Ljubljana Festival tretjič na Ljubljanici

Opoldan se je začel že tretji Ljubljana Festival na Ljubljanici kot pobuda in kulturno – programska uresničitev mesta Ljubljane kot Zelene prestolnice Evrope. Festival je zelo uspel in bo spričo množice turistov, ki so z mostov in bregov zelo radovedno in z aplavzi za nastopajoče glasbenike spremljali nevsakdanji glasbeni dogodek na vodi, reki ali v kanalu, kot ga najraje imenujejo Italijani, ker se jim Ljubljanica v tej obliki zdi kot da teče po betonskem kanalu, kar je pravzaprav res.

Brlek 10

Darko Brlek in Jadranka Dakić, vse fotografije Marijan Zlobec

Seveda je dolgoročna vizija, da bi bila Ljubljanica plovna do Fužin, a bi v tem smislu morali utrditi brežine od Plečnikovih zapornic pri Cukrarni ter povezati še z Gruberjevim prekopom na drugi strani, tako da bi nastala več kilometrov dolga in krožna plovna pot, kar bo čez desetletje ali malo več močan izziv spričo množice turistov, ki v samem strogem središču mesta kmalu ne bo več obvladljiva in jo bo treba malo bolj “raztegniti”.

Brlek 12 IMG_6376

Bachov Brandenburški koncert št. 2 v priredbi za oktet saksofonov

Tako lahko človek razmišlja med vožnjo na Barjanki po Ljubljanici, saj se zdi, kot da bi Plečnik naredil še marsikaj, ko bi bila vsesplošna ustvarjalna prebuja po prvi svetovni vojni, v novi državi in pred drugo svetovno vojno, skupaj z mestnim denarjem še večja, kot se je izkazala, pokazala in kar se da občudovati z gladine reke in s pogledom obrnjenim proti Tržnici, ki je, kot mi je nekoč rekla Marjana Lipovšek, najlepša na svetu.

Brlek 11 IMG_6357

Ena izmed petih ladjic za glasbenike

V kratkem pogovoru med vožnjo med Tromostovjem in Mesarskem mostom sva s predsednico Sveta Festivala Ljubljana Jadranko Dakić spomnila na že staro idejo, da bi nekje pri Tromostovju, približno tam, kjer so ženski weceji, seveda spodaj, napol že v vodi, postavili kip Urške in Povodnega moža, kajpada v objemu in počasnemu potovanju v podrečne lepote, kar se navezuje tako na spomenik Franceta Prešerna kot njegovo slovito balado Povodni mož. Nasploh mora Ljubljana še marsikaj odkriti in udejanjiti, če se sedaj spomnim, koliko turistov vsak dan fotografira Zmajski most in sebe pod zmaji. Nekaj tisoč posnetkov nastane vsak dan. Edino glede spomenika domnevnim čarovnicam, ki so jih na grmadah skurili pod županovim oknom na Mestnem trgu, še ne vem, ali bi ga predlagal ali bi raje faktografijo pustil zgodovini, ki je vsekakor bila tako kruta, nam pa ohranil le domišljijo.

Od nékdej lepé so Ljubljanke slovele,
al lepši od Urške bilo ni nobene,

Brlek 14 IMG_6412

Darko Brlek je predstavil festival med vožnjo in koncertom na Barjanki

Treba bo razpisati in spodbuditi nabor idej za uresničitev in oživitev kulturne dediščine ter jo povezati s sodobno umetnostjo najmlajših generacij s konkretnimi naročili in projekti.

Kar slišala moških okrog je slovét,
skušála jih v mreže razpete je ujet.

Brlek 16 IMG_6407

Zeleni Jurij v priredbi Igorja Lunderja

No, zamisel o Ljubljana Festivalu na Ljubljanici je sad sodelovanja med MOL in Festivalom Ljubljana. Brez direktorja Darka Brleka kot profesionalnega glasbenika in umetniškega vodje tega ne bi bilo, prav tako pa so videli povezavo kulture, turizma in samega mesta, njegove kulturne dediščine še na MOL, ki se funkcije prestolnice bolj zavedajo kot sama državna oblast, ki se večkrat do Ljubljane vede, kot da je prestolnica v nekem fiktivnem mestu, ne pa v Ljubljani sami. “Oni” so prenesli državne proslave na Kongresni trg, ker je tam že poprej postavljen oder in jim ni treba plačevati kaj več kot enodnevno ali največ dvodnevno najemnino zanj, če bi bila proslava na Trgu republike, pa bi nosili vse stroške sami. Tako MOL s Festivalom Ljubljana, Junijem v Ljubljani, festivalom Imago Sloveniae, Poletno nočjo… financira državo. Trg republike s svojo s Šuštarjevim blagoslovom oškropljeno lipo iz 26. junija 1991, sedaj menda že usahlo, pa v jok.

Na Starem so trgu pod lipo zeleno
trobente in gosli, in cimbale pele,

Tof IMG_6388

Tone Fornezzi Tof je prvič prišel na Ljubljana Festival na Ljubljanici in bil navdušen

Ta “selitveni proces” Festivala Ljubljana kaj dosti ne zadeva, saj sedi čvrsto na svojih programskih temeljih, lahko jim kaj malega zagode le slabo vreme, kot smo videli sedaj, pa še to se je na koncu izkazalo kot koristno, saj je bila sinoči še ena uspešna generalka in torej lahko nocoj na Kongresnem trgu pričakujemo pravi spektakel, kot je bil načrtovan. Dež je do popoldan rekel že svoje, če bo prišla še popoldanska in nočna “izmena”, pa v Ljubljani, glede vremena, kot veste, nikoli ni jasno. tako da se ni več bati, kaj se bo v resnici zgodilo do 21. ure.

na bregu Ljubljance se trikrat zavila,
plesáje v valove šumeče planila.

Brlek 17 IMG_6396

Bolje da malo počivam

Čeprav je med vožnjo po Ljubljanici še padla kakšna kaplja in nam med prihajanjem do barke zmočila dežnike, je bilo razpoloženje pravo.

Vrtinec so vidli čolnarji dereč;
al Uršike videl nobeden ni več.

Brlek 18 IMG_6394

Ura teče na eno

Igral nam je oktet saksofonov s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, sicer pa bodo nastopili še študenti Akademije za glasbo.

Brlek 19 IMG_6386

Ljubezenski kotički pod Mesarskim mostom

Koncerti bodo potekali med vožnjo po Ljubljanici s petimi ladjicami: Barjanko, Ljubljanskim zmajem, Malo Zalo, Lano Šulc in Ljubljana 1. Vstopi ali vkrcanja na ladjice bodo na Dvornem trgu, Gallusovem nabrežju, Mesarskem mostu in Ribjem trgu. Urniki voženj in koncertov so ob 16., 18. in 20. uri danes, jutri ob 14., 16., 18. in 20. uri, v nedeljo ob 14., 16. in 18. uri ter v ponedeljek ob 14., 16., 18. in 20. uri. Vožnja s koncertom traja dve uri.

Brlek 20 IMG_6408

Turisti nas gledajo

Marijan Zlobec

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.