih podjetij in posameznikov. Organizacija zajema več kot 40 evropskih držav in je glasnica civilne družbe, ki se zavzema za ohranjanje in spodbujanje evropske kulturne in naravne dediščine. Predsednik organizacije je svetovno znani operni pevec Plácido Domingo.

Ustvarjalna Evropa je program EU, ki podpira kulturni in ustvarjalni sektor, da bi lahko uspešneje prispevala k zaposlovanju in rasti. S proračunom v višini 1,46 milijarde EUR za obdobje 2014–2020 podpira organizacije na področju dediščine, uprizoritvenih umetnosti, likovne umetnosti, interdisciplinarnih umetnosti, založništva, filma, televizije, glasbe in video iger, da bi lahko delovale po vsej Evropi, dosegle nova občinstva ter pridobile znanja in spretnosti, potrebne v digitalni dobi.

(Iz uradnih objav organizatorjev nagrade).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.