Slikarsko sanjarjenje o novih planetih

Najnovejša slikarska razstava v ljubljanski galeriji Kresija odpira bolj znanstvena vprašanja, manj slikarsko-teoretske probleme in barvno-kompozicijske rešitve, najmanj pa ostane na koncu še prostora za estetiko. Miran Kreš je dal razstavi naslov GT 613.

Kreš IMG_3790

Miran Kreš v galeriji Kresija, vse fotografije Marijan Zlobec

Razstavo bi lahko opazovali v smislu slikarskega iskanja novih planetov, ali kot je avtor dejal na odprtju, je človekova nenehna želja po odkrivanju morebitnega življenja nekje v vesolju. No, do tega odkritja verjetno nikoli ne bo prišlo, niti od njega človeštvo ne bi nikoli imelo nobene koristi, morda bi kaj odkrili, medtem pa bi nam planet Zemlja pred nosom spričo naše nespameti umrl.

Kreš 3 IMG_3809

Slikar Miran Kreš

Kozmos je še vedno in bo ostal nedosegljiv; nobena znanstvena rešitev nam ne bi bila bližja ali nam ga pripeljala na dlan, preprosto rečeno. Tako da v miru in neproblematično lahko nastajajo slikarska videnja, ki seveda ne rešujejo nobenih ali nikakršnih problemov, razen slikarskih. Slikarstvo ni metafora vesolja, četudi slikar tako misli.

Kreš 1 IMG_3787

Razstava  GT 613

Kreš slika t.i. anagliptične slike ali anaglife, ki jih moramo gledati s 3D očali. Poizkusil sem in ugotovil, da to niso nikakršne 3D očala in da me samo motijo.

Kreš 2 IMG_3792

Iluzija neznanega planeta

Slikarska iluzija, da slika nove ali celo konkretne nazadnje odkrite planete v vesolju, je morda lepa spodbuda, a je produkt vendarle le zemeljsko slikarski. Slikanje planetov, kako se vrtijo okrog lastne osi, če označim z eno besedo vse možne kozmološke definicije, bi verjetno dobilo svojo pravo razstavno postavitev v temi, v zaprtem galerijskem prostoru, kjer bi bil vsak planet posebej in zelo natančno osvetljen, in kjer bi se lahko sestavila iz Kreševih slik nekakšna vesoljska kompozicijska podoba, ki bi tisto iluzijo, ki si jo slikar tako telo želi udejaniti, aktualizirala.

Kreš 4 IMG_3829

Kreševo vesolje v slikah

Razlaga, katere planete, ki krožijo okrog neke male (?) zvezde, je slikar naslikal, je “vesoljski” problem. Slikam ne manjka nič, razen vesolja.

Kreš 6 IMG_3833

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.