Vlado Kreslin predstavlja svojo pesniško zbirko

Pri založbi Beletrina je pravkar izšla knjiga pesmi Vlada Kreslina Zakartana ura. Knjiga pesmi enega najvidnejših slovenskih kantavtorjev prinaša že uglasbljene pesmi in tiste, ki to (še) niso. Bogatijo jo tudi avtorjeve pesmi v rokopisu, ki pokažejo proces, kako pesem, ki jo bodo ljubitelji njegove glasbe in petja, pa seveda besedil kmalu prepevali na pamet, nastaja.

Kreslin IMG_2026

Vlado Kreslin na gradu Rajhenburg, vse fotografije Marijan Zlobec

Beletrina tako vabi na literarni večer z Vladom Kreslinom, kjer bo v družbi pisatelja Janija Virka premierno predstavil svojo novo knjigo. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 28. maja , z začetkom ob 19. uri v ljubljanski knjigarni Beletrine (Novi trg 2).

Kreslin 3 IMG_2081

S klobukom in črno kitaro

Vlado Kreslin je podobne vrste pesnik, kot sta Bob Dylan ali Leonard Cohen. Opazuje svet, svoj srčni utrip uglasi z njegovim, se potopi vanj in magmo sveta vedno znova spreminja v pesmi. Ve, da je poezija, čeprav ni otipljiva resničnost, pravzaprav neprestano vsepovsod okrog nas.

image002

Nova knjiga pesmi ima pomenljiv naslov Zakartana ura. To je ura, ki prihaja iz globine časa, se dotika številnih življenj in usod in teče naprej. Kot izvemo iz istoimenske pesmi, je to resnična ura pesnikovega deda. Iz pesniške zbirke se izkaže, da je to ura poezije. Ura, na kateri bodo kazalci tekli naprej, tudi ko se bo nekoč čas ustavil, razlaga uredništvo Beletrine.

Kreslin 2 IMG_2069

Pesnik, skladatelj in pevec

Vlado Kreslin se je te dni predstavil v okviru slovenske promocije 66. Ljubljana Festivala in njegovega sponzorja Slovenske železnice na gradu Rajhenburg ter napovedal svoj nastop v Križankah 31. avgusta.

66. Ljubljana Festival v svoji programski knjižici predstavlja Vlada Kreslina kot glasbenika, ki stalno polni Poletno gledališče Plečnikovih Križank, tako da praznuje neverjetnih sedemindvajset let nepretrganega nastopanja. Vlado Kreslin je v osemdesetih letih deloval v rock skupini Horizont. Leta 1980 je zmagal na Slovenski popevki s pesmijo Dan neskončnih sanj in potem s skupino ali bandom Martin Krpan ustvaril nekaj večnih skladb.

Kreslin 1 IMG_2067

Lahko bi bil še dirigent

Kreslin velja za enega najbolj prepoznavnih slovenskih glasbenikov zadnjih treh desetletij. Z izrednim razumevanjem še posebej ljudske glasbe rodne pokrajine je z Beltinško bando in mnogimi raznovrstnimi glasbenimi sodelavci na odrih ustvaril posebna koncertna doživetja in povzročil pravi preporod ter aktualizacijo domačega glasbenega izročila. S tipično osebno noto, neposrednim nagovarjanjem občinstva, sproščenostjo, odkritostjo in samozavestjo je svojo glasbo približal vsem generacijam tako na lokalni kot širši, celo mednarodni ravni.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.