Mesarski boj za mesto direktorja Slovenske filharmonije

Minister za kulturo Anton Peršak mi je na sprejemu ob Dnevu Rusije mimogrede namignil, da se bo zadeva v zvezi z novim direktorjem Slovenske filharmonije razrešilo še pred počitnicami. V Ljubljani pa se je medtem že marsikaj izvedelo, med drugim za imena glavnih kandidatov, ki so se prijavili za položaj direktorja.

perc5a1ak-img_2600

Minister za kulturo Anton Peršak, foto Marijan Zlobec

Vsaj pet jih je takih, ki izpolnjujejo pogoje in bi jih minister lahko izbral; bili so že ali so še na vodstvenih položajih v kulturi, in še posebej v glasbenih ustanovah, med njimi sta dva bila v Slovenski filharmoniji že zaposlena, tretja pa je sama v. d. direktorice, ki je na predstavitvi nove sezone na novinarsko vprašanje povedala, da se je prijavila.

Najvišja po študiju ali glasbeni izobrazbi je doktorica muzikologije, glasbena publicistka, trenutno še v službi v Bruslju, ki menda zelo lobira in si na vsak način želi službe v SF. podobno bi lahko rekli za nekdanjo direktorico, ki se je svoje sedanje službe na RTVS prav tako že naveličala, saj kakšnih novih izzivov ne ponuja. Tretji je kandidat, ki smo ga že menili, in deluje kot umetniški vodja opere in koncertne dejavnosti v Omanu, potem pa je tu še direktor ene izmed srednjih glasbenih šol oziroma konservatorijev.

Kot kažejo stave (ne na konjskih dirkah), bo zmagala Bruseljčanka z doktoratom, za katero stoji še mož na nekdanjem visokem položaju v politiki in v skladateljskem društvu.

Slabo je, če se za nek visok položaj v glasbeni kulturi nihče ne poteguje in potem le zmaga eden, ki pa ga najraje ne bi potrdili, še slabše pa se morda kaže, če je kandidatov preveč in ne veš, kateri bi bil v dani situaciji najboljši, tako da bi bili z njim zadovoljni ves mandat…

Vprašanje je, ali na koncu zmaga tisti, ki si neke službe in položaja najbolj razvidno želi. Eno je njegova služba, drugo pa javni kulturni zavod, njegove potrebe in želje, ujemanje z direktorjem…

Mencanje na kulturnem ministrstvu dokazuje, da jim ni lahko, ampak pri ministru Peršaku itak nič ni  bilo lahko, kvečjemu slabo. Med drugim se v SF išče novega direktorja že več kot poldrugo leto.

Kdo bo v resnici zmagal, ne znam napovedati, torej na ministrstvu za kulturo ne vlada le boj, ampak že kar mesarsko klanje.

Marijan Zlobec

3 thoughts on “Mesarski boj za mesto direktorja Slovenske filharmonije

 1. Vlada dr. Mira Cerarja in minister za kulturo Anton Peršak v odstopu naj prepustijo odgovorno politično in kulturno odločitev veljavno izvoljenim naslednikom, ki bodo šele pridobili potreben mandat novoizvoljenega parlamenta (če bo obstal?) ter z njim tudi vso nujno potrebno politično legalnost in legitimnost za kakovostno in odgovorno kadrovsko izbiro.
  Glede na to, koliko časa je kolektiv SF preživel in dejavno ter uspešno prebrodil vse zadrege in težave brez ustrezno izvoljenega ter nesporno za večino notranje in zunanje glasbene javnosti sprejemljivega direktorja, ni nobenega razloga, da ne bi mogel kolektiv javnega zavoda SF in vsa zainteresirana javnost počakati še nekaj mesecev na domišljeno, dozorelo, legalno in legitimno odločitev novoizvoljene vlade RS ter novega (upajmo, da kompetentnega) ministra za kulturo.

  Všeč mi je

 2. 13. jun. 2018 09:50 je oseba “marijanzlobec” napisala:

  > marijanzlobec posted: “Minister za kulturo Anton Peršak mi je na sprejemu > ob Dnevu Rusije mimogrede namignil, da se bo zadeva v zvezi z novim > direktorjem Slovenske filharmonije razrešilo še pred počitnicami. V > Ljubljani pa se je medtem že marsikaj izvedelo, med drugim za imena ” >

  Všeč mi je

 3. Pezdir, kot kaže naslednikov ne bo, bodo kar isti. Menim, da je za vodenje SF najprimernejša Milojka Kolar. Sedaj, ko bo zapustila zdravstveno ministrstvo bo prosta in zakaj bi pasla brezdelje, če lahko uniči še SF in s tem prihtrani marsikateri evro.

  Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.