Karpo Godina prejemnik Župančičeve nagrade za življenjsko delo v letu 2018

V ljubljanskem Ustvarjalnem centru Švicarija bodo jutri podelili Župančičeve nagrade, najvišja priznanja MOL za izjemne stvaritve na področju umetnosti in kulture, ki trajno bogatijo kulturno zakladnico slovenske prestolnice in s svojo vrhunskostjo odmevajo tudi v širšem nacionalnem in mednarodnem prostoru.

Godina img_9557

Karpo Godina, foto Marijan Zlobec

Prejemnik Župančičeve nagrade za življenjsko delo je Karpo Godina, filmski, gledališki, operni, televizijski in radijski režiser, scenarist, direktor fotografije in zaslužni visokošolski profesor.

Karpo Godina je brez dvoma eden največjih slovenskih umetnikov s področja filma. O tem pričajo nepregledno število njegovemu delu posvečenih retrospektiv po vsem svetu, nagrade z mnogih najpomembnejših evropskih in svetovnih festivalov ter stalno uvrščanje njegovih del na mednarodne lestvice največjih in izjemnih del v zgodovini filmske umetnosti. Prav tako je že dolgo in še vedno vzor generacijam filmskih ustvarjalcev, ki so imeli srečo sodelovati z njim, poslušati njegova predavanja ali zgolj občudovati njegove stvaritve. Z izvirnim pristopom k obdelavi resnih tem je, z le njemu lastno ironijo, uspel približati svoja dela tudi širšemu gledalstvu. Brez cenenega spogledovanja ali estetskega popuščanja se je približal gledalcem in filmarjem mnogih generacij.
Tudi njegova avtorska sled v kinematografijah bivše države je monumentalna. Kot direktor fotografije je sodeloval z največjimi režiserji iz regije in soustvaril njihova prelomna dela. Opazen in dragocen pečat je pustil tudi v slovenskem gledališču.
Njegova ljubezen do Ljubljane se kaže v neštetih posnetkih in fotografijah. S svojim lucidnim pogledom je ovekovečil pročelja, detajle in ulice, pa tudi prebivalce in znane meščane Ljubljane. Njegovo poznavanje mesta in njenih prebivalcev, naklonjenost in ponos so navdihujoči za vse, ki ga poznajo.

Prejemniki Župančičevih nagrad za leto 2018 so EnKnapGroup, ansambel za sodobni ples, Nataša in Ravil Sultanov, gledaliđka ustvarjalca in proučevalca cirkuške umetnosti in Jani Virk, pisatelj, pesnik, prevajalec, urednik.

Mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil priznani slovenski koreograf in plesalec Iztok Kovač, in ki od leta 2009 domuje v Španskih borcih, je v času svojega delovanja brez dvoma zasedla osrednji prostor na področju sodobnega plesa in plesnega gledališča. To je vrhunska mednarodna plesna skupina, ki je edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Skupina je vzpostavila visoke produkcijske standarde ter celovito profesionalno obravnavo sodobne plesne umetnosti.

Nataša in Ravil Sultanov, gledaliđka ustvarjalca in proučevalca cirkuške umetnosti.

Zakonca Nataša in Ravil Sultanov sta s svojim Cirkum Buffeto in svojim znanjem naredila naš kulturni prostor bolj sodoben in vesel. Postavila sta številne avtorske predstave in uvedla v ljubljanski prostor dragocen cirkuški festival, ki je pripeljal v naše mesto najboljše klovne. Tako sta postavila Ljubljano na svetovni zemljevid povsem novega kulturnega področja.

Jani Virk, pisatelj, pesnik, prevajalec, urednik

Jani Virk je eden najvznemirljivejših slovenskih pisateljev naše sodobnosti. Njegove romane, kratke zgodbe, pesmi, eseje, scenarije in premišljevanja odlikujeta osebni pogum in brezkompromisnost. Ne v tem smislu, da bi z avtorsko vehementnostjo zagovarjal prevzete moralne norme in filozofska stališča, nasprotno, Virkov pogum je v tem, da spodmika temelj sleherni enoumnosti, dogmatični resnici in družbeni ideologiji.

Župančičeve nagrade prejmejo ustvarjalci iz Ljubljane za življenjsko delo in za stvaritve, ki so bile javnosti predstavljene v obdobju preteklih dveh let. Poleg umetniške skulpture in listine, ki vsebuje besedilo sklepa o podelitvi, prejmejo nagrajenke in nagrajenci tudi denarno nagrado v višini treh povprečnih bruto plač v Sloveniji.

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.