Ob 70. obletnici ZZB za vrednote NOB Tit Turnšek mladim zaželel, naj jih spremlja sreča

Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije je na polnem Kongresnem trgu pravkar zaključila svojo mogočno proslavo in slovesnost  ob 70. obletnici svojega nepretrganega delovanja, Slavnostni govornik je bil predsednik Zveze Tit Turnšek, pripravili pa so še bogat glasbeni in recitatorski program.

Borci 1 IMG_7093

Praporščaki so bili na obeh staneh Kongresnega trga, vse fotografije Marijan Zlobec

Iz misli Tita Turnška, poleg orisa same zgodovine borčevske organizacije, zlasti povzemamo sklepni del, ko je spregovoril o osamosvojitvi Slovenije in pogledu naprej.

Borci 2 IMG_7096

Med gosti je bil tudi predsednik Borut Pahor

“In kje smo danes ? Skozi široko odprta vrata vdira neoliberalizem, ki mu najbolj ustreza fašistična vladavina. Dobiček je pomembnejši od ljudi, od družbenih odnosov, od narave. Torej manj za šolstvo, zdravstvo, kulturo in pomoč revnim. Država naj se umakne, razproda skupno lastnino. Bogastvo se kopiči v rokah nekaj ljudi.

Borci 6 IMG_7122

Tit Turnšek

Globalno neoliberalizem služi predvsem svetovnim korporacijam, ki si prilaščajo naravne vire, v prvi vrsti naftna bogastva, vodna pridejo v kratkem na vrsto. Tudi pridelava hrane naj bi postala monopol svetovnih korporacij.

Borci 7 IMG_7167

Množica borcev in njihovih mlajših simpatizerjev

Neoliberalni koncept je v svojem bistvu primitivni darvinizem. Vsiljuje miselnost skrajnega egoizma, ki se skriva pod masko konkurenčnosti in tekmovalnosti. Vsak zase, vsi proti vsem. Ljudje naj sami odgovarjajo za svoje zdravje in socialno varnost ter zanje tudi plačujejo. Če jim spodleti, so nesposobni. Če kdo ne zmore skrbeti zase in za svoje otroke, je star, bolan, reven, brez dela, si je pač sam kriv. Pa naj mu pomagajo humanitarne organizacije. To je vodilo neoliberalizma, ki potrebuje politično in oblastno oporo novega fašizma.

Borci

Župan MOL Zoran Janković je dobil priznanje ZZB

V Evropi smo soočeni z različnimi oblikami novega fašizma. Danes ne gre samo za anti – semitizem in rasizem, poveličevanje rase, ki ima “pravico in dolžnost” vladati svetu.

Borci 8 IMG_7155

Do roba Kongresnega trga

Sovraštvo se širi na manjšine, islamsko vero, vojne begunce, migrante, drugače spolno orientirane, proti mednarodnim oblikam solidarnosti, proti vsem drugače mislečim.

Borci 4 IMG_7108

Dirigentka Andreja Šolar

Brezperspektivnost mladih ljudi, revščina, prekarstvo in strah pred drugačnimi so dobro pogojena njiva, na kateri raste novi fašizem.

Borci 5 IMG_7112

Zvezdana Mlakar

Od Baltika do Sredozemlja se širijo nove oblike fašizma. V nekaterih državah Evrope, kot na Madžarskem, se postopoma ukinjajo demokratične svoboščine.

Borci 11 IMG_7154

Poln Kongresni trg

Fašistoidne stranke na periferiji Evrope, tudi v Sloveniji, si ustanavljajo paravojaške skupine. Tukaj lahko potegnemo paralelo z zgodovinskim fašizmom in nacizmom. Mussolini je imel svoje črnosrajčnike, Hitler si je omislil svoje rjavosrajčnike. V Sloveniji bi nekdo imel svojo Nacionalno gardo. Tudi zato, da bi nekateri radi prikazali Slovensko vojsko kot slabo opremljeno, slabo izvežbano.

Borci 9 IMG_7145

Spomin na nekdanje čase

Ob prvem postroju Manevrske strukture v Kočevski reki je pokojni dr. France Bučar ugotavljal: “Spodnaša se avtoriteta države, avtoriteta sodišča, ustanavlja se strankarska vojska. Žali bog, ampak natančno tako se je začelo v nacistični Nemčiji.”

To je osnovni problem, s katerim se soočamo danes.

Borci 12 IMG_7159

Praporščaki

Danes se vse pogosteje žali boj slovenskega naroda za svoj obstoj, za pravičnejšo družbo. Nekateri skrajneži celo zanikajo naš prispevek zavezniški koaliciji. Izenačujejo se borci za svobodo naroda z odpadniki, z izdajalci in kolaboranti. Vse to nas odmika od strpnega pogovora o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

Borci 10 IMG_7151

Ponos borcev ostaja trajna karakterna odlika

Širita se nestrpnost in sovraštvo do vseh drugače mislečih. Nestrpnost prehaja iz neolikanih besed v sovražni govor, sovražni govor v nasilna dejanja. Na spletnih omrežjih se pojavljajo pozivi k umorom in pobojem. Policija se obotavlja, politična javnost se ne odziva. Zaupanje v politične in cerkvene elite hitro bledi, prav tako upanje, da bo Slovenija res socialna država. Zaupanje so si v Sloveniji prislužili le gasilci, policija in Slovenska vojska.

Borci 14 IMG_7181

Pazljivo spremljanje proslave

Evropa je na razpotju, na eni strani vedno močnejši desni ekstremizem, na drugi strani zbirokratizirana evropska komisija, ki predvsem manjšim državam vsiljuje tudi zelo absurdne diktate in pušča vnemar evropsko pravo zaradi političnih interesov in računic nekaterih strank in politikov.

Borci 16 IMG_7246

Mladi pevci

Prihaja čas, ko bodo morali evropski narodi povedati, kakšno EU potrebujejo in tudi hočejo imeti. Takšne kot je ta prav gotovo ne.

Borci 13 IMG_7174

Praporščaki pred odhodom

Evropa in v njej Slovenija se sooča s pojavi, ki vodijo v postopno ukinjanje demokracije in v vedno večjo revščino. Tehnološkim revolucijam so vedno neizogibno sledile družbene spremembe. Zato se bojujemo za več demokracije, za več družbene pravičnosti, za delavsko participacijo pri soupravljanju in  kontroli podjetij, za vse oblike zadružništva. Za več veljave vrednotam, ki s Slovenijo vodile po poti svobode v boljše življenje.

Borci 17 IMG_7257

Nadaljevanje poletja s festivali in proslavami

Na vrsti so nove generacije. Imajo globoke korenine v svojih zmagovitih prednikih in njihovih vrednotah. Pred njimi so novi izzivi. Naj jih spremlja sreča.”

Borci 18 IMG_7275

Hej, brigade, hitite…pesem Mateja Bora

V kulturnem programu s sodelovali Orkester Slovenske vojske (Andreja Šolar), Partizanski pevski zbor (Iztok Kocen),  Moški zbor KUD Rogoznica (Gregor Lačen),  dramska igralka Zvezdana Mlakar, pevka Katja Konvalinka,  Pevski zbor OŠ Tončke Čeč Trbovlje (Zinka Bregar), študenti z avstrijske Koroške, Zoran Predin in Lačni Franz…

Borci 19IMG_7266

Žive naj vsi narodi v plesnem recitatorskem ritmu

Borci 20 IMG_7272

Petje stoje kot pozdrav partizanskim brigadam Na Slovenskem smo mi gospodar!

Marijan Zlobec

 

One thought on “Ob 70. obletnici ZZB za vrednote NOB Tit Turnšek mladim zaželel, naj jih spremlja sreča

  1. Dokler se ZZB ne bo jasno izrekla, da so najvidnejši njeni člani, sicer že pokojni, bili vojni hudodelci in zločinci, tako dolgo bo vsaka taka proslava provokacija, udeleženci takšnih prireditev pa simpatizerji zločincev, pristaši zločinov in razdvajanja, ki uničuje Slovenijo.
    Med najvidnejše zločince pa sodijo Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Matija Maček, Mitja Ribičič in še cela vrsta podobnih, ki jih dokumenti in izpričane izpovedi bremenijo zločinov.
    Ali se med te simpatizerje prištevate tudi vi, cenjeni gospod Zlobec?

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.