Končno, končno prihaja slikarka Ivana Kobilca

Narodna galerija ob stoti obletnici svoje ustanovitve predstavlja življenje in delo slikarke Ivane Kobilca (1861 – 1926) na pregledni razstavi z naslovom “Slikarija je vendar nekaj lepega…”. Njeni najbolj znani deli sta Poletje in Kofetarica, ki sodita med najbolj priljubljene umetnine po izboru obiskovalcev Narodne galerije. Odprtje razstave bo v sredo, 20. junija, ob 20. uri. Razstavo bo odprl akademik dr. Tadej Bajd, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Razstava je del slovesnosti v počastitev stoletnice Narodne galerije. Častni pokrovitelj slovesnosti, ki obeležujejo stoletnico Narodne galerije,  je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

NGS0165

Ivana Kobilca – Poletje, (1889–1890), olje, platno, 180 x 142 cm, Narodna galerija

Na prvi pregledni razstavi Kobilčinega opusa v zadnjih štirih desetletjih bo na ogled okoli 140 del iz vseh slogovnih obdobij in vseh žanrov. Priljubljenim slikam, kot sta Poletje in Kofetarica, bodo pridružene umetnine, ki so skoraj neznane širši javnosti, vse skupaj pa odsevajo Kobilčino ustvarjalno moč in raznolike vplive evropskih umetnostih središč – Dunaja, Münchna, Pariza, Sarajeva in Berlina.

ZD20180387 (1)

Ivana Kobilca – Avtoportret, (med 1893 in 1895), olje, platno, 57 x 43 cm, zasebna last

V Narodni galeriji so med pripravami na razstavo odkrili nove podatke o njenem življenju in delu – evidentirali so več kot 350 del, popisali nove lastnike njenih slik, natančneje dokumentirali Kobilčino berlinsko in sarajevsko obdobje, na umetninah in okvirjih so izvedli potrebne konservatorsko-restavratorske posege in pregledali številne dokumente. Veliko novih dognanj so črpali iz zasebnih pisem, ki jih je Ivana Kobilca pošiljala domačim, in so jih pridobili šele pred kratkim.

ZD20050230

Ivana Kobilca – Kofetarica, (1888), olje, platno, 100 x 70 cm, last: dr. Peter Hribar, Cerknica

Ivana Kobilca je skupaj s prijateljicami in znankami spadala med prve ženske moderne dobe, ki se jim je uspelo uveljaviti v tradicionalno moškem poklicu. Večino odraslega življenja je preživela v tujih velemestih: po Dunaju je študirala v Münchnu in živela še v Parizu, Sarajevu in Berlinu, od koder se je v Ljubljano vrnila šele ob začetku prve svetovne vojne. Kot ena največjih mojstric portreta pri nas je upodabljala ljudi vseh slojev in starosti. Ključna študijska leta je preživela v bavarski prestolnici, kjer se je od temnega ateljejskega realizma obrnila k svetlejšim francoskim zgledom. V burnem pariškem in skoraj idiličnem sarajevskem času se je posvečala tudi slikanju na prostem, v Berlinu in v Ljubljani pa predvsem cvetličnim tihožitjem.

ZD20180690 (1)

Ivana Kobilca- Študija za sliko Vedeževalka, (1893), olje, platno, 103,5 x 85,2 cm, zasebna last

Ob razstavi so pripravili vodnik po razstavi, znanstveni katalog njenega dela pa pripravljajo za jesen; izšel bo septembra, v slavnostnem tednu jubilejnega leta.

Na razstavi, ki bo na ogled v Novem krilu Narodne galerije, so vključena tudi ključna dela drugih slovenskih realistov, kot so Pred lovom Jurija Šubica, Zamorka Antona Ažbeta ter dela Jožefa Petkovška in Ferda Vesela.

Avtorja razstave sta Mateja Krapež in  Jure Mikuž, sodelavci Sandra Bratuša, Mateja Breščak, Nataša Ciber, Barbara Jaki, Michel Mohor in Alenka Simončič

Razstava Ivane Kobilca (1861–1926) bo na ogled od 21. junija 2018 do 10. februarja 2019.

NGS1169

Ivana Kobilca – Portret starega šibarja, (1885-1886), olje, platno, 28,5 x 20,8 cm, Narodna galerija

Spremljevalni program ob razstavi – julij in avgust 2018

Javna vodstva ob nedeljah ob 11. uri, javna vodstva v angleškem jeziku ob nedeljah ob 10. uri, risanje pred umetninami ob četrtkih v juliju od 17. do 20. ure, ustvarjalne delavnice za otroke in družine izbrane sobote od 10. do 13. ure ter počitniške delavnice za otroke – Poletne slikarije z Ivano 26.–29. junij, 2.–6. julij in 27.–31. avgust. (Po tiskovnem sporočilu)

ZDS20171145 (2)

Ivana Kobilca – Cinije v zeleni vazi, (1914), olje, platno, 55,4 x 45,2 cm, zasebna last

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.