Bo Sfera Mundi na Kongresnem trgu napovedala osvojitev Marsa ?

Sprehajalci na Kongresnem trgu ali mimo njega so prav gotovo že opazili priprave za postavitev scenografije za otvoritveno predstavo 66. Ljubljana Festivala z naslovom Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta, ki ga pripravlja slovita, svetovno znana in priznana gledališka skupina La Fura dels Baus iz Barcelone. Svetovna premiera spektakla bo ali v četrtek ali v petek ob 21. uri, odvisno od vremena, za kar se bodo odločili v skladu z zadnjim vremenskimi napovedmi. Po tehničnih zahtevnostih izvedbe namreč ne sme pihati močan veter ali deževati več kot je rosenje, pa še ob tej priložnost ni zaželeno, da bi obiskovalci odpirali dežnike, ker bi vsi skupaj premalo videli, ker se marsikaj dogaja v zraku.

Brlek IMG_5933

Darko Brlek in Carlus Padrissa, vse fotografije Marijan Zlobec

Najbolje je, da z vremenom čim bolj strašimo, tako da se bo na koncu samo prestrašilo in nas pustilo na polnem Kongresnem trgu pri miru. Vsaj dve uri, kar pa najbrž ne bi smel biti kak problem.

Magellan IMG_5832

Desetmetrska Magellanova lutka

Vsa ekipa je v Ljubljano prišla v nedeljo zvečer in bodo danes proti večeru že imeli scenske vaje, medtem pa so že opravili izbor izmed petdesetih plesalcev, ki bodo imeli posebno funkcijo akrobatov v zraku.

Padrissa IMG_5903

Režiser Carlus Padrissa

V Ljubljano je prišel sloviti režiser Carlus Padrissa, ki je spektakel Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta predstavil skupaj z direktorjem Festivala Ljubljana Darkom Brlekom.

Magellan 1 IMG_5831

Priprava svetlobne ladje

Predstava je nastala ob petstoti obletnici (1519 – 2019) Magellanove plovbe okrog sveta. To je eden največjih podvigov v zgodovini človeštva, saj je bil namen potovanja dokazati ali ugotoviti, kako je z našo Zemljo v resnici; ali je ravna ploskev in se nekje konča tako, da vsi zgrmijo v globino, od koder ni vrnitve, ali pa je okrogla in se slej ko prej, če potuješ naprej in naprej na koncu vrneš na izhodiščno točko.

Brlek 1 IMG_5929

Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana

Kot je povedal Carlus Padrissa, je bil to izjemno drzen in pogumen, pa tudi tragični projekt, saj se je od dvesto pomorščakov, ki so začeli svojo plovbo z več ladjami na Portugalskem, samo osemnajst vrnilo domov, med njimi pa ni bilo samega Magellana, ker so ga že poprej zajeli in ubili že na Filipinih. Vrnil pa se je njegov nekdanji suženj in prevajalec Enrique, ki je v sedanjem spektaklu Sfera Mundi pravzaprav glavni lik. Magellan ga je kupil kot sužnja na eni izmed poprejšnjih odprav, nato pa je kot prevajalec opravljal vsa potrebna opravila, plul in na koncu spoznal, da se je vrnil nazaj domov, čeprav je plul okrog oziroma le naprej.

Magellan 2 IMG_5856

Dvesto tonsko dvigalo bo držalo sceno v zraku

Padrissa je omenil sodelovanje s slovenskimi plesalci, ki bodo s svojim nastopom v spektaklu imeli vlogo ali bodo sestavljali jadro, brez katerega ladja v onem času ni mogla pluti, hkrati pa bodo pokazali, kako se svet premika. V nekem smislu bo to tudi metafora za plovbo po vesolju.

Magellan 4 IMG_5838

Mreža se bo začela že nad odrom

Padrissa je namreč omenil bližnje načrte, po katerih naj bi v nekaj letih s pomočjo X raket prvi človek stopil na Mars. Ob tem je spomnil na enega najinteligentnejših ljudi sploh, na srbskega znanstvenika Nikola Teslo, ki se ga spektakel posredno spominja in njegove izume oživlja, vzpostavlja miselno vez med odkrivanjem bistvene podobe Zemlje pred petsto leti in bodočimi raziskovanji vesolja, na katere se človeštvo pripravlja.

Magellan 3 MG_5857

Bo svetlobno sceno lahko dvignilo deset, dvajset in še več metrov visoko ?

Enriqueja pravzaprav interpretira ženska, mezzosopranistka Irena Parlov, medtem ko bo v ogromni, desetmetrski figuri Magellanu posodil glas dramski igralec Boris Ostan.

Padrissa 2 IMG_5915

Vseh skrivnosti nismo izvedeli

Padrissa je spomnil, da je bilo Magellanovo potovanje okrog sveta, ki ga je podpiral španski kralj Karel V., vseevropski projekt, v katerem so sodelovali pomorščaki iz več držav, lahko bi rekli, da je bil to prvi projekt združene Evrope.

Magellan 6 IMG_5847

Bomo še videli, kaj to je v spektaklu Sfera Mundi

Osrednja ladja bo sestavljena iz svetlobnih cevi velikosti dvajset krat pet metrov. Ladja bo kot svetlobna konstrukcija, a bo aludirala na Magellanovo ladjo Victoria.

Magellan 5 IMG_5862

Dvigala bodo skrita na Vegovi ulici

Katalonski režiser je spregovoril tudi o glasbeni podobi spektakla. Nastopil bo simfonični orkester Slovenske filharmonije in baletni ansambel SNG Opera in balet Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Josepa Vicenta, ki je bil dirigent že lani na odprtju festivala s scensko kantato Carmina Burana.

Magellan 7 IMG_5839

Katalonci so vse domislili že doma

Naredili so poseben avtorski kolaž ruske glasbe iz začetka 20. stoletja, to je odlomkov iz del Sergeja Prokofjeva in Igorja Stravinskega. To je močna glasba, drzna, poudarja pogum, energijo, ritem, strast, a ima tudi povsem mirne in tihe trenutke, ko se nič ne zgodi. Navezuje se tako na začetke zvočnega filma kot na prve ruske kozmonavte. po mnenju Padrisse so bili najboljši doslej, in nasploh najbolje izraža čutenje in čustva ljudi.

800px-Magellan's_voyage_EN

Magellanovo potovanje okrog sveta, foto Wikipedija

Ferdinand Magellan (1480 – 1521) je bil portugalski pomorščak in raziskovalec. V letih med 1506 in 1512 je raziskal Dišavne otoke (Moluki), leta 1517 pa se je Španiji ponudil, da odpluje do teh otokov z zahodne smeri. Španijo je zapustil leta 1519 in preplul preliv na jugu Južne Amerike, ki se danes imenuje po njem, nato ga je čakala trimesečna težavna pot preko Tihega oceana, preden je končno prišel do Filipinov, kjer je bil ubit v spopadu z domorodci. Njegovo odpravo je zaključil pomorščak Juan Sebastian Elcano.

Magellan 8 IMG_5849

Scena se bo iz Ljubljane selila po vsem svetu in s predstavami potovala štiri leta

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.