Magellanovo potovanje v Sfera Mundi prestavljeno na jutri

Festival Ljubljana se je danes zjutraj odločil, da otvoritveno slovesnost 66. Ljubljana Festivala na Kongresnem trgu prestavi na jutri ob 21. uri. Slaba vremenska napoved z možnim dežjem, mrazom, morda vetrom so za izvedbo tehnično in vsebinsko zelo zahtevnega glasbeno-scenskega projekta prehuda ovira, da bi tvegali, čeprav morda med samim spektaklom ne bi deževalo. Kaj bi se zgodilo, če bi deževalo še jutri, pa se ne ve, saj je v soboto na programu že nov spektakel Simfonična ekstaza II avtorja in dirigenta, skladatelja Roka Goloba. Sreče z vremenom letos nimamo.

Sfera 9 IMG_6298.jpg

Sfera Mundi, vse fotografije Marijan Zlobec

Spektakularna predstava Sfera Mundi – Potovanje okrog sveta je nastala po zamisli ustvarjalcev katalonske skupine La Fura dels Baus pod vodstvom režiserja Carlusa Padrisse.

Padriss IMG_6032

Carlus Padrissa

Doslej najzahtevnejša glasbeno-scenska predstava skupine La Fura dels Baus razkošno predstavlja pomenljivo prvo potovanje okrog sveta s korpusom glasbenikov in plesalcev, ognjemetom ter senzacionalnimi elementi, ki izzivajo težnostne zakone, kot so človeška mreža plesalcev v zraku, desetmetrski velikan, leteči planeti in podobno.

Sfera 5 IMG_6156

Magellan in Enrique

Tok zgodbe pluje po glasbenem izboru odlomkov poznanih orkestralnih del ruskih avtorjev, ki se vsebinsko napajajo pri različnih zgodbah, a vselej prežetih z močnimi čustvi, ritmičnim nabojem in impresivno melodiko. Predstavo bodo po svetovni premieri na Kongresnem trgu uprizarjali še nekaj let.

Sfera 3 IMG_6070

Planeti

Prvi vtisi s sinočnje generalke so, da gre za zelo zahteven in ambiciozen projekt, ki v odrski dogajalni prostor vključuje ves Kongresni trg do roba Slovenske ceste, delno še zelenico z drevjem, predvsem pa vertikalo, se pravi dogajanje v zraku in pred orkestrom na odru.

Sfera 4 IMG_6089

Napoved osvojitve Marsa

Poudarek je na resnični zgodbi, ki pa je ne pripoveduje zgodovina, ampak neposredni udeleženec odprave, to je nekdanji Magellanov suženj Enrique, tu med drugim položen v srce njegove desetmetrske figure kot ženska, ki zgodbo pripoveduje in poje.

Sfera 6 IMG_6160

Enrique

Ladja in Magellan mimo občinstva potujejo po svetu ob malo izpraznjenem levem delu paterja do zgornjega roba Kongresnega trga, tam plešejo španske plese z domorodci; nekaj jih zajamejo in vzamejo za veslače, s katerimi plujejo nazaj proti odru.

Sfera 7 IMG_6193

Španski plesi

Vsem imetnikom vstopnic za otvoritev 66. Ljubljana Festivala (28. 6.) sporočajo, da 29. 6. velja isti sedežni red. Vstopnic ni potrebno menjati.

Sfera 2 IMG_6082

Potovanje na Mars

Upajmo na jutrišnji srečni razplet projekta, v katerega je bilo že doslej  vloženega največ mednarodnega truda in organizacijskega poguma tako direktorja Festivala Ljubljana Darka Brleka kot režiserja Carlusa Padrisse, ki je v Ljubljano prišel z veliko ustvarjalno ekipo, ki se na svoj osel še kako spozna, saj je med drugim pripravila otvoritveni spektakel za olimpijske igre v Barceloni.

Sfera 8 IMG_6218

Magellanova ladja

Marijan Zlobec

One thought on “Magellanovo potovanje v Sfera Mundi prestavljeno na jutri

  1. Pozdravljeni,
    k zgornjemu povzetku Festivalovega otvoritvenega dogodka dodajamo, da bo glasbo ruskih skladateljev Stravinskega, Mossolova in Prokofjeva poustvaril simfonični orkester Slovenske filharmonije, ki se pridružuje vabilu na nocojšnji koncert.

    Lepo pozdravljeni.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.