Na svetovnem nogometnem prvenstvu bo zmagalo prijateljstvo

Ob Dnevu Rusije je bil v Unionski dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani velik sprejem, ki ga je pripravilo rusko veleposlaništvo na čelu z veleposlanikom, njegova ekselenco Dokujem Zavgajevim, ki je bil na slovesnosti v polni veliki dvorani slavnostni govornik. Veleposlaništvo se je tokrat odločilo za koncertni večer, s čimer je želelo še poudariti bogate kulturne vezi med Rusijo in Slovenijo. Ko sem na koncu sprejema že odhajajočega veleposlanika vprašal, kdo bo zmagal na svetovnem nogometnem prvenstvu, ki se jutri začenja v Moskvi, je prepričljivo odgovoril: “Zmagalo bo prijateljstvo,” s čimer je dal vedeti, da najodmevnejši športni dogodek ni samo to, ali pa se bodo pokazale še druge, morda celo pomembnejše komponente celotnega prvenstva. Ob tej priložnosti objavljam veleposlanikov nagovor, tako kot ga je v celoti prebral v lepi slovenščini.

Zavgajev IMG_4047

Njegova ekselenca Doku Zavgajev med pozdravnim nagovorom, vse fotografije Marijan Zlobec

Rad vas pozdravim na sprejemu ob Dnevu Rusije. Naš nacionalni praznik simbolizira večstoletno zgodovino naše Domovine. Ob opori na enotnost družbe in kreativno delo, velikanski proizvodni, naravni in kadrovski potencial, na voljo in modrost našega več etničnega ljudstva, na njegovo zvestobo domovini, danes pred sabo postavljamo visoke cilje in rešujemo aktualne naloge.

Zavgajev 2 IMG_4041

Doku Zavgajev in zakonca Bebler

Dandanes je Rusija ena vodilnih svetovnih držav, ki popolnoma odgovorno sodeluje pri reševanju ključnih mednarodnih problemov. Naša politika nikoli ne bo zasnovana na zahtevi po superiornosti. Branimo lastne interese in spoštujemo interese drugih držav, ravnamo se po mednarodnem pravu in verjamemo v trajno ključno vlogo Združenih narodov. Prav taki pristopi nam dovolijo, da gradimo trdne, dobre in enakopravne odnose z absolutno večino držav sveta. Zainteresirani smo za konstruktivno sodelovanje z vsemi partnerji, da bi skupaj lahko odgovorili na zapletene izzive, zagotovili varnost za vse ter gradili vse bolj vzajemno povezano prihodnost sveta.

Ruska IMG_4055

Sopranistka Karina Čepurnova

Naša država od nekdaj slovi kot gostoljubna gostiteljica večjih mednarodnih prireditev. Pred kratkim se je končal Peterburški mednarodni gospodarski forum, ki je postal učinkovit prostor za oblikovanje pristopov do osrednjih problemov sodobnega časa.

Ruska 1 IMG_4060

Tenorist Dmitrij Koleuško

Štirinajstega junija bo v Rusiji štartal glavni športni dogodek leta – Svetovno nogometno prvenstvo. Za nogometaše in stotine tisoč navijačev so pripravljeni odlični pogoji, zagotovljeni varnost in logistika, možnosti, da realizirajo svoje sposobnosti ali uživajo v spremljanju napetih tekem, seznanijo se z rusko kulturo ter najdejo nove prijatelje. Vem, da bo med našimi gosti veliko Slovencev, ki so dobro poznani po svojih bogatih športnih tradicijah.

Ruska 2 IMG_4053

Glasbena skupina Bis-Kvit

Slovenija je naš zanesljivi partner. Rusko-slovenski odnosi potekajo iz večstoletne tradicije prijateljstva, kulturne podobnosti in vzajemne naklonjenosti dveh narodov. Vodimo z Ljubljano vsebinsko bogat politični dialog. Stalno pozitivno dinamiko imajo naše vezi v gospodarstvu in kulturi, šolstvu in znanosti, športu in turizmu. Z novimi obojestransko koristnimi sporazumi se popolnjuje njihova pogodbena podlaga. Širijo se stiki med ruskimi regijami in Slovenijo.

Izmajlov IMG_4050

Manca Izmajlovva

Sistem mednarodnih političnih in gospodarskih odnosov je danes na resnem preizkusu. V takih razmerah se Rusija zavzema za prosto trgovino. Odprti smo za sodelovanje z vsemi partnerji. Pripravljeni smo, da skupaj napredujemo k ciljem trajnostnega razvoja, reševanju ekoloških problemov, ohranitvi nacionalnih kultur in identitet, k višjim življenjskim standardom za ljudi ter širši uporabi prednosti novih tehnologij. Vabimo slovenska in druga tuja podjetja k sodelovanju pri tem obojestransko koristnem procesu.

Ruska 3 IMG_4073

Bas balalajka

Vidimo rezerve v aktivnejših povezavah na področju malega gospodarstva, visokih tehnologij in digitalne ekonomije, pri izvedbi industrijskih in kmetijskih, infrastrukturnih in energetskih projektov.

Ruska 4 IMG_4075

Klasična harmonika

V kulturi nas povezujejo edinstvene slovesnosti pri Ruski kapelici ter podružnica Moskovske državne univerze Lomonosov v Kopru, Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne v Mariboru in sodelovanje v okviru Foruma slovanskih kultur. Pa tudi mladinske izmenjave, direktni stiki med Ermitažem in Narodno galerijo v Ljubljani, med gledališči, muzeji in festivali.

Ruska 5 IMG_4090

Ljubezenski duet

Iskreno smo hvaležni predstavnikom slovenskih državnih in lokalnih oblasti, članom Društva Slovenija – Rusija, veteranskih in nevladnih organizacij, poslovnega sveta in gospodarskih združenj, organizacijam ruskih rojakov in vsem, ki prispevajo k dinamičnemu naraščanju rusko-slovenskega sodelovanja.

Zavgajev 1 IMG_4043

Množične in raznovrstne povezave ustrezajo interesom Rusije in Slovenije ter lahko služijo za dober vzor prijateljstva in sodelovanja med državami in narodi.

Hvala za pozornost.

Ruska 6 IMG_4091

Napitnica iz Verdijeve Traviate

V kulturnem programu ali na koncertu so nastopili gosti iz Sankt Peterburga; ansambel ali glasbena skupina Bis – Kvit in operna solista sopranistka Karina Čepurnova in tenorist Dmitrij Koleuško iz Sankt Peterburga, pridružila pa se jim je še Manca Izmajlova, skupaj z ne ravno prazničnim, ampak bolj reklamnim nagovorom svojega moža Benjamina Izmajlova, kar ne spada na oder.

Ruska 7 IMG_4105

Veleposlanik Ruske federacije Doku Zavgajev in veleposlanik Republike Italije Paolo Trichilo s spremstvom

V programu je bilo preveč spogledovanja z nerusko glasbo, tako opereto, opero, popularnimi napolitanskimi pesmimi, kar ne spada v kontekst velikega ruskega praznovanja in prav tako velike, če ne še večje in daljše ruske glasbene zgodovine.

Rusija 8 IMG_4107

Veleposlanik Doku Zavgajev med ruskimi udeleženkami proslave Dneva Rusije

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.