Vratolomne akrobacije v Sfera Mundi pred jutrišnjo premiero

Na Kongresnem trgu že nekaj dni potekajo intenzivne priprave na otvoritveno predstavo 66. Ljubljana Festivala. Scenografija predstave Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta je izjemno zahtevna, zato je na prizorišču mogoče videti številna dvigala in druge delovne stroje. Zanimivo je predvsem v večernih urah, ko se na sceni prižgejo luči in se dogajanju pridružijo  zračni plesalci, akrobati, solistka in drugi nastopajoči. Premiera bo jutri ob 21. uri na Kongresnem trgu, ob zelo slabem vremenu (z dežjem in vetrom) pa v petek.

mediaspeed-225

Vratolomna akrobatika bo prišla do polne veljave v celotnem spektaklu Sfera Mundi, vse fotografije Festival Ljubljana/Mediaspeed.net

Takrat se pokaže že skoraj čisto prava podoba spektakla, ki se nam obeta. 66. Ljubljana Festival se bo začel s svetovno premiero predstave Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta v koprodukciji skupine La Fura dels Baus in Festivala Ljubljana.

mediaspeed-253

Izziv vsem zakonom odrske produkcije, ki se bolj kot ne seli v zrak

Spektakel pripoveduje zgodbo o enem izmed prvih in največjih raziskovalnih projektov v zgodovini človeštva, s katerim je bilo dokazano, da je Zemlja okrogla.

mediaspeed-244

La Fura dels Baus zmore več kot drugi

mediaspeed-50

Režiser Carlus Padrissa

mediaspeed-236

Vse je natančno preštudirano

mediaspeed-79

Prvi dvig Magellana

mediaspeed-161

v svetlobi in 

mediaspeed-141

z glasom

mediaspeed-118

Svetleča se Magellanova ladja Victoria

mediaspeed-163

Ljubljanske metamorfoze

mediaspeed-180

Namesto ognjemeta

mediaspeed-159

Oder bo prekrit z mrežo in svetlobnimi efekti

mediaspeed-153

Trg bo poln

»Sfera Mundi je velik evropski projekt, zgodba o številnih ljudeh z različnih koncev Evrope, ki so se pod vodstvom Španije oziroma Karla V. združili zato, da najdejo pot, ki bi jih popeljala okrog sveta. Tri leta so pluli in doživljali zelo težke izkušnje, kot sta stradanje in umiranje zaradi bolezni. Pa vendar jim je uspelo obkrožiti svet, dokazati, da je Zemlja okrogla, in z edinstveno dogodivščino omogočiti človeštvu velik preskok,« je razložil Carlus Padrissa, ki dogodek pomensko primerja s pristankom človeka na Luni, v predstavi pa z vizionarskim prihodom človeka na Mars leta 2024.

mediaspeed-148

Kozmonavti so bodoči potniki na Mars

Spektakularna predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta je nastala po zamisli ustvarjalcev skupine La Fura dels Baus pod vodstvom režiserja Carlusa Padrisse. Vsebinsko je osredotočena na prvo potovanje okrog Zemlje, in sicer skozi oči sužnja Enriqueja, člana Magellanovega ladjevja v začetku 16. stoletja. Doslej najzahtevnejša glasbeno-scenska predstava skupine La Fura dels Baus razkošno predstavlja pomenljivo prvo potovanje okrog sveta s korpusom glasbenikov in plesalcev ter senzacionalnimi elementi, ki izzivajo težnostne zakone, kot so človeška mreža plesalcev v zraku, desetmetrski velikan, leteči planeti, dvajsetmetrska ladja in podobno.

Sfera Mundi 1 IMG_5942

Bog ne daj, da se ti zavrti, foto Marijan Zlobec

Tok zgodbe pluje po glasbenem izboru odlomkov poznanih orkestralnih del ruskih avtorjev, ki se vsebinsko napajajo pri različnih zgodbah, a vselej prežetih z močnimi čustvi, ritmičnim nabojem, impresivno melodiko in sorodnimi pretresljivimi tematikami, kot so nasprotovanje, trpljenje, hrepenenje, smrt.  (Helena Filipčič Gardina, avtorica besedila v programski knjižici)

Sfera Mundi IMG_5950

Včerajšnje popoldanske vaje na Kongresnem trgu, foto Marijan Zlobec

Predstavo bodo po svetovni premieri na Kongresnem trgu uprizarjali še nekaj let na različnih prizoriščih po vsem svetu in s tem počastili večletno Magellanovo plovbo z 200 tovariši in več ladjami okrog sveta. Domov se je vrnila le ena ladja in osemnajst pomorščakov, a brez Magellana, ki so ga domorodci na Filipinih ubili.

Sfera mundi 2 IMG_5978

Magellanova figura bo visoka deset metrov, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.